Test+lélek

Hogyan ne érezd magad soha többé “a csúnya lánynak”

csúnya ,lány

Bármennyi önbizalommal is rendelkezünk, óhatatlan, hogy időnként felmerül bennünk: mennyire vagyunk szépek? Egyáltalán: mit jelent a szépség? Kinek vagyunk szépek? Cikkünkben erre keressük a választ.

Egyik nap, útközben, az autóból láttam egy kozmetikai sebészetet hirdető táblát, ami egy csábítóan öltözött modellt és egy felszólítást emelt ki: “Fokozd a szépségedet!”

Az üzenet hangos és egyértelmű volt: Ha szép akarsz lenni, nagy mellekre, telt ajkakra, ragyogó hajra, vékony derékra és hosszú szempillákra lesz szükséged.

Ha te egy nő vagy, pontosan tudod, miről beszélek.

Láttál már reklámokat, hirdetéseket, videóklipeket, plakátokat és magazinokat, ahogy én is… Bámultál már tükörbe, mikor senki sem látott, és azt kívántad, bárcsak sokkal csinosabb lennél… Hasonlítottad már magad össze más lányokkal, és éjjel titokban sírtál, mert csúnyának érezted magad…

Kérdezted már a Jóistentől: “Miért, Istenem? Miért nem teremtettél engem is olyan csinosnak, mint őt?”

Pontosan tudom, milyen érzés ez, mert én is éreztem már mindet ezek közül. Ugyanúgy aggodalmaskodtam, ahogy te is.

Friss kutatások szerint Amerikában csak a kozmetikai ipar nagyjából 40 milliárd dollárt hoz egy évben. Ha hozzáadod a világ többi részét, nagyjából 170 milliárdot költünk egy évben kizárólag kozmetikára. Az economist.com szerint, becslések alapján  “Az amerikaiak minden egyes évben többet költenek kozmetikára, mint az oktatásra.” Készült egy tanulmány az amerikai Anorexia Nemzeti Szövetség (National Association of Anorexia) által egy egyetem területén, és a megkérdezett lányok 86%-a arról számolt be, hogy volt már részük valamilyen evészavarban 20 éves korukig. A legsokkolóbb része a szépségiparnak, hogy újraalkossa a szépséget.

Ha azt feltételezzük, hogy elképesztően káprázatosnak lenni boldoggá tesz minket, akkor miért érzik gyakorta csúnyának magukat a szupermodellek?

Egy sikeres, 20 éves modell, épp tragikus öngyilkossága előtt, ezt írta a blogján: “Minél tovább hízom, annál magányosabb vagyok… Tudom, olyan vagyok, mint egy szellem.”

Még a szupermodellek sem tudnak megfelelni, hiszen őket is retusálják (PhotoShop), hogy “tökéletesnek” nézzenek ki. A szépségük, a sminkjük és a szoláriumtól barna bőrük sem elég.

szépségipar

Akkor mi az elég?

Milyen szépnek kell lennünk ahhoz, hogy boldogok lehessünk?
Mennyi sminket kell viselnünk, hogy teljesen elégedettek legyünk a saját külsőnkkel?
Milyen vékony az, aki már elég vékony?

A válasz?  

Nos, arra nem  találhatunk rá. Nem található meg egy új sminktermékben. Még a szupermodellek makulátlanságában sem található meg.

Igaz megelégedettség csak Őbenne található meg. Őbenne, aki jobban szeret téged, mint bárki más.

A Teremtőd keze által található meg, aki életet adott neked, és megformázott téged, hogy az ő képmását hordozd. (Mózes 1:26) . Van Atyád a mennyben, aki nem a hollywoodi mérce alapján ítéli meg a külső megjelenésed. Van Atyád a mennyben, aki nem alapoz arra, hogy milyen “vonzónak” mond a mi kultúránk. Van Atyád, aki szeret, és gyermekének nevez. (János 1:12)

Az ok, amiért te és én is gyakran “csúnyának” érezzük magunkat, az az, hogy mások véleményére jobban figyelünk, mint Istenére.

Arra alapozzuk a fontosságunkat és az  értékünket, hogy vajon mások csinosnak tartanak-e. Arra alapozzuk a fontosságunkat és az értékünket, hogy vajon a fiúk vonzónak tartanak-e. S így folyamatosan összehasonlítgatjuk  magunkat másokkal. Vajon észrevesszük-e, hogy elhisszük a hazugságot, hogy a fontosságunk és az értékünk abból adódik, hogy hogyan nézünk ki, és mások hogyan néznek ránk. Ez a fajta gondolkodás garantáltan zsákutcába vezet, ami egyenesen az elégedetlenségbe és a hálátlanságba torkollik.

Mikor a személyiségünket valami olyan mulandó dolognak rendeljük alá, mint a tökéletes külső megjelenés, soha nem leszünk elégedettek. Akkor sem, ha azt hisszük, már elértük. Ez ugyanis nem tartható fenn. Elégedettségünk így legfeljebb pillanatokig tarthat. Csak egy bizonyított megoldás van arra, hogy legyőzzük ezt a vágyunkat.

Csak egy bizonyított ellenszer van arra, hogy soha többé ne érezzük magunkat a csúnya lánynak:

hála a Teremtőnek.

A világ legboldogabb lányai nem feltétlen a legcsinosabbak… hanem azok, akik megtanulták, hogyan legyen őszinte, hálával telt szívük Isten felé, amiért úgy döntött, hogy megteremti őket.

Isten szerint szép vagy

A nyerő stratégia: arra fókuszálni, hogy kik vagyunk Jézusban. (2Kor 5:17). Arra koncentrálni, aki meghalt a kereszten, és örök életet adott nekünk, mert szeretett minket. (János 3:16) A személyiségünk nem ebből a világból származik, hanem az evangélium erőteljes munkájából, amely átformál minket.

Szíveink kiáltása magasztalás és hála kéne legyen Istenhez, ahogy Dávid mondta:

“Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt.” (Zsoltár 139:13-14).

Mikor volt az utolsó alkalom, hogy ténylegesen megköszönted Istennek, ahogy megteremtett?

Mikor volt az utolsó alkalom, mikor magasztaltad Istent a tényért, hogy annyira szeretett, hogy kész volt meghalni érted a kereszten?

Ezen a földön lehet, soha nem fogsz gyönyörűnek számítani a modelliparban. Lehet, soha nem tartanak csinosnak a többiekhez képest. De te csodálatosan vagy megalkotva, és a Teremtőd ezt  gyönyörűnek látja.

Isten olyan lányokat keres, mint te, akik készek bátran szembeszállni a modern kultúrával. Lányokat, akik elég bátrak, hogy felállítsanak egy új trendet, a szépség új szabványát. Lányokat, akik befejezik, hogy a világ helyeslését keressék, és helyette  az ő Királyuk helyeslését keresik. Lányokat, akik igazolják magasztalását a Bibliának (Zsoltár 100:3-5):

“Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten: ő alkotott minket, és az övéi vagyunk, az ő népe, s az ő legelőjének nyája. Lépjetek be kapuiba hálaadással, udvaraiba magasztalással; áldjátok őt, dicsérjétek nevét. Mert jó az Úr, örökké tart kegyelme, nemzedékről nemzedékre hűsége.”

Nem kell többet úgy felkelned minden egyes reggel, hogy csúnyának érzed magad. Fordítsd tekinteted az ég felé, és kezdd dicsőíteni a Teremtőt döntéséért, hogy Téged ilyennek alkotott.

Várom válaszaitokat az alábbi kérdésekre:

  • Hogyan birkóztál meg az érzéssel, hogy te vagy a csúnya lány?
  • Hogyan gyakoroltad kimutatni Istennek a háládat, amiért így teremtette meg a külsődet?

 

A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek.
A GirlDefined azzal a céllal jött létre az USA-ban, hogy a, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.
Fordító: Barta Tünde

 

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: