Test+lélek

Karácsonyi vallástalanítás

írta: BellaGirl

Miután sokan sokfélét írtak már a karácsony témájában, magam is szükségét láttam, hogy a dolgoknak utánajárva leírjam nektek kétségtelen tapasztalataimat. (Lukács után szabadon 🙂 )

Mi ma a karácsony nekünk?

Mi, akik a Föld „jóléti keresztény” felén élünk, rögtön rávágnánk erre a választ: a szeretet ünnepe, vagy a hívők azt, hogy Jézus születése.

Valójában mindannyian egyre vágyunk: legyen pár nap, amikor végre teljesen boldogok lehetünk, félretehessük a tennivalókat, a problémákat, és végre átéljünk valami testi-lelki jólétet, mi és a szeretteink is.

A cél eléréséért hatalmas erőfeszítéseket vagyunk hajlandók tenni: tülekedünk a fekete pénteki leárazásokon, erőnkön felül költünk ajándékokra, ételre, dekorációra – néhányunk akár hitelfelvétellel is. De az is lehet, hogy az idilli lelkiállapotot azzal érjük el, hogy intenzíven jótékonykodunk, szolgálunk, vagy a templomi látogatással nyugtatjuk meg magunkat, lám eleget tettünk minden elvárásnak.

Őszintén szólva kevés olyan karácsonyom volt, amikor annak elmúltával ne lett volna valami üresség és hiányérzet a szívemben. Annak ellenére, hogy legtöbbször tényleg sikerült a konfliktusokat a felszín alatt tartani, (mégiscsak kultúremberek vagyunk, nem!?), az előkészületek, a család és gyülekezet elvárásainak való megfelelés miatt teljesen kipurcantam. Mire eljött a várva várt nap, egyetlen örömöm a gyermekeim szemében csillogó fény maradt, amint átvették a kívánt ajándékot. Persze amikor tiniként már borítékot kaptak, ez a varázs valahogy eltűnt.

És mit kezdjen a karácsonnyal az, aki pl. így vagy úgy elveszítette egy szerettét a közelmúltban, a magány vagy épp súlyos betegsége teszi lehetetlenné, hogy „kellemes” legyen az ünnep? Persze pont az ilyen dolgokon nem akarunk ezekben a napokban gondolkodni.  Ne legyél már ünneprontó! A szeretet ünnepén hadd éljem már át a szeretetet!

Csakhogy a Szeretettől nem válaszható el az Igazság. Nem véletlen a nagybetű, hiszen mindkettő Isten neve, és lényének magva. Hogyan is gondolhatjuk mi, hogy képesek vagyunk – akár csak pár napra is – igazi szeretetet adni és átélni a szeretet forrása vagy az Ő ismerete nélkül. Lehetetlen küldetés, torz utánzatot és felszínes látszatot vagyunk csak képesek létrehozni, ami mindenképp csalódást eredményez.

Szerző: G.Á.

A teljes cikk a nyomtatott Bella Girl Magazinunk negyedik számában olvasható. IDE kattintva a nyomtatott magazin előfizethető és a korábbi lapszám megrendelhető.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: