Test+lélek

Mindennapi kegyelmem

írta: BellaGirl

„Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!” (Jeremiás siralmai 3:22-23)

Lehet, nem én vagyok az egyetlen, akiben mocorog a kérdés: mit jelent, hogy Isten kegyelme felém minden nap megújul. Minden nap. Hát olyan hűtlen, olyan esendő lennék én, hogy minden nap kegyelemre szorulok? Nem úgy van, hogy az ember az elején még többet bukdácsol, de aztán belejön az Istennek tetsző élet élésébe, és már nem szorul irgalomra minden nap, csak mondjuk hetente, s ha ügyesebb egy kicsit, már csak havonta bukik el?

Olyan végtelenül nagy kísértés – számomra legalábbis – belehelyezkedni abba a tévképbe, hogy mivel már évek óta Isten gyermekeként élek, nem követek el a társadalom szemében durva bűnöket, ezért már révbe értem. Azon túl, hogy azt éreztem: a tőle jövő erőre szükségem van a mindennapokhoz, nem igazán tudtam a bűnbánat szükségességével és Isten minden nap megújuló kegyelmének gondolatával mit kezdeni. Egészen addig, amíg egy este nem mondott nekem személyesen valamit ezzel kapcsolatban az Atya.

Nem lopsz, nem hazudsz, nem vagy kárörvendő, még csak nem is kívánsz másnak rosszat. De hűtlenebb vagy mindenkinél. A férjedet talán hűségesen szereted és tiszteled, de rólam minden nap megfeledkezel. Sőt, eszedbe sem jutok minden nap. Napokra, hetekre hagysz engem, mert úgy érzed (!), egyenes mederben folyik az életed, ha éppen nincs panaszod vagy kérésed. A nehéz helyzetekben hozzám fordulsz ugyan, de a szabadításom felett való örömöd és hálaadásod nem tart soká’. Ha pedig újra szorongattatások között találod magad, olyan kétségbeesetten és hitetlenül kiáltasz fel, mint aki teljesen megfeledkezett arról, hogy én minden helyzet fölött Úr vagyok, és én voltam, aki korábban is megtartottalak. A te életedben megannyi ponton léptem közbe szabadításommal, szívednek kívánsága sosem maradt pusztán vágyálmod előttem. Mindezek ellenére hűtlenebb vagy mindenkinél. Hát ezért kell neked az én kegyelmem minden reggel.”

Kemény szavak voltak ezek, ha hiú lennék, talán meg is sértődnék rajta. De ahogy mondta őket… úgy tényleg csak az Isten tud szeretni. Helyre rakott. Mennyire szeret engem ez az Isten, aki nemcsak hetvenszer hétszer bocsátott már meg nekem, de most már tudom, látom: 10121-szer újította meg felém kegyelmét. (Kiszámoltam, tényleg ennyiszer indulhattam tiszta lappal életem reggelein.)

Talán itt az ideje összeszednem azt a számtalan történetet az életemből, amelyben Atyám végtelen hatalma és szeretete nyilvánul meg felém. Nem akarok hűtlen lenni. És olyan sem, aki azért süllyed bele újra és újra az aggodalmaiba, mert pusztán elfelejti, mit tett vele az Isten.

Eldöntöttem: Nem leszek hűtlen tovább, és nem feledkezem meg, Atyám, szabadításodról és jóindulatodról felém!

Te miben élsz meg mindennapi szükséget? Miért újul meg Isten kegyelme minden reggel feléd?

Bugovicsné Géczy Ráhel írása

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: