Test+lélek

Nem mindegy, mitől függsz!

írta: BellaGirl

Ha a függőség szót halljuk, legtöbben extrém esetekre gondolnak. Pedig igazság szerint olykor mi is függünk bizonyos dolgoktól vagy személyektől. A függőség nem ártalmas, ha egy különösen jó dologtól függünk. Hogy mit is jelent ez a furcsa kijelentés? Kifejtem neked.

Vajon miért válnak függővé az emberek? Szerintem a válasz abban keresendő, hogy az ember egy hiánylény. Vagyis folyamatosan pótolni kell a fontos dolgokat az életünkben, amik nélkül nem tudunk létezni. Ilyen például az étel, az ivóvíz, a levegő. Ezek nélkül nagyon rövid ideig maradunk életben, ugye? De mi a helyzet a többi igényünkkel, ami nem a gyomrunkat, hanem a szívünket érinti? Ilyen hiány lehet a szeretet, elfogadás, biztonság, a boldogság… és még sok egyéb. Az igazság az, hogy ezek keresése, kielégítése irányítják az életünket. Ezenkívül mindenkiben van egy különös űr, amit próbálunk kitölteni. Ezt nevezte el egy fizikus “isten alakú űrnek”. Ennek a fogalomnak az a lényege, hogy ezt az űrt csakis Isten tudja betölteni. Amikor ez az üresség betöltetlen marad, az emberek elkezdenek olyan dolgokat kipróbálni, amik látszólag vagy átmenetileg boldoggá teszik őket, és lassan elkezdenek függeni tőle. Így létezik az alkoholizmus, a nikotinfüggőség, a drogfüggőség, az adrenalin-függőség, a játékfüggőség, a szerencsejáték-függőség, vásárlási mánia, étkezési zavarok (pl. csoki utáni sóvárgás), maladaptív álmodozás (amikor valaki napokat tölt egy kitalált világban), sorozatfüggőség, szexfüggőség, szerelem-kapcsolat-társfüggőség (amikor valakinek egész élete egy másik embertől függ), vagy az internetfüggőség is. Ezek a dolgok pozitív érzelmeket adnak, ám sajnos hosszú távon károsítanak minket.

Nem arról van szó, hogy minden rossz, ami kicsit is boldoggá tesz. A probléma az, amikor mindent és mindenkit elhanyagolunk miattuk, és úgy hisszük, hogy anélkül a “dolog” nélkül nem tudunk létezni. Ezt jelenti a függőség.

A teljes cikk a nyomtatott Bella Girl Magazinunk negyedik számában olvasható. IDE kattintva a nyomtatott magazin előfizethető és a korábbi lapszám megrendelhető.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: