Test+lélek

Válaszd a teljes tisztaságot!

Isten radikális elképzelése a szerelemről, a szexről és a szüzességről, 400 lánnyal és nővel közösen beszélgetni ezekről a témákról, nem éppen megszokott jelenség napjainkban. De pontosan ez történt egyik hétvégén San Antonioban, Texasban, a „Radical Purity” konferencián.

Bátran, tapintatosan és szégyenkezés nélkül tártuk fel Isten nőkre vonatkozó tervét a szexualitásról. Nyíltan beszéltünk ritkán vitatott témákról, és Istent hívtuk segítségül, hogy ezekkel kapcsolatosan kinyilvánítsa a világosságot és az igazságot.

Súlyos kérdéseket tettünk fel, és Isten igéi közt kerestünk megbízható válaszokat.

Hamar felfedeztük, hogy Isten elképzelése a tisztasággal kapcsolatban egyértelműen radikális, teljesen ellentétes a kultúrával, és egészen más, mint amit a modern Hollywoodban látunk. Népszerűtlensége ellenére ráeszméltünk, hogy számunkra mennyire jó ez az elképzelés.

Mivel Isten teremtette a szexualitást, ő tudja legjobban meghatározni a lényegét.

Egyedül Isten tudja, mi jelenti számunkra a legfőbb beteljesülést és szabadságot az életünk ezen fontos területén. A konferencia témájának alaptétele az 51. zsoltár 12. verse volt: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” Íme egy gyors betekintés a történtekről, és arra sarkallak, hogy válaszd te is a radikális tisztaságot az életedben!

 1. szekció: Lássunk keresztül a világ megtévesztő hazugságain

A mai világ nem szégyell a szex minden vonatkozásáról beszélni, valamint megjeleníteni és reklámozni ezeket. Akár tetszik, akár nem, modern lányokként minden egyes nap üzenetekkel traktálnak minket a szexualitásunkkal kapcsolatban. Ha magunkra vagyunk utalva, könnyen (és gyorsan) a sok romboló hazugság hatása alá kerülhetünk.

Ebben a nyitó szekcióban rávilágítunk a ma hirdetett legnépszerűbb hazugságok közül négyre:

 1.     Az életedet az érzéseid és érzelmeid irányítják
 2.     Az igazi szabadság azon alapszik, hogy csábító és szexuálisan kihívó lehetsz
 3.     A házasság előtti szex magabiztossá tesz
 4.     Nincs abban semmi rossz, ha az ember pornót néz

Aztán minden egyes hazugságot behelyettesítettük Isten verziójával:

 1.     Az életedet Isten tökéletes világa, az igazság forrása irányítja
 2.     Az igazi szabadság Isten határainak figyelembevételén alapszik
 3.     Isten a szex megalkotója, ezért az ő elképzelése a legjobb és a legkielégítőbb a szexről
 4.     Isten arra teremtette a szexuális intimitást és a meztelenséget, hogy kizárólag a házasság kötelékében élvezzük

 2. szekció: Állítsuk vissza Isten képét a szexualitásról

Isten képe a szexualitásról nagyon is radikális; ebben a szekcióban négy alapvető igazságot vizsgálunk meg közelebbről, hogy segítségükkel vissza tudjuk állítani életünkbe Isten elképzelését a szexről, és e szerint tudjunk élni nap mint nap.

1. igazság: Isten teremtette és határozza meg a szexualitásunkat

Isten szava kell legyen a mérvadó abban, hogy kezeljük a legmegfelelőbb módon a szexualitásunkat. Isten teremtette a férfit és a nőt, ő tett minket szexuális lényekké (Teremtés könyve 2). Ha választ akarunk kapni a szexszel kapcsolatos kérdéseinkre, magát az Alkotót kell kérdeznünk.

2. igazság: Istennek jó terve van a szerelemre, házasságra és a szexualitásra

Ebben a részben megvizsgáltuk mind a három kulcsfonottságú területet (szerelem, házasság, szex), és utánanéztünk, hogy Isten hogyan definiálja őket a Bibliában.

Rájöttünk, hogy az igaz szerelem nem az érzelmekre épül, hanem tettekre és önfeláldozásra. A házasság nem egy „érzelmi szerződés”, hanem az „állandó szeretet és összetartozás” szerződése. A szex nem csak arról szól, hogy utat engedünk a szenvedélyünknek; Isten a szexet a házasság tartós biztosítékaként hozta létre (úgy mint egy szuperragasztót).

3. igazság: a tisztaság végtére is a saját javamra és Isten dicsőségére szolgál

A tisztaság nem arról szól, hogy „kihagyunk” valamit, hanem arról, hogy „Isten legjobb elképzelését” követjük. A tisztaság valójában arról szól, hogy hűségesek vagyunk Istenhez azáltal, hogy eltereljük a saját gondolatainkat, szavainkat és cselekedeteinket a szexuális bűntől és kompromisszumoktól. Minél tisztább életet élünk (szívünkben, gondolatainkban, szavainkban és tetteinkben egyaránt), annál inkább visszatükrözzük megváltónk szépségét.

3. szekció: szentség – közeledés az igazi tisztaság mélyéhez

Egy jó barátunk (a Tituszhoz írt levél 2. fejezet igazi asszonya) megosztotta velünk, hogy miért nem elég kívülről „tisztának látszani”. Isten azt akarja, hogy mi, keresztény lányok teljes mértékben tiszták legyünk kívül-belül. Bár a „szentség” elavult szónak tűnhet, valójában ez a legfontosabb összetevője az élethosszig tartó tisztaságnak. A szentség (különleges lét) az isteni megoldás arra, hogyan tapasztalhatjuk meg a hosszú távú szabadságot az életünkben (Péter apostol I. levele, 1:16).

4. szekció: 8 stratégia, ami segít a tisztaságért folytatott küzdelmünkben

Bár a bűnünk súlyos és nyomasztó az életünkben, nem lehet annyira nagy, hogy Krisztus ne tudná legyőzni. A Korintusiaknak írt első levél 15. fejezet 55-57. sora ezt írja: „Halál, hol a te győzelmed? Halál, hol a te fullánkod? A halál fullánkja a bűn, a bűn ereje pedig a törvény. De legyen hála Istennek, mert ő győzelemre segít minket, Jézus Krisztus, a mi Urunk által.”

Emlékeznünk kell arra, hogy Jézus a bűneink miatt halt meg, és nem azért, mert tökéletes keresztények vagyunk. Ebben az utolsó szekcióban arra buzdítottunk mindenkit, hogy tettekben valósítsák meg Isten szavait, és megosztottunk néhány praktikus eszközt, ami segíthet a tisztaság megtartásában. Ez nehéz! Megértjük! De Isten erejével nem lehetetlen, viszont a megvalósításához nagyon tudatosan kell élnünk az életünket.

Íme a 8 stratégia, amelyek segítenek küzdeni a tisztaságért:

 1.     Tartsd meg a parancsokat
 2.     Imádkozz azért, hogy Isten erőt adjon
 3.     Figyelj oda magadra
 4.     Ismerd el, ha vétkeztél
 5.     Szabadulj meg a kísértéstől
 6.     Töltsd meg az elmédet az igazsággal
 7.     Keress egy keresztény lányokból álló csoportot
 8.     Imádkozz a felelősségért

A konferencia végén arra bátorítottunk mindenkit, hogy váljanak olyan nőkké, akik életükben Isten radikális elképzelését követik a tisztaságról.

Olyan nővé, aki bízik benne, hogy Isten útjai a legjobbak. Olyan nővé, aki bátran és határozottan éli meg Isten tervét a saját életében. Nővé, aki életmódjával visszatükrözi Isten dicsőségét és szentségét.

Arra akarlak sarkallni, hogy te is tégy úgy, ahogyan mi tettünk a konferencia végén; szánj most egy kis időt imádságra, és kérd meg Istent, hogy „teremtsen benned tiszta szívet” a további életedhez (51. zsoltár 12. vers).

Kérd meg, hogy mutassa meg neked, hogyan tudod jobban tisztelni és dicsőíteni őt életed ezen területén! Aztán válaszd a bátor életet Isten dicsőségéért!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: