Szépség és divat

Gyönyörű vagy Vonzó – Milyen is legyen egy keresztény lány?

Néhány hónappal ezelőtt írtam egy vitatott blogbejegyzést, ami kapott hideget, meleget. Jelenleg több, mint 730 komment érkezett rá, és több, mint egymillió ember látta már. A címe: Miért posztolnak keresztény lányok csábító fotókat? Ha érdekel, itt olvashatod el.

Miért posztolnak keresztény lányok csábító fotókat?

A célom az volt, hogy egy nagyon fontos kérdésre hívjam fel a figyelmet; mégpedig arra, hogy miért posztol olyan sok keresztény lány provokatív, érzéki és csábító szelfiket. Arra bátorítottam a keresztény lányokat, hogy gondolják újra ezeket a képeket, és tegyék fel maguknak azt a kérdést, hogy vajon ezek valóban Isten dicsőségére szolgálnak-e. Miután több száz hozzászólást elolvastam, elkezdtem rendszerezni azokat. A következőket írták:
„Keresztény lányok olyan képet posztolnak, amilyet akarnak, ha ettől szebbnek érzik magukat.”
„Ne keltsünk már lelkiismeret-furdalást a lányokban, csak azért, mert csinosan akarnak kinézni.”
„Semmi gond nincs azzal, ha valaki szép és csábító, a kettő ugyanaz.”

Nagyon megleptek ezek a hozzászólások, és arra jutottam, hogy a két szó „szép” és „csábító” ugyanazt jelentik az embereknek. Sokak szerint a szexi, a vonzó és a gyönyörű szavak egymás szinonimái.

Eltelt már jó néhány hónap, mióta posztoltam ezt a bejegyzést, és még mindig azt gondolom, hogy a csábító szelfik posztolása nem szolgálja Isten dicsőségét. Isten soha nem csábítóknak hívja el a keresztény lányokat. A keresztény lányok arra hivatottak, hogy Isten gyönyörű teremtményei legyenek. Isten Igéje szerint, a szépség és a csábítás két teljesen különböző dolog.

Hasonítsuk össze a kettőt.

Csábítás.

Meg vagyok győződve arról, hogy mai kultúránk a fő oka annak, amiért a keresztények felcserélik a szépség és a csábítás szavakat. Cégek, mint például a Hollister vagy a Victoria’s Secret azon vannak, hogy átformálják a gondolkodásunkat, és hogy a szépet és a csábítót ugyanannak lássuk. A kultúránk arra bátorítja a fiatal szingli nőket, hogy szexisek legyenek, és ezt vállalják fel büszkén. Azt próbálják elérni, hogy ne meghökkenjünk, amikor félmeztelen nőket látunk a magazinok címlapjain vagy a plakátokon, hanem éppen ellenkezőleg „gyönyörűnek” lássuk őket. Teljesen biztos, hogy egy nő nézhet ki jól, de Isten szerint nincs semmi szép abban, ha valaki csábítóan pózol, és intim testrészeit mutogatja. Még ha egy lány teljesen fel is van öltözve, kisugárzása akkor is lehet csábító. Szóval, lányok, igenis bűnösök vagyunk. Pontosan tudjuk, mit csinálunk, amikor felhúzzuk a szemöldökünk, csücsörítjük a szánkat és a kamerába bámulunk. Van annak oka, hogy miért nem mosolygunk és miért nem nézünk örömtelien. Mert szexinek és izgatónak próbálunk tűnni.
A „Próbálj meg szépnek tűnni” felhívás alatt keresztény lányok igyekeznek csábító pózokat felvenni, hogy megdicsérjék a barátaik, hogy milyen szépek. Látjuk a problémát? Nemrég egy fiatal nőtől kaptam egy email-t, miután elolvasta a bejegyzésemet a Csábító szelfikről és azt mondta: „Nem akarok csábítónak tűnni a képeimen…. de minden alkalommal, amikor kihívó képet posztolok magamról, több száz lájkot és kommentet kapok. Ha viszont egy átlagos képet posztolok magamról, ahol alig viselek sminket, arra alig kapok választ. Azért teszem, mert azt akarom, hogy figyeljenek rám.”

Éreztél már hasonlót? Szomorú, hogy a kultúránk arra bátorít, hogy a szépet és a csábítót ugyanannak lássuk. Keresztény lányok, mint ő is, azzal küzdenek, hogy szépnek lássák magukat és ezért posztolnak magukról érzéki képeket. Ez egy súlyos probléma.

Szépség.

Isten minden teremtménye igazán gyönyörű és bennünket is annak teremtett. Különösen a nőket, és nincs semmi rossz abban, ha ezt a szépséget a világnak is megmutatjuk. Bár egy csábító nő (házasságon kívül) rossz dologra használja Istentől kapott szépségét. Nekünk, keresztényeknek soha nem lenne szabad szépségünket arra használni, hogy elcsábítsuk a körülöttünk levőket. Szépségünket nem szabad önző módon használni, gondolnunk kell arra, hogy az milyen hatással van másokra.

Testünkre nem szabad úgy tekintenünk, mint valami olcsó eldobható tárgyra, hanem meg kellene őriznünk és becsben tartanunk, mert Mennyei Királyunk tiszta gyermekei vagyunk. Ha Isten terveiben számodra a házasság szerepel, akkor ha megőrzöd ezeket a csábító allűröket, akkor az áldás lesz a jövendőbelid számára. Ahelyett, hogy követnénk mai kultúránk szépségről alkotott képét, inkább térjünk vissza ahhoz, amit Isten gondol a szépségről. Tetszik, ahogy ezt Leslie Ludy megfogalmazza:

„Az igazi női szépség nem egy bonyolult recept sok összetevővel. Nem is kell éveket tölteni az iskolában hozzá vagy folyamatosan csinosítani, hogy pompás királynővé váljon. Inkább egy fiatal nő természetes velejárója, aki teljes mértékben átadta Istennek az életét, és aki engedi, hogy Isten Szent Lelke uralkodjon minden porcikáján, élete minden területén.”

Az igazi szépség teljesen távol van a szexi kinézettől vagy az érzéki pózoktól.
Az igazi szépség abban a lányban fedezhető fel, aki teljes szívéből szereti Jézust, aki mindent megtesz azért, hogy élete minden területén meg lehessen látni ki az Úr. Aki úgy éli az életét, hogy felhívja mások figyelmét a nálánál sokkal nagyobb és szebb dologra. Persze jó dolog képeket készíteni a szépről, de tudnunk kell, hogy hol a határ. Jó érzés divatosan öltözködni, de kerüljük el a kihívó öltözködést. Jó tudni, hogy hogyan sminkeljük magunkat, hogy az kiemelje természetes szépségünket, de nem szabad túlzásba esnünk. Fontos lenne, hogy azzal törődjünk, hogy Istennek tetszünk, és ne vágyjunk folyamatosan online barátaink elismerő szavaira, lájkjaira.
Az igazi szépség magában foglalja a vágyat is, hogy Isten használja az életünket (és a fotóinkat), hogy közelebb vigyünk másokat Jézushoz és az ő dicsőségéhez.

Remélem, most már érthető, hogy csábítónak és igazán gyönyörűnek lenni két különböző dolog. Isten téged és engem, mint keresztény lányokat arra akar használni, hogy valami jobbat mutassunk ennek az összezavarodott világnak. Ha mi nem állunk fel és mutatjuk meg, hogy mit is gondol Isten az igazi szépségről, akkor ki fogja helyettünk megtenni?

Szeretném, ha most őszintén magadba néznél, és tisztáznád magadban ezeket a kérdéseket:
Honnan jön az igazi szépség?
Te is összekevered a szépség és csábítás fogalmát?
Szerinted mit jelent az, ha valaki szép?
Milyen egy csábító nő?
Amikor az emberek rád néznek vagy megnézik az online képeidet, vajon kit látnak? Egy olyan lányt, aki Isten szerint szép vagy egy olyat, aki a világ szemében csábító?
Mire használod a szépséged? Arra, hogy felhívd magadra a figyelmet vagy pedig, hogy Jézushoz vezesd az embereket?

A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek
A GirlDefined azzal a céllal jött létre az USA-ban,
hogy a nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.
Fordította: Brigi

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!