Test+lélek

Pucér valóság

meztelen képek rólam?

A barátom arra kért, hogy küldjek neki meztelen képeket. Tényleg szeretem őt, de nem érzem, hogy ezt kellene tennem, és nem vagyok abban sem biztos, hogy nem teszi ki a netre. Segítenétek?

Nem vagy egyedül. Sok fiatalt kényszerítenek, hogy küldjenek meztelen képet magukról. Sokakat manipulálnak, ha nem akarják ezt megtenni. Nem kell engedned a nyomásnak. Tarts ki szilárdan az elhatározásod mellett és vedd fontolóra, mit teszel.

Álljon itt néhány igazán fontos dolog, amit vitassatok meg a barátoddal. Lehet, hogy szüneteltetned kell a kapcsolatotokat, amit ha így folytattok,  nagyon rossz irányt vehet.

Hol fog landolni a meztelen képem?

Ha egy fotó online felületen jelenik meg, nagyon nehéz kontrollálni az útját. Az internet egy globális platform. Egy meztelen vagy félig meztelen fotótól vajon boldog lesz a családod, nagynénid, nagybácsid, szomszédod, nagyszüleid, munkáltatód, jövőbeli partnered vagy akárki, aki  látja? Ha egy kép kikerül az ellenőrzésed alól, nagy kockázatot rejt magában, függetlenül attól, hogy mennyire bízol meg abban a személyben, akivel megosztottad azt. Nincs garancia arra, hogy mi fog történni vele most, vagy a jövőben. Ha egy kép felkerül a netre, súlyos következményekkel járhat arra a személyre nézve, akit ábrázol, főként ha a beleegyezése nélkül osztották meg.

Ki szerezheti meg a képeimet akkor, ha csak a személyes oldalamra töltöttem fel ?

Bármely kép, amit digitálisan töltöttek fel, megszerezhető idegen személy által. Meghekkelhetik az oldalt. Máskor pedig az a személy, aki megkapta a képet, olyan módon használja fel, amibe a küldő nem egyezett bele. Egész oldalakat töltenek fel kiszivárogtatott meztelen képekkel olyan alkalmazások használatával, mint a snapchat vagy a Kik. A stílus pedig, ahogyan egyesek beszélnek ezekről a fotókról, nagyon megalázó és ha egyszer ezek a képek kikerülnek, szinte lehetetlen visszaszerezni őket.

Lehet ennek hatása a jövőbeli karrieremre ?

Még ha egy képet engedéllyel töltöttek is fel, óriási hatással lehet. Ismerek egy hölgyet, akit egy állás interjún azért utasítottak el, mert kitett képeket és büszke is volt a szexuális kisugárzására. Hangosan tiltakozott az elutasítás ellen, habár a vállalati szabályzat kimondta, hogy le kell ellenőrizni a potenciális jelöltek digitális felületeit, és ennek megfelelően kell felvenni vagy elutasítani őket.

Mi a helyzet a barátom felől  jövő kényszerrel?

A kényszer nem része egy egészséges, tiszteletteljes kapcsolatnak. Az emberek gyakran akkor engednek a nyomásnak, ha túl sok érzelemnek vannak kitéve – szomorúságnak, haragnak, éhségnek, magánynak, vagy éppen elvesztik a kontrollt önmaguk felett. Szóval, ha az érzelmek veszik át a helyet, állj meg, és emlékeztesd magad, hogy miért is kell nemet mondanod. Beszélj a barátoddal a nyomásról és azokról az elvárásokról, amit a barátai felől érez, és kérd meg, hogy az ilyenfajta kérésekkel kapcsolatban először mindig téged kérdezzen meg.

Add tudtára, hogy azzal, ha arra kényszerít, hogy képet osszon meg rólad, a kapcsolatotokat teszi kockára.

Illegális vajon meztelen képet küldeni magamról ?

Ha még nem vagy 18, akkor ez igenis törvénytelen, mert  gyerekek szexuális kizsákmányolásának számít. Néhány esetben, ha ilyet teszel, büntetést von maga után. A rendőrség csak akkor ró ki pénzbüntetést, ha nyilvánvaló bizonyíték van az erőszakos viselkedésre, vagy a beleegyezés nélküli megosztásra, de a 18 év alatti szexuális jellegű képek közlése nem törvényes. A meztelen képek megosztása a gyerekeket károsítják, különösen, ha azok a képek online felületre is kikerülnek.

Mi van akkor, ha nem pontosan látszik, hogy én vagyok-e a képen vagy sem ?

Nagyon ritka, hogy egy kép nem rendelkezik valamilyen beazonosítható információval, ami a pixelekbe van beleégetve. Még ha olyan meztelen képet is küldesz, amin nem látszik az arcod, akkor is nagy a kockázat – a kriminalisztika nagyon pontosan tud dolgozni az ilyenfajta képekből is. Ha egy kép felkerül a webre, akkor nagyon kicsi lesz az ellenőrzésünk felette. És ha a helybeállítás nincs kikapcsolva a mobiltelefonon, akkor az a személy, aki a meztelen képet megosztja magáról, azt a helyet is tudatja mindenkivel, ahol él. Ez azt is jelenti, hogy ha egy olyan személy látja meg a képet, akinek nem kellene, akkor megtudhatja, hogy az illető hol lakik, és a képet zsarolásra használhatja fel, abból a célból, hogy  még több képet csikarjon ki az áldozatból.

Miért baj az, ha vonzónak érzem magam, miközben ilyen képeket teszek fel ?

Mindannyian szeretjük, ha szexik és kívánatosak vagyunk – ez az emberi természet velejárója. Ha azonban egy pillanatnyi érzés egy örökké meztelen fotóban testesül meg, mi lesz akkor, ha már nem fogod ezt a késztetést érezni akár már 1 órán belül, vagy 2 nap, 2 hónap, 2 év vagy  20 év múlva. Ezt a múló érzést már nem tudod meg nem történtté tenni. Egy magabiztos nő szexinek érezheti magát tiniként, fiatal nőként, feleségként és anyaként egyaránt, anélkül, hogy meztelen képeket közölne magáról.

Le lehet szedni a netről meztelen képeket ?

Habár erre nincs garancia, kérhetsz segítséget, hogy offline-ba tegyék ezeket a képeket.

Egy olyan személy, aki ilyet oszt meg, nagyon sebezhetővé válik, még ha annak idején jó ötletnek is tűnt (akkor meg pláne, ha a kép beleegyezés nélkül került fel a netre). Mindannyiunk felelőssége, hogy ilyen helyzetben feltétlen támogatásunkról biztosítsuk az illetőt. A káromkodás, megalázás nem használ. Ez a megközelítés segít az adott személynek, hogy ne kerüljön egy olyan spirálba, ami egyre mélyebb kétségbeesésbe taszítja.

Nagyon sok lány, hozzád hasonlóan felemeli a hangját és kimondja, hogy  a szexuális jellegű képfeltöltéseknek véget kell vetni.

„A káros döntések csak káros környezetben tűnnek racionálisnak.” /Dr. John Briere/

A fiatalok ma egy olyan kultúrában nőnek fel, ahol a  kizsákmányolás egyfajta normává vált – ez a  hatalom olyan egyensúly-hiányát jelenti, ahol egy ember vagy iparág kihasznál és bántalmaz valakit szexuálisan abból a célból, hogy személyes vagy pénzügyi előnyre tegyen szert.

A kukkolók mások szexuális tevékenységére kíváncsiak, az exhibicionisták pedig nemi szerveket és meztelen testeket tesznek közszemlére publikus oldalakon. Ezeket a viselkedésformákat a multimilliárdos pornóipar támogatja, aki nem kér elnézést azért, mert gyerekeket használnak ki és ezzel egy hihetetlenül mérgező szexuális környezetet teremtenek.

A jó hír, hogy te is tehetsz azért, hogy a tinik felé közvetíts és utat mutass számukra. Gondold át ezeket a lépéseket és dolgozz ki egy tervet, amellyel pozitív hatást gyakorolhatsz a kultúrádra!

Ha fiatalokba botlasz, adj teret ennek a témának és segíts, hogy megértsék,  miért ne engedjenek a nyomásnak  és adj tippeket, hogyan mondjanak nemet. Ha segítesz valakit, magad is megerősödsz abban, hogy miért is jó megőrizned a privát szférádat.

Ne feledd, mennyire fontos, hogy tisztában legyél a szexting jogi következményeivel is. A képeiddel való visszaélés kimeríti a szexuális zaklatás és/ vagy gyermekpornográfia fogalmát, ezért fontos, hogy bátran kérj segítséget, ha ilyet tapasztalsz.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Lelki segély- vonalán a 116-111-es számon a nap 24 órájában képzett ügyelők várják a hívásodat, akik együtt gondolkodnak veled, és tanáccsal tudnak szolgálni ilyen helyzetekben.

Forrás: bella rae magazine 
Fordította: Győrffy Anita

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: