Test+lélek

Kergesd az álmaid!

pihenésről

Lehet egyidőben sokféle dolgot művelni? Lehet egyfolytában tanulni/dolgozni? Mit tudsz tenni azért, hogy tényleg legyen szabadidőd, és fel tudj töltődni? Szerzőink erre keresik a választ.

Idén karácsonykor lesz hatodik éve, hogy elkezdtem egy boltban dolgozni. Mennyit tanultam ezalatt! Tanultam ez emberekről, a multitaskingról (több feladat párhuzamos elvégzéséről). Láttam, ahogy az emberek kapkodva rohannak egy vásárlási kört, miután kirakták a gyerekeket az iskolánál, vagy miután felvették a gyerekeket az iskola után, miután befejezték az aznapi robotot … és végül is azt, hogyan kell ezeket kezelni (vagy legalábbis átvészelni) napi szinten. Ám mindenekfelett megtanultam, hogyan férhet meg egymás mellett az állandóan változó munkarend a tanulással és az élettel.

Jelenleg utolsó éves főiskolai hallgató vagyok, és biztosíthatlak arról, hogy mind a négy főiskolai évem alatt egy bizonyos ponton (vagy több ponton is) stresszes voltam és kiégett.

Ellenben ez az év más, mint a többi. Idén észrevettem, hogy kiégésig dolgozni nem a legjobb megközelítése annak, hogy minden ki legyen pipálva. Már tanultam arról, hogyan zsonglőrködjem jobban az összes tennivalómmal. Idén azt is megtanultam, hogyan szakítsak időt magamra.

Továbbra is két állás mellett jártam órákra, vizsgáztam, elkészítettem a beadandókat, de a 2016-os év első hónapjában eldöntöttem, hogy szombaton nem dolgozom. Heti  hét napot dolgozni nagyon kimerítő volt, még akkor is, ha már jó ideje ezt csináltam. Azt mondtam magamnak: ez több a soknál! Rájöttem, hogy önmagam hoztam magamat olyan helyzetbe, mintha folyamatos sprintben lennék, és arra is, hogy csakis  én magam dönthetek arról, hogy visszaveszek a tempóból, és kicsit gyakrabban lazítok.

A szombatok lettek a kaland, a felfedezés és a lazulás napjai.

A szombatok lettek azok a napok, amikor ki tudtam menni futni, amikor fel tudtam korán kelni, hogy megnézzem a napfelkeltét, vagy el tudtam menni kirándulni a hegyekbe, amikor beültem egy kávézóba egy késői reggelire, és a szombatok lettek azok a napok, amikor az álmaimat kergettem.

Szombatonként legalább délig  valami olyasmivel foglalkoztam, aminek semmi köze nem volt tanuláshoz vagy munkához.

Ezeken a napokon tudtam feltöltődni, lazítani,
kényelmesen kávézgatni, vagy egyszerűen élvezni a friss levegőt.

Pár hét alatt változást tapasztaltam.

Észrevettem, amikor vasárnap reggel felkeltem, hogy munkába menjek, hogy friss vagyok, és készen állok a hét feladataira.
Hétfő reggeli tanórák? Örültem, hogy tanulhattam. Azon igyekeztem, hogy hamar kész legyek a házi feladattal, nehogy ugorjon a szombat délelőttöm. Ennek az lett az eredménye, hogy hamarabb kész lettem a feladataimmal, mint ahogy gondoltam, még a szemeszter sűrűbb időszakában is.

A szombat lett az a nap, amikor nem keltett fel a vekker, forró fürdőt vehettem, arcpakolást tettem fel, és lazára vettem a napot.

A szombattal az volt a célom, hogy kényeztessem magam.

Nem csak a tanulmányaimban segített a váltás, hanem általában véve is nyugodtabbá váltam. Stressz és idegeskedés helyett örömmel tudtam időt tölteni a családommal és a barátaimmal. Az egyetemen, a munkahelyemen és a családban is pozitívabb lett a hozzáállásom.  

Az élet gyakran olyan őrült tempót diktál, hogy elfelejtünk magunkkal törődni. Amint elkezdünk stresszelni, ez kihat az életünk minden területére. Ha időt szánunk a pihenésre, feltöltődésre, ez sokféle módon hasznunkra válhat.

Feltétlenül fontos, hogy legyen saját magadra fenntartott időd minden héten. Hidd el, jót fog tenni neked!

Gabbi Johnston

A szabadidő édes illata

Kedvenc pillanataim egyike az, amikor a szabadságom első napján felébredek reggel, és tökéletes boldogságban fekszem. Ez az az érzés, amikor bűntudat nélkül pizsamában maradhatsz egész nap, vagy egy izgalmas helyre utazol, vagy késő estig fennmaradsz a barátaiddal, nevetgéltek és filmet néztek. Az idő inkább egy jó baráthoz hasonlít, nem egy kegyetlen rabszolgatartóhoz.

Mikor közeledik a szabadságom, minden napot előre megtervezek, hogy a legtöbbet hozzam ki a szabadidőmből. Szeretem az embereket, a kinti kalandokat, szeretek elfoglalt lenni! Egy dolog viszont nehezen megy: a pihenés. Tudom, hogy szükségem van rá, de nem tudok megszabadulni a gondolattól, hogy vesztegetem a drága időmet a semmittevéssel, és valamiről így  lemaradok!

Viszont az elmúlt pár évben meg kellet tanulnom, hogy a pihenés létszükséglet, különösen a szünidőben, szabadság idején. Ha nem szánsz legalább egy napot a szabadságodból pihenésre, nagyon valószínű, hogy úgy fogsz visszamenni tanulni vagy dolgozni, hogy még fáradtabb és kiégettebb vagy. Fontosak a tervek és a szórakozás, az, hogy az ember utolérje magát, ápolja a barátságait, de pont ugyanennyire fontos, hogy időnként ne foglald el magad semmi mással, mint az elmélkedéssel, az elmúlt időszak átgondolásával.

Találd meg, hogy mi az, ami segít kikapcsolódni, pihenni.

Menj el úszni, olvass egy jó könyvet, csinálj valami kreatívat vagy művészit, kezdj el egy új hobbit, rajzolj valamit, vagy színezz zenehallgatás közben (ezt én nagyon szeretem!), süss valami finomságot a családodnak, írd le a gondolataidat, elmélkedj.

Találj magadnak valamit, ami működik, és élvezd a szünidődet, élvezd, hogy pihensz, hogy felfrissülsz.

A szünidő alkalmas arra, hogy rendszerezz, dobd ki a tanév során felhalmozódott felesleges dolgokat, és tűzz ki célokat a következő tanévre, időszakra.

Ha megtalálod a helyes egyensúlyt a pihenés, rendszerezés és szórakozás között, elégedetten térhetsz vissza a szünidőről, tudva, hogy a legtöbbet hoztad ki belőle.

Jes Tasker
A cikket köszönjük a Bella Rae Magazine-nak. Az ausztrál magazinnal közösen tevékenykedünk azon, hogy fiatal lányoknak értékeket közvetítsünk, Isten útmutatásait az ő nyelvükre fordítsuk.
fordította: Udvarhelyi Noémi

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: