Test+lélek

Miért írj naplót?

Én lassan tíz éve írok naplót. Leginkább a gondolataimat és az érzéseimet rögzítem benne, nem annyira a konkrét eseményeket. Elismerem, hogy nem mindenki olyan grafomán alkat, mint én vagyok, viszont ha egy kicsit te is az vagy, akkor a naplóírás nagyon sok előnnyel járhat:

 1. Testet öltött gondolatok

Amíg a gondolatok a fejedben kavarognak, addig valami furcsa, lebegtetett kuszaságban léteznek. Van egy csomó dolog, amit meg sem tudsz igazán fogalmazni, csak belül érzed. Amikor elkezded papírra vetni a gondolataidat, az olyan, mint amikor a nagymamád pulcsit köt. A kusza, önmagukban értelmetlen szálakból elkezd kibontakozni valami értelmes dolog: testet öltenek a gondolatok. Később sokkal könnyebb feldolgozni a megfogalmazott érzéseket, és ebben az írás sokat segít. Rendszerezi és a helyére teszi a gondolatokat a fejedben.

 1. A lelkem története

Amikor a naplóírást elkezdtem, 13 éves voltam. Most pontos feljegyzések állnak rendelkezésemre arról, milyen volt a lelkivilágom ettől kezdve. Ez két dolog miatt nagyon jó: az egyik, hogy visszakövethető a fejlődésem, és jó érzés látni, hogy mennyit és hogyan változtam az évek alatt. A másik, hogy nem felejtem el, milyen voltam akkor, ezért könnyebben helyezem bele magamat a nálam fiatalabbak helyzetébe.

 1. Terápiás eszköz

Az írás gyógyít. A fájdalmakat, sérelmeket, dühöt, bánatot leírni rendkívül felszabadító érzés. Sokszor éltem át, hogy egész nap zakatolt bennem valami, egész nap feszített valami rossz érzés, majd leírtam, és  ezzel megszűnt. Egyszerűen “kiüríted a papírra a szívedet és a fejedet”, majd utána mehet minden tovább.

 1. Levél önmagadnak

A napló gyakorlatilag egy hosszú-hosszú levél a későbbi önmagadnak. Benne vannak a vágyaid, céljaid, kudarcaid, így nagyon hasznos önellenőrzésre. Írd le a céljaidat most, és ellenőrizd vissza később: vajon még mindig az akkor kitűzött célok felé tartasz? Esetleg kell módosítanod valamin? A napló emlékeztet a céljaidra, és segít elérni őket.

 1. Milyen jó lesz nosztalgiázni!

Képzeld el, hogy majd amikor idős néni leszel, milyen jó lesz elővenni ezeket a naplókat, és végigolvasgatni őket ráérős délutánjaidon… Lehet, hogy az események nagy részére már nem is emlékeztél volna, de így, visszaolvasva egy csomó szép emlék megelevenedik! Ha másért nem is, ezért az élményért igazán megéri időnként papírra vetni a gondolataidat, nem igaz?

3 hozzászólás

 • Ezekkel mind nagyon egyetértek! 🙂
  Én körülbelül nyolc éves korom óta, nyolc éve írok naplót, és ezek a dolgok bennem is megfogalmazódtak már, jó érzés tudni, hogy más is így gondolja. Miközben leírom a dolgokat, rájövök, hogy tulajdonképpen mit érzek, és miért. Stresszoldó. Ha a gondokat leírom, felszabadít. Visszaolvasni pedig szórakoztató és érdekes.

  • “Kedves Helga!
   Nagyon örülök, hogy tetszett a cikk és hogy ismerős gondolatokra leltél benne. Valóban stresszoldó és felszabadító a naplózás, ezért is szeretem annyira. Nem véletlen, hogy sokszor pszichoterapeuták is alkalmazzák a pácienseiknél. Örülök, hogy te is lelkes naplóíró vagy! Csak így tovább! 🙂 “

   • Ráadásul ha idegen nyelven írjuk, akkor még titkosabb egy fokkal, és remek nyelvgyakorlás akkor is, ha senki se olvassa! Visszaolvasva nyomon követhetjük nyelvi fejlődésünket, ami nagyon hasznos lehet, amikor eljön az a szint (és eljön!), amikor az ember úgy érzi, hogy megrekedt, nem sikerül fejlődnie.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: