Test+lélek

Pornó kontra valóság

Liz Walker, az ausztrál Bella Magazin tanácsadója, nem köntörfalaz, ha szexről van szó. Liz nagylelkű, bölcs lélek, akinek szívügye, hogy a fiataloknak egészséges képük legyen a szexről, annak szerepéről a párkapcsolatban, a személyiségük formálásában és az életben. Nekiszegeztünk néhány kemény kérdést.
Válaszai szerintünk nagyon találóak, így – egyelőre egyesével, közöljük őket.

Nem értem, mi olyan szörnyű a pornóban. Hiszen hasznos tippeket kaphatunk, hogy mivel turbózhatnánk fel kicsit a szexuális életünket, nem? Tényleg ennyire különbözik a pornó a valóságtól?

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a pornóból jó tippeket kaphatunk, hogy mivel is dobjuk fel kicsit a dolgokat. Számtalan terapeuta javasolta már a pornót érett pároknak, ötletgyűjtés végett.
DE (és ez bizony nem egy elhanyagolható ’de’), egyre csökken azoknak a szakembereknek a száma, akik gyógyírként egy kis pornót javasolnak a szex feldobására. Szakmai körökben is egyre inkább arra a következtetésre jutnak, hogy a pornó negatív hatásait tovább már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kicsit olyan ez, mint mikor régen az orvosok stresszoldásra, relaxálásra dohányzást javasoltak. Amikor aztán kiderült a dohányzás egészségkárosító hatása, egyre kevesebben ajánlották. Mára teljesen megváltozott a véleményük, és inkább arra törekszenek, hogy a leszokásban segítsenek az embereknek, az egészségesebb élet reményében.
A legtöbb ingyenpornó a neten nagyon távol áll a valóságtól. A pornó színjáték – minden részlete.
A kamerabeállítás, a megjátszott sikolyok, a bensőséges, finom érintések hiánya, a testrészek alakja és mérete, a kitekert pozitúrák, az aktus hossza… Az igazság az, hogy sok esetben csak begyógyszerezve képesek „megfelelően teljesíteni” mind a férfiak, mind a nők. Nem is beszélve a sok erőszakos, fojtogatós jelenetről a mainstream pornóban.

shutterstock_117288727

Ezek közül egy sem szolgálhat viszonyítási alapul az egészséges szexualitás és párkapcsolat tekintetében.

Az egészséges kapcsolat csodája a szerelemben és a bensőségességben rejlik.

Az intimitás csodálatos szépségének része az ismeretlen felfedezésének öröme.

Ha az ember elméjét a pornóból látottak töltik be, még mielőtt valós kapcsolata lenne, akkor a pornó válik számára szexuális mércévé. Ezek után aztán a valóság kevesebbnek tűnik, pedig a valódi, kölcsönösen várt együttlét csodálatos, szeretetteljes élmény.

A pornó azt sugallja, hogy a szex nem több, mint olcsó árucikk. Amikor az értékrended szerint eljön az ideje, a bensőségességen és elköteleződésen alapuló szexuális kapcsolat sokkal teljesebb élmény lesz annál, mint amiről a pornóból fogalmad lehet. Persze nyilván egyénfüggő, ki milyen értéket, jelentőséget tulajdonít a szexnek, de mivel engem kérdeztetek, szeretném, ha tudnátok, hogy ti és a szexualitásotok sokkal, de sokkal többet értek, mint a pornó!
Liz Walker – Youth Wellbeing Project, Gen X

porn3

A Bella Girl csapata úgy gondolja, hogy

 

a szex nem csupán lepedőakrobatika, hanem a szíved, lelked is benne van.

A szexet nagy gonddal és bölcsességgel szeretnénk megközelíteni. Járjátok körül a témát, lányok, hogy aztán olyan döntéseket hozhassatok, amiben békességetek van.

A szex egyszerűnek semmiképp nem nevezhető, hanem nagyon is bonyolult dolog, amit nem két perc átgondolni. A mai közvélekedés azt sugallja, hogy szexben test és lélek, értelem és érzelem különválasztható. Mi ezt nem így gondoljuk. Szerintünk a szexnek különböző szintjei vannak, s nem lehet a párkapcsolat figyelmen kívül hagyásával értelmezni. A szex jó esetben csak egy csodálatos darabkája egy nagyobb egésznek: a beteljesítő, harmonikus, mélységesen elkötelezett párkapcsolatnak.

Bölcsességre bátorítunk ebben a kérdésben. Ez persze időigényes befektetés.

Kérünk, gondold át az itt leírtakat, beszélgess róla olyanokkal, akikben megbízol, és tudd, ha arra kerül a sor, a döntés a te kezedben van.

Ha kérdezni szeretnél Liztől, írj nekünk a hello@bellagirlmagazin.hu címre.

A tárgyba írd be: ’Kérdés Liz Walkerhez’.  Ha nem tudsz angolul, vagy nincs elég önbizalmad, ez ne akadályozzon meg, mert örömmel segítünk a fordításban. Leveledet természetesen bizalmasan kezeljük.

Írta: Liz Walker, www.lizwalkerpresents.com

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: