Önismeret Test+lélek

Hogyan tapasztalhatom meg Isten jelenlétét a mindennapokban?

írta: BellaGirl

Néhány hete egy fiatal lány keresett meg ezzel a kérdéssel, s igazán elgondolkodtatott. Természetesen keresztény nőként hiszem és vallom, hogy Isten életünk minden pillanatában velünk van, mégis alaposan át kellett gondolnom a választ, ami nem bonyolult, de nem is feltétlen egyértelmű.

Ha bármelyik lelki vezetőnek, vagy hitben előttünk járónak feltennénk ugyanezt a kérdést, valószínűleg azt mondaná, hogy az imában találhatjuk meg a legegyszerűbben Isten jelenlétét. Mindezt rendszeressé tehetjük a napi imaélet bevezetésével, elmélyítésével.

Ez teljesen igaz, és egyetértek ezzel az állásponttal, habár nekem nem ez volt az első válaszom.

Eszembe jutottak azok a pillanatok, amiket a természetben töltök időnként. Szerintem ugyanis a Mennyei Atyát legjobban a saját teremtményeiben lehet felfedezni. Egy csodás naplementében, vagy akár egy szép virágban gyönyörködve érzem, hogy az Atya velem van.

A híres művészeket fel lehet ismerni alkotásaikban a tipikus jegyeik alapján. Akkor az Atya, a legnagyobb művész miért ne lenne jelen mindenben, amit megalkotott? Ugyanezt élem át egy-egy ismerős, vagy egy vadidegen mosolyában, kedves szavaiban, csillogó tekintetében. Hiszen, ha Isten a saját képmására teremtette az embert, hol máshol lehetne Őt felfedezni jobban, mint embertársainkban?

Számomra a napi ima kicsit szokatlan formában vált mindennapossá. Sokkal könnyebben és közvetlenebben tudok Istennel találkozni, ha úgy beszélgetek vele, mint egy nagyon kedves baráttal. Mint amikor egy kávé mellett elmondod az ismerősödnek, hogy mi történt veled mostanában, én mindig így mondom el Istennek mi van bennem.

Számos formát kipróbálhatunk még ezeken kívül, de az életünkben az fog igazán meggyökerezni, amit a magunkénak érzünk. Nem szabad kétségbe esni, ha valami nem úgy megy nekem, mint a többieknek körülöttem. Mint ahogy ez a leányzó tette, merni kell kérdezni. A másik oldalról pedig fontos átgondolni, hogy milyen tanácsot adunk.

Sokszor azt hihetjük, az ilyen ártatlan kérdésre egyszerű a válasz. Nem azt mondom, hogy ezek nem lennének helyes, vagy igaz válaszok. Inkább azt, hogy fontos kutatnunk mélyebb, kevésbé egyértelmű válaszok után is. Mert ezek határozzák meg igazán az Istennel való kapcsolatunk minőségét és mélységét.

Dominika

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!