Test+lélek

Öt igazság, mely segít legyőzni a titkolt szexuális bűnöket

Nem lennék meglepve, ha szinte mindenki, aki ezt a bejegyzést olvassa, már megtapasztalta – netán éppen most éli meg – a titkos szexuális bűnt. Miért feltételezem, hogy olyan sokan küzdünk – vagy küzdöttünk – titkos szexuális bűnökkel? Mert időnként én is küzdöttem ezzel a bűnnel és a rengeteg e-mail, amit a GirlDefined-on kaptam azt mutatja, hogy sokaknak ez egy nagy probléma. Szeretném, ha tudnád, hogy a mai nap fordulópont lehet az életedben. Nem akarom, hogy magányosnak, tehetetlennek vagy reménytelennek érezd a helyzeted! Azért írok ma erről, mert szeretnék neked reményt és bátorságot nyújtani.

Mielőtt belefognánk, vegyünk egy mély lélegzetet és imádkozzunk! Imádkozzunk, hogy Isten nyissa meg a szemünket az igazságra, és adjon bátorságot, erőt, hogy megszabaduljunk minden bűnünktől (mindegy hogy mekkora). Soha ne feledd, hogy Jézus ereje által mindig meg tudod ezt tenni!

Öt igazság, mely segít megszabadulni a titkos szexuális bűnöktől:

1. Halálba kell adjuk bűnünket ahhoz, hogy szabadságot találjunk

Az egyetlen módja annak, hogy szabadok legyünk és igazán örülhessünk, ha halálba adjuk bűneinket.

Josh Harris ezt tökéletesen elmagyarázza könyvében, Nem a szex a probléma (Hanem a paráznaság). Azt írja: “Jézus követésére való elhívás bűneink halálba adásának elhívása, keresztre feszíteni azt és aztán hagyni, hogy a Szentlélek átvegye az irányítást életünk minden területe felett – beleértve a szexuális vágyainkat. Arra kér bennünket, hogy hagyjunk fel testi vágyaink hajszolásával, mely csupán pillanatnyilag tud csak kielégíteni. Ha ezt az áldozatot meg tudjuk hozni, rátalálunk a szabadságra és a valódi boldogságra.”

Teljes mértékben lehetetlen megtapasztalni a tartós szabadságot, ha szexuális bűnök vannak az életünkben. Az első lépés, amelyet meg kell tennünk a szabadsághoz vezető úton, ha megvalljuk bűneinket, és felismerjük, hogy sosem érhetjük el az igazi szabadságot, békességet és örömet, ha nem adjuk halálba azt.

2. Felszínre kell hozni a titkos bűnöket

“Aki takargatja vétkeit, annak nem lesz jó vége, aki pedig megvallja és elhagyja, az irgalmat nyer.” (Példabeszédek 28, 13)

Isten azt mondja, ha eltitkoljuk bűneinket, nem lehetünk boldogok. Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én szeretnék boldog lenni az életben. Tisztában vagyok a fenti igevers alapján, hogy ez nem fog sikerülni, amennyiben nem vallom meg bűneimet és nem hagyom el azokat.

Nem könnyű felszínre hozni a bűnt. És bár bonyolult, szabadságot kizárólag bűnvallás által nyerhetünk. Nagyon fontos, hogy ne csupán megvalld bűneid Istennek, hanem oszd meg ezt a szüleiddel is (vagy akár egy mentorral, egy idősebb testvérrel a gyülekezetből) és bárkivel, akire ez közvetlenül hatással van. Ez egy fontos állomás bűnből való szabadulás során.

“Észrevetted már, hogy a legtöbb gombaféle legjobban a sötét helyeken növekszik? Ha megvilágítanád, veszítene erejéből, kiszáradna, és végül elpusztulna. A szexuális tisztátalanság is hasonló; sötétségben növekszik. A pornográfiát, de bármilyen más szexuális bűnt titokban csinálják az emberek, ahol senki nem tud róluk, nem látja őket, és egészen addig, amíg sötétségben maradnak, folytatni fogják.” (A tisztaság útja)

3. Isten megígérte, hogy megbocsátja bűneidet

“Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minden gonoszságtól.” (1János 1,9)

Ne hidd el azt a hazugságot, hogy a bűnöd túl nagy ahhoz, hogy Isten megbocsásson! Vedd észre, hogy Isten ezt egyetlen egy versben sem cáfolja meg! Ha kéred, Ő megbocsátja bűneidet.

Erwin Lutzer bölcsen emlékeztet minket egy fontos tényre: Megbocsát Ő ingyen kegyelemből. De ez nem azt jelenti, hogy a bűnvallás könnyű lenne. Néha nehéz. Rettentő nehéz.  Fájdalmas bevallani a bűneinket és Isten kezébe helyezni életünket. Bevallani bűneinket Istennek nagyon nehéz. De együtt élni azokkal a bűnökkel titokban még nehezebb. Bízz Istenben és higgy neki, hogy ő megbocsát neked, ha kéred!

4. Itt az ideje annak, hogy felhagyj a bűnnel!

Az egy dolog, ha megvallod bűneidet Istennek és a szüleidnek, de az egy másik, hogy felhagyj vele. Ez egy nagy és kulcsfontosságú része annak, hogy megszabadulhass és szabad is maradhass. A Sátán nagyon okos. Tudja, hogy ha továbbra is ragaszkodsz ezekhez a dolgokhoz, kapcsolatokhoz, amelyek bűnbe visznek, akkor nagy valószínűséggel bűnbe is fogsz esni. Ezért Isten világossá tette számunkra, hogy fel kell hagynunk bűneinkkel.

De mit jelent az, hogy felhagyni a bűnnel? Felhagyni azt jelenti megtagadni vagy abbahagyni. Tényleg fel akarod adni minden bűnödet? Nem csak egy részét, hanem mindet? Ha arra kerül a sor, nem adhatunk teret – még egy kicsit sem – a bűnnek, nem gondolhatjuk komolyan, hogy majd megbirkózunk vele, hogy uralni tudjuk.

“Ez a bűn természete. Egyre messzebb és messzebb visz bennünket, és bár megelégedést ígér, örök megelégedést nem ad. Ezért térünk vissza a bűnbe újra és újra.” (A tisztaság útja)

Nem tudom elégszer elmondani, hogy mennyire fontos, hogy megszabadulj minden parányi bűntől és kísértéstől az életedben! “Ellenben paráznaság, bármiféle tisztátalanság vagy nyerészkedés még szóba se kerüljön közöttetek…”(Efézus 5,3)

5. Isten erejére van szükséged a változáshoz

Emlékezz, hogy nincs elegendő erő benned ahhoz, hogy uralni tudd a bűnt. Jézushoz kell menned, akinél minden erő megvan ezen a világon. Jézusnak kell lennie az erőforrásodnak most is, és a jövőben is.

“Nem menthetjük meg magunkat, és nem tudunk magunk megváltozni. Csak a Krisztusba vetett hit képes megmenteni bűneink fogságából, és csak a Szentlélek tud bennünket megváltoztatni.  A mi feladatunk az, hogy meghívjuk Jézust az életünkbe, együtt működni vele és alávetni neki gondolatainkat, tetteinket, vágyainkat” – írja Josh Harris. Meg kell aláznod magad Isten előtt, megvallani, hogy problémád van, kérni az Ő segítségét, és állhatatosan keresni és kutatni a Bibliát (és járj gyülekezetbe). Ne próbálj meg magad változni, úgysem fog sikerülni!

Gyakorlati tanácsok a változáshoz

Használd Isten szavát a kísértések leküzdéséhez!

Egy erkölcstelen gondolat leküzdésének egy nagyszerű módja lehet, ha keresel egy igeverset, memorizálod, gondolkodsz rajta. Isten szava erőteljes (Zsidók 4, 12) és segíteni tud, hogy ellenállj a kísértéseknek az Ő ereje által.

Töltekezz a Szentírással!

Amint találsz egy igeverset a kísértések leküzdéséhez, ne állj meg! Kezdd el feltöltekezni a Szentírással és hagyd, hogy szétáradjon benned. Nem tudlak eléggé arra bátorítani, hogy olvasd a Bibliát minden egyes nap!

Vedd körül magad hívő nőtestvérekkel!

Törekedj arra, hogy Istenben hívő keresztény lányok, nők vegyenek körbe, olyanok, akik Istenhez visznek közelebb. Vegyél részt Biblia tanulmányozós csoportokban, imacsoportokban, és mindenben, amit a hívő testvérek csinálnak.

Légy felelősségteljes!

Végül, had bátorítsalak arra, hogy élj felelősségteljes életet! Sokkal könnyebb felhagyni a tisztátalan élettel, ha van valaki idősebb és bölcsebb körülötted, aki  a szent élet felé ösztökél és bátorít.

Szívesen beszélgetek veled a kommentekben vagy e-mailben. Tegyél fel bátran kérdéseket! Örülnék neki!

1 hozzászólás

  • Szép estét/napot kedves BellaGirl. Nagyon örülök, hogy ezzel a témával is foglalkoztok. Én sajnos elég rég óta harcolok ezen a területen. 6 éve tértem meg , de sajnos azóta is időről időre elbukom. Egy ideig kitartok, de utána mintha elfogyna az erőm és nem tudok nemet mondani. Esetleg tudnál tippet adni, hogy hol kezdjek bele az Ige olvasásába illetve, melyek azok a versek, amik segíteni tudnának, hogy nemet tudjak mondani a kísértséekre? Válaszod előre is köszönöm, egy 22 éves olvasód.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: