Test+lélek

Mamirexia

írta: BellaGirl

Milyen kép jelenik meg előtted, ha várandós kismamára gondolsz? Victoria Beckham nagy pocakkal kevéssel a szülés előtt, kisportolt extra vékony karokkal és lábakkal? Ha ez így van, akkor téged is behálózott a mamirexia.

Rákerestem a mommyrexia kifejezésre. Az angol cikkek között rögtön felugrott a kép, amin Shakira tökéletes hasizmokkal pózol szülése után három hónappal. Szörnyülködő anyukák írnak magánvéleményeket arról, hogy ez mennyire nem valós kép és magzatkárosító hatású. Diétázásba és fokozott (a normalitáson túlmenő) sportolásba kezdenek a sztárok (és sajnos már nem csak ők) a várandósság alatt és a szülést követően.
A testképtorzulás eredménye az, hogy a gyermek és magunk egészségét is károsítjuk.
Fontos a kívánós időszakokban megenni azt, amire jelzést kapott a szervezet. Ilyenkor a magzatnak elengedhetetlenül fontos tápanyagra van szüksége, amit étellel és nem csak vitaminnal kell pótolni. Ha ez elmarad, és az anya a maga tökéletes súlyát helyezi előtérbe, súlyos károsodások léphetnek fel a születendő babánál. Szülés után pedig nem a szálkásítás jut rögtön az eszünkbe, hanem az azután javasolt testmozgás, ami a regenerálódást segíti elő. Hetekkel, hónapokkal később tanácsos csak sportolni, akkor is érdemes kikérni szakemberek tanácsát. Főleg a hat hetes kort emelik ki gyakran, hogy addig ellenjavallt az edzés. Szoptatás mellett pedig a diéta elfelejtendő, hisz akkor mérgező anyagok kerülhetnek a csecsemő szervezetébe. Pedig csak azért nem szoptatni, hogy fittek maradjunk, eléggé önző dolog, hisz az anyatej a legjobb az újszülött egészségének.

Miért is kell az anyának szuper vékonynak lennie szülés után?
Azaz miért kellene ugyanolyan vékonynak lennie, mint szülés előtt? Erre bőven van még a szervezetnek kilenc hónapja, hogy amit felszedett magára, azt vissza is állítson. A szervezet raktároz: a szüléshez is kell az erő, a későbbi babagondozás során is sokszor az anyának annyi ideje sincs, hogy főzzön, és ilyenkor is jól jön a fölösleg a szervezet raktárából.

Hatalmas üzletág épült eköré. Már létezik kismama diéta, kismama jóga, kismama ez meg az. De egy dologról kevesebb szó esik ezeken a divatos platformokon: a baba-mama harmóniáról. Arról, hogy nem kell a nőknek rögtön visszalendülniük a régi kerékvágásba. Vannak bizonyos hónapok, amíg a baba teljesen az anyjára van szorulva, és igényli a folytonos kontaktust. Az anya nem helyettesíthető más személlyel. Bébiszittereket fogadnak a nők a babájuk mellé, hogy dolgozhassanak. Van, aki már négy hónaposan is bölcsibe adja a gyermekét, nem várja meg az egy évet sem, hogy addig a kisgyermekét gondozza. Létezik ringató párna és még megannyi dolog, ami az anyát váltja fel. Mindez persze a kényelmünket is szolgálja, hogy a szülő kicsit szusszanhasson, de egyben a szolgáltatások ráálltak arra, hogy egyre kevesebbet foglalkozzanak egymással az emberek, mindent a gép és másvalaki csináljon meg helyettük.

A filmsztárok is nyomás alatt vannak. Gyorsan vissza kell nyerni az alakjukat, különben nem kapnak újabb szerepet. Vajon csak ennyi az ok? Vagy a még híresebb férjük esetleg elhagyja őket, ha nem ugyanolyan vékonyak, mint amilyenek a szülés előtt voltak? Egy felüdítő példa számomra Pierce Brosnan, aki ugyan már egyszer elvált, de 2001 óta a második feleségével él, aki egy gyönyörű nő. Az évek alatt telt idomúvá vált, de Brosnan ugyanolyan boldogan feszít mellette a képeken, mint a kapcsolatuk elején. A nőt szereti, nem a testét bálványozza. Mert valljuk be, vannak szerencsésebb alkatú hölgyek, akik kis odafigyeléssel a negyvenes éveikben is és később is ideális alkatúbbak. Sokan viszont nagyobb odafigyeléssel sem tudják ezt elérni. A kérdés csak az, hogy meg tudunk-e ezzel békülni? Szem előtt tudjuk azt tartani, hogy a gyermekünk egészsége a legfontosabb? Tudunk nyugodt szívvel élni, hogy mi a magunktól telhető legtöbbet megtettük azért, hogy ő egészséges legyen és az is maradjon?

A túlzott diétázás, sportolás és az egyensúly megtartásának hiánya persze nemcsak a gyermekvárás időszakában káros, minden életszakaszban figyelnünk kell önmagunkra és igyekeznünk kell szeretni, elfogadni a testünket. A témában további cikkeket olvashatsz tőlünk. A Bella Girl cikkei között megtalálhatod Gersei Csenge bizonyságát, hogy hogyan szabadult meg a testképzavartól.

Hogyan lettem igazi nő? – gyógyulásom története 1.rész

Hogyan lettem igazi nő? – gyógyulásom története 2.rész

Viktória

A cikk szerkesztésében Horváth Gabriella is közreműködött. 🙂

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: