Test+lélek

Egy ország, ahol a fiatalok nem isznak, és nem drogoznak

Izland, drog, alkohol
írta: Csenge

Ha azt mesélném neked, hogy van egy ország, ahol 16 éves kor alatt nem lehet este tíz (nyáron éjfél) után az utcán tartózkodni, ahol a szülők olyan egyesületekbe tartoznak, amelyekben vállalják, hogy a gyerekeiket esténként otthon tartják, és ahol 20 éves kor alatt nem lehet alkoholt vásárolni a boltokban, lehet, hogy nem néznél rám túl lelkesen.

Más részről viszont ebben az országban a fiataloknak számtalan lehetőségük van a magas színvonalú sport-, művészeti- és egyéb klubokba járásra gyakorlatilag ingyen, rengeteg közösségi programon vehetnek részt, és jó kapcsolatot ápolnak a szüleikkel.

Ezeknek a látszólag egymáshoz nem sokban kötődő dolgoknak a hatására Izlandon – mert hogy ez az az ország, amelyikről beszélünk – az elmúlt 20 évben 40%-ról 5%-ra esett azok száma, akik a kérdőívek szerint az elmúlt hónapokban lerészegedtek, a marihuánát kipróbálók aránya 17%-ról 7%-ra esett, a napi rendszerességgel dohányzók száma pedig 23%-ról 3%-ra zuhant vissza.

Mi az összefüggés?

Harvey Milkman, egy amerikai egyetemi oktató és pszichológus kutatási eredményei megmutatják.
Milkman a hetvenes években arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres szerfogyasztás hátterében két dolog állhat: a fogyasztó vagy le akarja magát nyugtatni, vagy pedig fel akarja magát pörgetni – mindkettő a stresszkezelés egyféle módja, habitustól függően. Ugyanakkor arra is rájött, hogy mind a lenyugtatás, mind a felpörgetés elérhető sporttal, művészeti vagy egyéb tevékenységgel is, egyszóval olyan dolgokkal, amelyek nem romboló, hanem építő hatással vannak az emberre.

Innen jött az ötlet, hogy egy olyan társadalmi mozgalmat szervezzenek, amely a fiataloknak természetes módon megadja azt az élményt, amit a különböző szerekben keresnek. Ezt ültették át a gyakorlatba Izlandon azzal, hogy erősen elkezdték támogatni a fiatalok iskolán kívüli tevékenységeit.

Ezzel egyidőben a szülőknek is felvilágosító órákat tartottak arról, hogy milyen fontos a családi kapcsolatok ápolása, és milyen lényeges a családdal töltött idő. A betöltött szeretet-igény ugyanis szintén csökkenti a szerekre való rászokás kockázatát.

Bár bevezettek néhány meglehetősen radikálisnak mondható korlátozást (pl. az éjszakai kijárási tilalom), mindez mégis azért lehetett sikeres, mert a korlátozások mellett alternatívát is nyújtottak a fiataloknak a szabadidejük hasznos eltöltésére, és arra, hogy alkohol és drogok nélkül is élményekhez jussanak.

Te mit gondolsz erről? Szerinted jó lenne, ha nálunk is hasonló intézkedéseket vezetnének be?

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: