Test+lélek

Szerelem? Csak lassan a testtel! 2. rész

Kaptál-e már valakitől szerelmes levelet? Vagy egy igazán kedves bókot? Mennyivel másabb érzést kelt benned, mint amikor valaki odaböki neked, hogy “hé, te csaj, jól nézel ki”! A szavak által olyan romantikus mondatokat lehet a másik félnek ajándékozni, amik az érdeklődés nemes oldaláról tesznek lépést a másik felé. Ne félj szépen beszélni, és ne félj nemet mondani az olyan ismerkedési folyamatokban, ahol nem érzed a kellő udvariasságot és tiszteletet! Ne engedd, hogy kevesebbnek gondoljanak, mint aki valójában vagy!

Szerelem, ami nincs elsietve, a várakozás örömteli pillanatai:

„Kérve kérlek titeket,
Jeruzsálem lányai,
a gazellákra és a mező szarvasaira:
Ne keltsétek, ne ébresszétek föl
a szerelmet, amíg nem akarja!”  (Én. 2,7)

“Várakozni? Mégis minek? Most vagyok fiatal, most kell kiélnem magam! Miért kellene lemondanom a szerelemről?” – kérdezi sok fiatal, majd egy rövid időn belül sokan csalódnak és depresszióba esnek az elhamarkodott döntések és testi kapcsolatok miatt. Igenis érdemes várakozni, amíg megérik a szerelem, és nem csak a testi fellángolás vezet minket! Ez a figyelmeztetés olyannyira jelentős a műben, hogy háromszor is megismétlődik a leánytársak felszólítása a szerelemhez való okos hozzáállásra.

Isten a szerelmet és testiséget a házasságra tervezte! Tervezzünk hát mi is hosszú távra! Őrizzük meg a szívünket (és a testünket is!) a csalódástól, és “ne keltsük fel túl korán a szerelmet”! Higgyétek el, megéri várni és magunkat tisztán tartani! Ne engedjünk a modern kor erőltető nyomásának, a puszta testiség nem hozza meg a várt boldogságot! Ha kételyeink vannak, forduljunk bizalommal édesanyánkhoz, vagy olyan idősebb személyhez, akiben megbízunk, és a megfelelő iránymutatást tudja adni a nehéz pillanatokban!

Ha elolvasod a teljes Énekek énekét, biztosan meg fog akadni a tekinteted egy-két mélyebb, vágyódással átitatott képen, amely a szerelem beteljesedését fejezi ki. Ezek a csodás leírások azért születtek meg, hogy a testiséget a megfelelő keretek között megélve példát adjanak nekünk, hogy nincs okunk szégyenkezni a témát illetően. Ami azonban nagyon fontos, hogy legyünk tisztában a szerelem okos és megfontolt megélésével, nehogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek aztán mély kiábránduláshoz és szomorúsághoz vezetnek. Isten a szerelmet és a testi örömet ajándékul adta nekünk, amit a házasság szentsége védelmez. Merjünk kitűnni a tömegből és azonosulni ezzel az állásponttal! Figyeljük csak meg azokat a társainkat (és felnőtteket is!), akik ezt máshogy gondolják! Sokszor látunk elkeseredettséget és szomorúságot az életükben. A szerelmet nem lehet tisztelet és megfontoltság hiányában boldogan megélni! Ne álljunk bele abba a sorba, amely csak a felszínes szépségre és magamutogatásra épül! Legyünk tisztában önmagunk értékével és azzal, hogy mi Isten leányai vagyunk!

Az Énekek énekében szereplő vőlegény és menyasszony kapcsolatát sokan értelmezik Krisztus és a népe közötti viszonynak is, amely azt a tisztaságot és szépséget képviseli, amilyen szemmel Krisztus néz ránk, azaz a menyasszonyára. Ő nagyon szeret minket, és egy igazi szerető lovagként áldozta fel magát, hogy mi szabadok lehessünk és megélhessük az igazi boldogságot! Ha érdekel az alkotás ilyen irányú magyarázata, bátorítalak, hogy vesd bele magad ennek az értelmezésébe és megélésébe! Írásom által elsősorban most arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ne kövesd a mai filmek, zeneszámok butító irányvonalát, amelyek a szerelmet és romantikát a legolcsóbb szintre alacsonyítják le. Olvasgasd az Énekek énekét, és legyen ez a mércéd a vonzódás és ragaszkodás megélésében! A szerelem, vágyakozás Isten ajándéka, éljük hát meg úgy, ahogy az arra teremtve lett!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: