Test+lélek

Legyen neked is lelki naplód!

írta: BellaGirl

Már középiskola óta vezetek naplót. Ez az életem fontos részévé vált, azonban voltak olyan időszakok, amikor hónapok teltek el anélkül, hogy akár egy sort is leírtam volna. Tudom, hogy nem mindenkinek fekszik a naplóírás, de fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről és bátorítsalak benneteket, Bellagirl olvasókat arra, hogy legyen hagyományos, füzetalapú naplótok.

Óriási hódításokat értek el az írott és a videó formájú blogok az interneten. Fontos tisztáznunk, hogy ezek közönségnek készülnek, olyan dolgokkal foglalkoznak, amelyeket mások szívesen olvasnak, ötleteket merítenek belőle, vagy tanácsokat keresnek bennük.

A hagyományos napló egy kis füzet, könyvecske, amibe a saját gondolataidat, harcaidat, vívódásaidat, örömeidet, boldog pillanataidat, életed apró és fontos részeit veted papírra. Ezt csakis akkor olvashatja el bárki, ha szándékodban áll megosztani. Jó ha tudod,  ugyanaz érvényes erre a dokumentumra is, mint a nevedre szóló levelekre: levéltitok védi, azaz egyedül csakis rád tartozik! Amíg az írott és a videó blogot a te ötleteid töltik meg tartalommal, addig a naplódat gyakorlatilag a reakcióid, az útkeresésed, a hibáid, a botlásaid, a jó döntéseid, illetve a sikereid – vagyis, az életed.

Szoktuk emlegetni a „rohanó világ” kifejezést. Ez abszolút találó, ugyanis egy nap annyi minden történik velünk, annyi feladatunk van, annyi mindent meg kell tervezni, hogy az ébren töltött óráink nagy részét ezek teszi ki. A gyors információcsere és –áramlás pedig ezt igyekszik támogatni, és valahol gyorsítani is. Gondolok itt például a közösségi médiára.

Mondd csak, mikor volt utoljára, hogy leültél magaddal beszélgetni? Mikor tartottál olyan szünetet, amikor megnézted, hogy mi történt az életedben, és erre te hogyan reagáltál? Tudod, miből áll azaz élet, amit megélsz? Körülbelül 5% az, ami események formájában történik, minden más pedig a te reakcióidból és cselekvéseidből adódik. Ez valahol félelmetes, valahol pedig rendkívül izgalmas. Ennek a folyamatnak a feltérképezésében segíthet a naplóírás.

Egy naplót nagyon lehet szeretni, hiszen nagyon jó és kikapcsolódást nyújtó időtöltés,valamint terápiás eszköz is. Segít sok mindent feldolgozni, sikert és kudarcot együttvéve, illetve sokat tanulhat magáról az ember. Rejtett motivációkról, döntések hátteréről, a saját szívéről és vágyairól.

Kinek lehet jó megoldás a naplóírás?

Bárkinek, aki érez hozzá affinitást, aki elég eltökélt, hogy időről-időre leüljön mellé és foglalkozzon vele, és persze, akinek ez áll a kezére. A naplóírás az önkifejezés egy formája. Szóval, aki nem szeret írni, nem tudja szavakban kifejezni az érzéseit, nehezen írja le az élethelyzeteket, annak nem ez a legmegfelelőbb mód, és itt jegyezzük meg, hogy minden feljeszthető.

Szeretnék neked segíteni, hiszen ez a cikk is ezért íródik. Önismereti céllal érdemes kitölteni a Gardner-féle személyiségtesztet. Jó kiindulópont, hiszen egyfajta útmutatást ad, hogy milyen irodalomhoz nyúljon az ember, akár egy kezdeti választ adhat, hogy miért kedvel egyes tevékenységeket, és másokat miért nem. (Nem kell félni a pszichológiától. Isten találta ki azt is, mint minden mást, és keresztényként is nyugodtan élhetsz vele, hiszen tudjuk, hogy Isten az élet forrása, a pszichológia pedig segíthet megérteni az életet. De azért, a Bibliádat se told félre!) A Gardner-féle személyiségteszt azt igyekszik „megmérni”, hogy a különböző intelligenciák milyen dominanciával vannak jelen a személyiségünkben. Mindenkiben mindegyik jelen van, és van köztük olyan, ami sokkal hangsúlyosabb, mint a többi. Ezek az intelligenciák pedig, a verbális, a logikai-matematikai, a zenei, a kinesztetikus-testi, a vizuális-téri, az interperszonális, és az intraperszonális. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, akinek a zenei intelligenciája hangsúlyosabb, mint a többi, nyilván ő a zenében találja meg az önkifejezését, játszik hangszeren, énekel, vagy akár a jövőben ezzel is fog foglalkozni. A jó interperszonális (inter-közti) személyiség könnyen kommunikál, barátkozik, jó vitapartner, miközben az intraperszonális (intra-belső) személyiség inkább az érzelmeket, a belső gondolatokat tudja jól kezelni és értelmezni. Tehát, ameddig az előző személy diplomata alkat, addig az utóbbit inkább költői alkat. Mint mondtam, mindegyikünkben van mindegyik, és ez a teszt talán segít rámutatni, hogy merre kell keresgélned az önkifejezés terén.

A napló jó dolog. Oké. De mi is az a lelki-napló?

Keresztényként döbbentem rá, hogy Isten mennyiféleképpen szól hozzánk nap, mint nap. Ha hitben jársz, akkor a térképnek mindig csak azt a felét látod és ismered, amin már végigmentél. A hátunk mögött lévő útvonalkeresések, az ezekért elmondott imák és a kapott imaválaszok csak töredéke a megtett utunknak. Csak ahhoz tudnám hasonlítani, hogy amíg nem nézel bele egy kútba, elképzelni se tudod, hogy milyen mély.

A lelki-napló arra való, hogy az Istennel való utazásodat megörökítsd benne. Ez lehet ismerős lesz: „különleges életed, különleges gondolatai” (Neveletlen hercegnő). A régi hajónaplókat a kapitányok vezették, és ezek inkább hasonlítottak egy lelki-naplóra, mint a mai használatban lévő hajónaplók. Nyilván, Columbus korában nem voltak műszerek, amivel a hajózást befolyásoló tényezőket mérni lehetett volna. A kapitányok olyan gondolatokkal töltötték meg a hajónaplót, mint a saját érzelmi állapotuk, vagy a legénység egészségi állapota, esetleg ha történt valami a hajón, arra hogyan reagált ő és a közösség, vagy hogy miért aggódik, vagy épp az utazás milyen meglepetést hozott. Nem puszta tényekről volt benne szó, mint a hajótestmerülés, vagy a hajósebesség, hanem arról, hogyan élték meg a tengerészek az útjukat.

Milyen jó hasonlat! Az emberi élet egy hajóskaland az óceánon. Hallottad már, amikor valaki egy lehetőségre azt mondta, hogy „ez a hajó már elment”? Bátorítalak arra, hogy gondolkodj így az életedről. Ha már átadtad az életed Jézusnak, akkor ő a kapitány. Mint Jézus első tisztje kezdd el vezetni közös utazásotok „hajónaplóját”, nézd, hogy merre kalauzol, és mit szeretne neked tanítani.

Bármi, ami keresztény életedet megtölti tartalommal, a naplód része lehet. Válassz magadnak egy olyan füzetet, vagy könyvecskét, amibe szívesen írsz. Ha gondolod, dekoráld ki, tedd személyessé. Írd bele az imáidat, azokat az igeverseket, amik valamiért megfogtak, írd bele azokat az idézeteket, amik bátorságot öntöttek beléd, nyomtass ki fotókat, képeket, és ragaszd bele. Nézd meg, hogy a te életedben hogyan munkálkodik Jézus, keresd az összecsengéseket! Lehet, van olyan része a Bibliának, amiről hallgattál tanítást, és a te életedben is találtál rá példát? Átsegített Isten egy nehéz élethelyzeten? Örömöt, vagy áldást kaptál? Írd le! Írd ki magadból!

Lehet könnyebb lesz szembenézned a félelmeiddel, úgy ha látod azt egy papíron, a maga valóságában és nem csupán a fejedben létezik, és így talán nem gerjeszted fel nagy, ijesztő szörnyeteggé. Ha látod a naplódban, hogy Isten hogyan gondoskodik rólad, megerősíti a hitedet és a bizalmadat Őbenne. Ha látod, hogy milyen hazugságokkal küzdesz, akkor tudni fogod, hogy mit kell kigyomlálnod és lesz hely Isten igazságainak az elültetésére. Ha leírod az imáidat, vagy csak azt, hogy aznap kiért vagy miért imádkoztál, rácsodálkozhatsz Isten kegyelmére és áldásaira, így jobban fogod keresni az Ő akaratát. Hiszen, mit ér az ima, ha nem vársz rá választ?

Kezdd el ma! Nem számít, milyen nap van, vagy hányadika van. Csak kezdd el! Nem kell először teleírni 4-5 oldalt. Annyit írj, amennyit gondolsz, amennyit Isten ad. Ha ez három sor, akkor három sor. Lesz az több is idővel. Ha nem tudsz mindennap leülni, mert sok a teendőd, akkor válassz ki a héten egy napot, amikor nyugodtan le tudsz ülni naplót írni. Tedd el a telefonod, némítsd le. Ne zavarjon senki. Főzz egy kávét, vagy egy teát. Imádkozz előtte, hogy miközben írsz, Isten munkálkodjon benned a Szentlelken keresztül, hogy mutassa meg neked az Ő igazságait. Ha nem zavar, hallgass közben halk keresztény zenét, azt is lejegyezheted ha a dalszöveg valamely részére nagyot dobban a szíved, vagy csendes pillanataidban azt dudorászod.

Remélem, hogy ha elkezdesz naplót vezetni, akkor annyi örömöd és előnyöd fog származni belőle, mint amennyit én kaptam a naplóírás által. Azért fogok imádkozni, hogy így legyen!

Írd meg hozzászólásban, hogy neked van-e hagyományos vagy valamilyen naplód, amiben feljegyzed az életed eseményeit, és kérlek, írd meg azt is, hogy tetszett-e ez a cikk! Megírhatod azt is, hogy miért nem írtál idáig naplót, és most kedvet kaptál-e hozzá!

A cikket Madarász Anna, a Bella Girl szerkesztői csapatunk önkéntes munkatársa írta.

1 hozzászólás

  • Évekig volt gyerekkoromban naplóm, többet teleírtam aztán valamiért kezdtem haszontalannak érezni. Ugyan ki lenne kíváncsi a gondolataimra? (Persze Isten a naplóírást is jócskán felhasználta az életemben később) Nagyjából egy éve, már megtérve újrakezdtem, de most már lelkinaplót írok. Fantasztikus visszaolvasni a fejlődéseket, formálódást az életemben. Annyira jó olvasni a csodákat, mélységeket és magasságokat látni. És hogy mindig mellettem van-volt Isten!! Mindenkit csak bátorítok az írásra!! 🙂 😉

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: