Test+lélek

Hazugságok erdejében

írta: Fannygirl

A hazugság mindig nehéz terep. Fájdalmas, ha egy barátod, ismerősöd, esetleg a szerelmed vagy egy családtagod hazudik neked. De mi a helyzet, ha saját magunknak hazudunk? Elképzelem az arcod, ahogy – lehet – értetlenül olvasod e sorokat: minek hazudnék én pont magamnak? Szóval pontosítok egy kicsit: sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy elhiggyük a média hazugságait, vagy bedőljünk a saját lökött gondolatainknak. Hogy miért foglalkozom épp ezzel a témával? Mert az elmúlt időszakban Isten arra indított, hogy engedjem, hogy rámutasson ezekre a téves gondolataimra, és engedjem, hadd cserélje ki őket az Ő igazságaira. 

Nem olyan könnyű ám, mint amilyennek hangzik! Bizony vannak nagy sírások, vannak „most nem beszélek veled” napok, és van, mikor csak ülök Isten szeretetteljes jelenlétében és megköszönöm, hogy méltónak tart arra, hogy ennyit foglalkozzon velem. Mert most komolyan: miért éri meg a Mindenható, élő Istennek, hogy egy tinilány lelkével foglalkozzon? Mert Ő a hatalmas Gyógyító. Mert számára valahogy fontosak a tinilányok, a felnőtt nők, a kicsi gyerekek és minden ember élete. Az a vágya, hogy minden szívet meggyógyíthasson. Ezért vállalta a keresztet. Hogy inkább rajta legyenek sebek,  a kezén, a lábán és az oldalán, mintsem a mi szívünkön. Annyira gyönyörű, ahogyan Jézus erről beszél:

„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. Aki béres és nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, látja a farkast jönni, elhagyja a juhokat, és elfut, a farkas pedig elragadja és elszéleszti őket. A béres azért fut el, mert csak béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, ahogyan az Atya ismer engem, én is úgy ismerem az Atyát: és én életemet adom a juhokért. Más juhaim is vannak nekem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is vezetnem kell, és hallgatni is fognak a hangomra: és akkor lesz egy nyáj, egy pásztor. Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy aztán újra visszavegyem. Senki sem veheti el tőlem: én magamtól adom oda.” Jn 10:12-18

Ő önként adta oda. Mert fontos vagy számára. És ha már a fontos dolgoknál tartunk, meg szeretném osztani veled, amit az utóbbi időben Isten formált bennem. Talán neked is épp itt az ideje, hogy felismerd a saját hazugságaidat az életedben. És bocsi… de nem fogom elhinni, hogy te teljesen rendben vagy. 🙂  Meg persze nem is nekem kell ezt megmagyaráznod. Szeretném, ha a történetem olvasása alatt te is elgondolkodnál, és beszélnél Istennel a témáról. 

Szóval mik az én hazugságaim? Azok, amiket az évek során a tolvaj elhitetett velem. Mert ő profi a hazugságokban és a ferdítésekben. Hát nem ezt csinálja már a világ kezdete óta? 

“..mert hazug ő, a hazugság atyja.” (Jn 8,44) – mondja az ördögről az Írás.

„Csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson.” De Isten helyreállítja a pusztítást, amit bennünk végzett az ellenség, ha engedjük Neki. 

Sokszor éreztem azt, hogy ha a barátaim nem töltenek velem időt, akkor valamiért én még mindig nem vagyok ahhoz elég értékes, hogy barátkozzanak velem. Vagy azt gondoltam, hogy Isten csak tökéletesen, “szuperkeresztényként” tud felhasználni mások áldására. (Persze mindketten tudjuk, hogy ilyen ember nincs.) De miért hittem mindezt el? Mert legtöbbször észre sem vettem, hogy a saját magamra kimondott negatív szavaim és gondolataim jelentősen meghatározták az életem alakulását. Észre sem vettem, és a szívemnek kicsi adóvevője már át is állt Isten igazságáról a világ hazugságaira. Vagy azért, mert életem eddigi negatív és pozitív élményeiből leszűrt tapasztalataim megrögzültek bennem – ahogy Tapolyai Emőke egyik előadásán tanultam.  

Nehéz szembenézni ezekkel a téves gondolatokkal. Nehéz elhinni, hogy azért, mert kiskoromban elfelejtettek beszoktatni az oviba, és a közösségnek nem kellettem, a mostani közösségeimnek igenis kelleni fogok. Nehéz elhinni, hogy ha valami nem úgy van, ahogy azt én jónak látom, attól még sülhet ki jó a dologból. Nehéz elhinni, hogy szép vagy úgy, ahogy vagy, mikor mindenhonnan csak photosopolt, gyönyörű lányokat látsz magad körül. Te meg ott állsz a tükör előtt, és látod minden egyes apró hibádat. És nehéz hinni Istenben, amikor már annyian kinevettek vagy furán néztek rád a hited miatt, vagy épp nem történik semmilyen csoda vagy változás az életedben, pedig annyira vársz rá.

Nehéz felvenni a harcot a saját hazugságainkkal, bármik is azok. De nem kell egyedül harcolnunk. Isten ebben a küzdelemben sem hagy bennünket egyedül. Ahogyan engem is vezet és bátorít, úgy téged sem fog elhagyni, amikor lelked mély vizeire eveztek. Csak engedd, hogy beszálljon a hajódba, megfogja az evezőt és vezessen téged, ahova vinni szeretne. Nyugi, lehet, hogy nagyon felkavarodik a lelked tengere és úgy érzed, ez már túl sok, és el fogsz süllyedni, de ne félj. Mondok neked egy varázsszámot, amit mint a mesében, ha elmondasz, minden megoldódik… ja, nem. De tényleg van egy szám, amit most találtam meg és engem is meglepett. Lapozd fel Máté evangéliumának 8. fejezetének 23-27-ig tartó szakaszát. 

Most pedig keresd meg ugyanezt a részt a Lukács evangéliumában. 

Ugye nem gondolkodsz sokat, ha mentőt vagy a rendőrséget kell hívnod, mert már jól rögzült a számuk a fejedben? Vagy mégis? Mert akkor üdv a csapatban! A mai házi feladatom (a segélyhívó számok bemagolása mellett) egy rövid számsor megjegyzése: 8:23-27, azaz Isten beszáll a hajódba, és ha jön a vihar, akkor lecsendesíti egy szavával a tengert. De muszáj bevállalnunk ezeket a mély vizeket ahhoz, hogy megküzdjünk a hazugságainkkal, s igazságot ültethessünk a helyükre. Hogy egészségesebbé váljon az énképünk, a kapcsolatunk a körülöttünk élőkkel és Istennel.

Mi az, ami eszedbe jutott e sorok olvasása közben a saját életedből? Nehogy reflexból elnyomd! Készen állsz arra, hogy kikeveredj a hazugságok erdejéből Isten vezetésével? Vidd az Úr elé a gondolataidat, engedd, hogy Ő formáljon és tisztítson meg téged. És ha megakadsz, esetleg tanácsra vagy bátorításra van szükséged, mi itt leszünk. Írj nekünk a hello@bellagirlmagazin.hu email címre vagy a Bella Girl Magazin facebook oldalra, és mi megpróbálunk hitünk, tapasztalataink és bölcsességünk legjavából választ adni. Veled együtt bukdácsolunk az életben.

Szeretnénk, ha tudnád, hogy imádkozunk érted, értetek, olvasóinkért.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: