Test+lélek

Hogyan hat a NŐKre Beyoncé?

Beyoncé

Becsvágyó személyisége, merész zenéje, erős színpadi jelenléte koronázta meg őt, mint a modern, erős és bármire képes lány megtestesítőjét. Milliók rajonganak érte, és engedik, hogy ráhatással legyen az életükre.  Ő Beyoncé, vagy ahogy mostanában hívják: Bey királynő.

Ez a női szupersztár nem csak úgy magától vált ikonná, hanem alaposan átgondolva, megtervezve, tudatosan csinálták meg ilyenre az imázsát. Nők milliói (fiatalok és idősek) tekintik őt legnagyszerűbb példaképüknek.

“Pont olyan szeretnék lenni én is, mint ő!”, “Meghalnék, csak hogy vele beszélhessek! “– mondja sok nő.

De tényleg szeretnénk mi olyanok lenni, mint Beyoncé?  Igazán tetszik minden ebben az ikonikus nőben?

Én személy szerint nem szeretek celebekről írni ezen a blogon, de a keresztény lányok túlzott Beyoncé-imádata és a zenéje iránti rajongásuk miatt nem tudok csöndben maradni.

Ezzel a cikkel azonban nem az a szándékom, hogy Beyoncét támadjam (nyilvánvaló, hiszen személyesen nem is ismerem őt), de szeretném, ha követői elgondolkodnának egy kicsit a soraimon. Ugyanis miközben szinte minden fórum csak dicséri őt, tettei, szavai és táncmozgása erőteljes befolyással van sokakra.

Ahelyett, hogy belemélyednénk a pop világába, inkább tegyünk egy lépést hátra, és gondosan, biblikusan és intelligensen vizsgáljuk meg, mivel is vannak a rajongók beetetve.

Amint kutattam, és alaposabban megfigyeltem a Beyoncé-jelenséget, bátran ki merem jelenteni, hogy hosszú távon biztosan nincsen jó hatással a nőkre. SŐT!

Álljon itt néhány mondat a  leginspirálóbb dalaiból….

  • „Több vagyok, mint egy popsztár. Nem leszbikus akarok lenni, hanem egy IKON.”
  • „A hatalmat nem csak úgy adják, neked kell azt megszerezned.”
  • „Tüntesd el az összes szabályt. Hogyan élhetnénk, ha nem változunk?”

Beyoncé zenéje talán rabul ejthet, de az ő világnézete és üzenetei mérgezik az Isten által meghatározott nőiességet.  A zenéje, tettei, interjúi szerint erős hite csak egy dologban van – saját magában.

Bey királynő életének trónján saját maga ül, és Istennek ott nincs helye.

Amint azt a Girl Defined című könyvünkben is megfogalmaztuk, a következő három ok miatt hisszük, hogy  Beyoncé nemhogy nem támogatólag hat  a nőkre, hanem egyenesen káros hatással van rájuk.

  1. Szexuális szabadosságot reklámoz

Táncmozdulataiból, ruháiból, dalszövegeiből – ennek a lánynak minden megnyilvánulásából a szexuális szabadosság árad. A Beyoncé márka mindene hyperszexualizált. Az üzenete pedig világos: az igazi női hatalmat akkor tapasztalod meg, amikor megízleled annak a szabadságát, hogy azt teszed  a testeddel, amit csak akarsz. De tényleg a javadat szolgálja majd, ha követed ezt a szexuális szabadság eszmét?

A válasz: nem

Minél több nő indul el a szexuális szabadosság útján, annál több problémát és nehézséget halmozunk fel. A tinédzserterhességek száma az égbe szökött, az abortuszok “szükségessé” váltak, a depresszió elterjedtté vált, az anorexia milliónyi nőt gyötör, és nagy általánosságban  kimondhatjuk, hogy a nők nem szeretik a saját testüket.

Szabadság? Nem hiszem. “Hagyd el az összes szabályt …”, és minden darabokra hullik.

  1. Lázadásra bátorít

Beyoncé üzenete világos: a nőket fel kell szabadítani. De mi alól is? Először is a házasságban elfoglalt szerepük alól. Aztán a nők és férfiak között lévő különbségek alól. Felszabadítani a nemekről szóló bibliai tanítás alól. (Gender)

Istent figyelmen kívül hagyva, Beyoncé saját maga határozza meg, mi a legjobb számára. És ez nem más, mint egy felszabadult, hatalommal bíró nő.

Sajnálatos módon, amikor sutba dobod Isten nemekkel kapcsolatos eredeti tervét, akkor megnyitod  magad a világ káosza felé. A nők nem tudják többé,  hogy kell nőnek lenni, a férfiak nem tudják többé, hogy kell  férfinak lenni.

A családok sérültek, és kínlódnak, mert a férfiak és a nők nem értik az Isten által meghatározott szerepüket.

Ahelyett, hogy  a nő és a férfi együttműködne,  mint egy egységes csapat, inkább egymás ellen küzdenek. Ahelyett, hogy szeretetteljes és önzetlen  magatartást követnének, az énekesnő arra tanít, hogy az önző és nárcisztikus példákat kövessünk.

Minél jobban küzdünk a felszabadulásért, annál inkább szét fog esni az egész életünk.

  1.  Teljes függetlenségre hív

A függetlenség egy szimbolikus szó lett, amit alapvetően imádnak a mai, modern nők. Beyoncé maga mondta: “Úgy éreztem, elérkezett az idő, hogy felépítsem a jövőm, tehát kitűztem a célomat.  Ez a cél a függetlenség volt.”

Beyoncé büszkén  hirdeti a teljes függetlenség eszméjét a nők számára. Azt, hogy nekünk, nőknek nincs szükségünk senkire… beleértve Istent is. Mi rendezzük az előadást. Mi vesszük fel az összes felvételt. Mi vagyunk az életünk főnöke. Ez a hozzáállás taszítja le Istent a trónról,  minket pedig odaültet. Ez meg sem közelíti Istennek életünkre elgondolt jó tervét.

Isten azt tervezte a számunkra, hogy akkor tudunk a legjobban működni, ha egy olyan közösségben élünk, ahol szükségünk van egymásra. Egy közösség, ahol egymástól függünk. Ahol egymást szolgáljuk.

Isten úgy teremtette a férjet és a feleséget, hogy kölcsönösen függő kapcsolatban éljenek egymással. (Efézus 5)

A teljes függetlenség elbűvölőnek tűnhet, de ez egy magányos, szomorú létezés csupán. Kapcsolatra lettünk teremtve. Házastársi egységre és függőségre. Úgy lettünk teremtve, hogy szükségünk legyen egymásra.

Beyoncé lehet, hogy napjaink  egyik leghíresebb női szupersztárja, de az üzenet, ami a zenéjéből  (és életéből) árad, teljes mértékben ellentmond  Isten üzenetének.

És minél többet „fogyasztunk” ezekből az ismert, totálisan hazug üzenetekből, nőként annál összetörtebbek  és reménytelenebbek leszünk.

Egyetlen lehetőségünk marad, hogy elszakadunk a csillogó, a túlfűtött szexualitást preferáló léttől, és helyette egy igényesebb, kielégítőbb nőiséget választunk.

Olyat, amely arra bátorít minket, hogy bizalommal és bátorsággal éljünk Isten dicsőségére – és ne a magunkéra. Felfedezve a legnagyszerűbb tervet, amit Teremtőnk a saját kézével írt meg a mi javunkra.

Gondold át a következőket:

  • Miért  lett  Beyoncé szupersztár a mai modern világban?
  • Mi úton-módon  ér el téged a szexuális szabadság, felszabadítás és teljes függetlenség hazugsága?
A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek.
A GirlDefined azzal a céllal jött létre az USA-ban,
hogy a nőiséget, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.
Fordította: Somodi Yvette Nicolette

 

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: