Test+lélek

Mi van, félsz? – Én? Dehogy!

bizonytalanság, félelem
írta: Erzsébet

Ó, hányszor előfordult már velem, hogy letagadtam a félelmeimet!  Nemcsak másnak, de még magamnak sem mertem bevallani, hogy igenis félek. Szorongásaim, hasfájásom, tenyerem izzadása vagy remegése, elakadó hangom és álmatlan éjszakáim azonban jól jelezték azok létezését. Neked is ismerősök ezek a tünetek?

Sok időbe telt, mire rájöttem, hogy csak magamnak ártok a tagadással. Ráébredtem, hogy nem kell szégyellnem a félelmeimet, nem vagyok kevesebb miattuk, mint bárki más. Lehet, hogy másmilyen tünetekkel, de mindenkinek vannak félelmei, amikkel kénytelen megküzdeni.

Íme, három tanács, amik segíthetnek neked is  szembenézni a saját bizonytalanságaiddal, és felülkerekedni a félelmeiden.

  1. Nevezd néven a félelmeidet.

Pl. Félek, hogy az osztályfőnököm megaláz mások előtt, hogy nem kapok elég jó jegyeket.
Félek, hogy nem leszek elég népszerű, hogy mások butának, rondának…  tartanak.
Félek, hogy nem sikerül a vizsgám, hogy nem vesznek fel.
Félek, hogy mi lesz velem, ha a szüleim elválnak.
Félek attól, hogy a barátom megcsal.
Félek attól, hogy… stb.

Ha sikerül beazonosítani és néven nevezni a félelmedet, az első lépést meg is tetted a megoldás felé.

  1. Keresd a kapcsolatot Istennel.

Öntsd ki a szívedet Neki! Ő vágyik a veled való kapcsolatra. Jobban szeret téged, mint a legszeretőbb földi apa a lányát. Kapcsolj ki minden zenét, képernyőt, engedd meg magadnak, hogy egyedül legyél Ővele. Ne félj őszintén önmagad lenni. Emlékezz rá, Ő az, aki teremtett téged, mindent tud rólad és arról a helyzetről, amiben éppen vagy. Neki hatalma is van rá, hogy segítsen rajtad. Saját szavaiddal imádkozz hozzá, Ő nem számít „szép” imára, csak a szívedre. Minél több tapasztalatod lesz arról, hogy Isten meghallgatott és segített egy-egy helyzetben, annál bátrabban fordulsz majd hozzá legközelebb.

  1. Bízd rá magadat Istenre!

Életed során kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor be kell ismerned, ezt te nem tudod megoldani. Sőt nincs senki más se, aki segíthetne. Valamilyen betegség, kapcsolati problémák, tragédia stb. esetén…. A legjobb ilyenkor, ha imában rábízod az ügyedet Istenre. Olyan ez, mintha nem tudnál megjavítani valami elromlott dolgot, amire nagy szükséged lenne, és akkor átadod egy szakember kezébe, akiről viszont tudod, hogy képes rá. Ez nem egyszerű dolog, ha egy láthatatlan Istenről van szó. Főleg, ha csak kevéssé ismered Őt. Sok mindent megtudhatsz Róla azonban a Bibliából, és még több mindent, amint Ővele éled az életedet.

Jó példa erre Jézus anyja, Mária: Fiatal lányként terhesen az emberek elutasításával és megvetésével kellett szembenéznie, ő mégis bízott Istenben. Tudta, hogy Isten terve a legjobb számára, Ő vele lesz a nehézségben, és gondoskodik majd minden részletről.  Te is bátran átadhatod életed irányítását és minden részletét Istennek, Őbenne nem fogsz csalódni!

Ha megfogadod a fentieket, te is meglátod, hogy miközben egyre csökkennek majd a félelmeid, egyre nő a szabadságod és az örömöd. Sokan bizonyságot tudnánk erről neked tenni. Amikor majd megtörténik ez veled is, írd meg nekünk!

Forrás: shoenstatt.hu  – Tilmann atya válaszol

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: