Test+lélek

Ki a szép?

mosolygós lány fekszik a fűben

A szépség és az önbizalom kapcsolata manapság toptéma. Nem is véletlenül. Talán soha nem utálták még ennyire magukat férfiak és nők a történelem során, mint most. Már-már unalomig hajtogatjuk a média felelősségét, de mindhiába. Emellett viszont meg-megjelennek az “igazi emberek” aktivistái: fotósok, akik reális képeket készítenek, hírességek, akik vállalják a sminkmentes arcukat, anyukák, akik nem félnek megmutatni a szülés nyomait a testükön és a többi.
A cél nemes: felhívni a figyelmet arra, hogy a valóság szép! Csak meg kell tanulni szépnek látni. Ez egy komoly tanulási folyamat, amely során a viszonyítási alapot kell a fejünkben helyretenni. Hogyan? Elmondom, hogy szerintem mi  az, ami segíthet.


A legtöbb valós szépség-propaganda arról szól, hogy fogadd el magad. Igen, ez az első lépés. Elfogadom, hogy ezt a külsőt kaptam, mint ajándékot. Ez az én testem, ez vagyok én. De a következő lépés, hogy szeressem is, amit kaptam! Lássam szépnek, ne csak elfogadjam, hogy “hát, ezt dobta a gép”.

Gondold el!
Isten személyesen tervezte meg azt, hogy hogyan fogsz kinézni. Mondhatod-e Istennek, hogy amit tervezett, az nem jó?

Hadd kérdezzek valamit: Amikor tükörbe nézel, mennyi időt töltesz azzal, hogy a hibáidra fókuszálsz? Hülyén áll a hajam, van egy pattanásom, borzos a szemöldököm, karikás a szemem, görbe az orrom, kicsi a mellem, nagy a hasam, lóg a fenekem…

fiatal kány a tükör előtt nyomja ki a pattanását
Ha leszólítanálak az utcán és megkérnélek: sorolj fel magadról 3 rossz testi tulajdonságot, sokat kéne gondolkodnod? Nem, ugye? És ha jót kérdezek? Milyen gyakran emlékezteted magad a szépségedre? Próbáld ki, hogy ha legközelebb a tükörbe nézel, erővel megpróbálsz csak szépet keresni. Ha véletlenül rosszat gondolsz, azért még két szépet kell keresni magadon. Mert van! Talán ha eleget gyakorlod, a végén eljutsz oda, hogy az egészet egységben szépnek látod majd.

fiatal lány a tükörbe mosolyog
Ismerek egy férfit, aki elmesélte, hogy miért nem néz tévét. Saját elmondása szerint gyönyörű felesége van. Egy idő után viszont azt vette észre, hogy akarva-akaratlanul is összehasonlítja őt a tévéreklámokban szereplő nőkkel. Akiknek mindig tökéletes a hajuk, a sminkjük, tökéletesen mosolyognak és tökéletesen néznek ki akkor is, ha ágyból kelnek ki, ha a mosást teszik be, ha a gyereküket viszik iskolába, de még ha a fejük fáj, akkor is. Az ő felesége pedig kócosan kelt ki az ágyból, kinyúlt pólóban mosta föl a konyhát, és nem mindig mosolygott elbűvölően, amikor a gyerekek után kellett rohangálni egész nap. Mit tett a férfi? Kidobta a tévét. Felismerte, hogy a tévében látott kép hamis, de az ő felesége valóságosan gyönyörű! Úgy érezte, a felesége iránt érzett szerelme és rajongása megér annyit, hogy megtisztítsa a képzeletét a hamis ideáloktól, és többé ne nézzen tévét.

Lányok! Nekünk megér ez ennyit?

Megér a valóságos szépség annyit, hogy kiszórjuk a lehető legtöbb hamis ideált, ami a tévéből, női magazinokból, reklámokból, butikok kirakatából, drogériák prospektusaiból árad felénk? Tudom, hogy mindent kiszűrni nem lehet. De ha felismered, hogy van egy-egy olyan csatorna (tévé, újság, sorozat, facebook, instagram, tumblr, pinterest, stb.), ami téged különösen is befolyásol a szépség megítélésében, akkor légy elég bátor hozzá, hogy kidobd.

Mostantól legyen a Biblia a tükröd
és tanuld meg szépnek látni magadat,
úgy, ahogy Isten lát.
Nem egy egyszerű feladat manapság,
de szerintem megéri 🙂

 

Forrás: asszonykablog.hu

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: