Ajánló Test+lélek

Halloween újragondolva

Neked mi jut eszedbe Halloween ünnepére gondolva? Ha nem egy lakatlan sziget lakója vagy, akkor nagy valószínűséggel te is lépten-nyomon találkozol az alábbiak egyikével: világító töklámpások, boszorkányok, zombik, szellemek, csontvázak, sírkertek, csupasz fák és a teli hold képe, varázsló kellékek, vámpír jelmezek, pókháló, „Ördögien finom Halloween sütik!” a pékségben, fergeteges, hátborzongató halloween buli ajánlók… Elhiszem, hogy elsőre csupán egy ártalmatlan szórakozásnak, divatos ünnepnek tűnik, de most arra bátorítalak, hogy tegyünk néhány lépést közösen előre, az igazság felé vezető úton!

Vegyük számba az ismerhető tényeket:
Halloween a boszorkányok és a Sátán legfontosabb ünnepe.

A történet több mint 2000 éves. Október 31-e az új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket.

Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: mindenszentek előestéje. Ezen az estén a varázslók répákat vájtak ki, és mécsest tettek a belsejükbe. A répalámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: “Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták. Azok, akik szellemnek öltöznek ezen a napon, bekopognak minden házhoz, és valami édességet kéregetnek, erre a pogány hagyományra emlékeznek.

Isten ezt mondja a Bibliában: „Ne tanuld el azokat az utálatos dolgokat, amelyeket azok a népek művelnek” (l. 5Mózes 18,9−14).

Isten szeretet. Azért figyelmeztet minket, mert szeret bennünket. Parancsolatai jók, ezért érdemes ráhallgatnunk és elfordulnunk mindentől, amit Ő rossznak mond.

A Halloween az ördög éjszakája. Azok, akik részt vesznek benne, akár viccből, akár komolyan, Isten ellenségének, a Sátánnak az uralma alá adják magukat, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak.

– Embereket is áldoztak a Sátánnak. Hatalmas kosarakba ültették, majd elevenen elégették őket. Az ördög nemcsak hazudik. Isten elmondja az Igében, hogy az ördög embergyilkos a kezdetek óta (János 8,44). A Halloween mindig is az ő napja volt, és ma is az.

Halloween óriási üzlet. Szinte minden kirakatban csontvázakat, vámpírokat, boszorkányokat, seprűnyeleket, fekete macskákat és üstöket fogunk látni. Ezrével dobják piacra a boszorkányos, démonos, szörnyeteges álarcokat, ill. a népszerű médiaszereplőket ábrázoló maszkokat. A jelmezkölcsönzőkben ilyenkor dübörög az üzlet, a tévétársaságok pedig szinte szünet nélkül sugározzák a horrorfilmeket. Néhány statisztika jól mutatja, mennyi pénzt hozhat a konyhára a Halloween. Az USA-ban egy átlagos üzletlánc, az október 31-ét megelőző öt hétben, csak a Halloween-kellékek eladásából akár bruttó fél milliárd dollár bevételhez is juthat. A kiskereskedelem mellett a mezőgazdaság is busás haszonra tesz szert. Halloween idején megnő a kereslet a sütőtök iránt; nemcsak fogyasztásra keresik, hanem töklámpásnak is. Egy kb. 66 hektárnyi terület, amelyen sütőtököt termesztenek, hozzávetőlegesen 200 000 dollár bevételhez juttathatja a gazdát. Ezek a számok magukért beszélnek. 

– Keresztyén szempontból a Halloween megünneplése nem helyes. Ezek az „ártatlan” hagyományok, melyeket gyermekek ezrei ápolnak minden Halloweenkor, az okkultizmusban (szerk.:természetfölötti, titokzatos erőkben és szellemekben való hit.) és a pogányságban gyökereznek. Sajnos egyre több okkult könyv, horror-videók és Sátán-filmek árasztják el a médiumok piacát.

Ne gondold, hogy mindez hum-bug. Sok olyan fiatalt ismerek, akik nevetve azt mondják: “Természetesen én nem hiszek ezekben a dolgokban” , de ennek ellenére mégsem mondanak nemet.

Mások azért csinálják, mert kedvüket lelik a titokzatos dolgokban, vágynak a kalandok, az izgalmak után. Nem tudják, hogy mindezek a dolgok veszélyeszesek, súlyos zavarokat, betegségeket, szétszórt lelkiállapotot, boldogtalanságot, viszálykodást, ingerlékenységet, dühöngésre való hajlamot, bosszúvágyat és üldözési mániát okozhatnak.

Hiszem, hogy a nagykorúság ott kezdődik, amikor megtanulod eldönteni, hogy számodra mi az érték, mi nem, és bátran felvállalod annak ellenére, hogy a társadalom és a média a szöges ellentétét kommunikálja.

Bízz Istenben, aki mindenható; azt tehet, amit akar, és akkor teheti meg, amikor akarja. Ő ahhoz is adhat erőt, hogy kiálljunk a meggyőződésünk mellett, és tartózkodjunk minden olyan tevékenységtől, amely a Sátánt dicsőíti.
Hamarosan itt a Halloween, de nélkülem, és remélhetőleg nélküled!

Mi a teendő, ha már részt vettél valamilyen pogány, ördögi alkalmon?
Kérlek mondj el magadban egy imát! Kérd az Úr Jézust, hogy bocsásson meg, és többé ne menj ilyen helyekre! Jézus Krisztus megbocsát, mert a kereszten meghalt minden bűnödért. Ne félj! Jézus feltámadt, Ő a győztes! Ha még nem kérted Istent, hogy bocsássa meg minden bűnödet, higgy Jézusban, és rátalálsz az igazi örömre!

Felhasznált irodalom: www.visz.org/180-halloween-artatlan-szorakozas-vagy-okkult-csapda

Írta: Tóth-Surányi Nikoletta

3 hozzászólás

  • Szerintem ez a cikk egy kicsit durvára sikerült. Nagyon erőszakosan akartad lenyomni a veleményed a torkomon és ez egyáltalán nem tetszett. A dolog másik része, ami zavar, hogy csak a mondakör egyik felét írtad le és így tényleg eléggé elborzaztó lehet. Igen, Samhain tényleg egy nagy hatalommal remdelkező, gonosz egyén, de (az én ismereteim szerint) nem elvitte a holt lelkeket, hanem pont, hogy szabadon engedte őket egyetlen estére. Az ilyesztő jelmezek a gonosz szellemek ellen kellettek. Míg a répalámpások az elhunyt rokonoknak mutattak utat az éjszakában, hogy megvédhessék szeretteiket a rossztól. Azzal egyet kell értsek, hogy hatalmas üzlet! De legyen ez a legnagyobb bűne! Szerintem nem érdemes rémeket látni ártatlan szórakozási lehetőségekbe. És most már nem is arról szól, mint régen. Ez mára már csak egy reklámfogás, a kicsiknek egy felejthetetlen éjszaka, a kicsit nagyobbaknak egy egész világon elismert beöltözős buli időpontja, a legnagyobbaknak pedig annak kell maradnia ami: a fiatalok hóbortja, hogy feszegessék még kicsit a szüleik tűrőképességeinek határait. Egy szó, mint száz; szerintem nem kell félnünk egy ünneptől. A múlt elmúlt, a hibák elenyésztek az idővel. Ma csak annyi a dolgunk, hogy élvezzük a jelmezes parádét. Olyan ez, mint egy előfarsang!

    • Kedves Beka! Köszönjük, hogy megoszottad velünk a véleményed! Valóban sok finomkodó, félrevezető hiedelem van a Halloween-nel kapcsolatban, mert a véres valóság sok embernek elvenné a kedvét a mókázástól, aminek szerintünk nem itt van a helye. Halottaink ünnepe ez, de legyen a megemlékezésünk formája méltó az emlékükhöz, ne csak egy buli. Sokan pont erről az emlékezésről feledkeznek el ilyenkor, és önző módon csak a saját szórakozásukra gondolnak. Annak is megvan a maga ideje, de nem ezen az ünnepen. Szeretettel: T-Surányi Nikoletta a Bella Girl Szerkesztőség nevében

  • Tudom, régi cikk, de azért hozzászólnék. Nekem is ugyanaz a véleményem, mint az előző kommentelőnek. Ez a cikk egy csomó ferdítést tartalmaz a halloween eredetével, és ugyanazzal az azonnali elutasítással találkoztam itt is, mint az összes többi keresztény oldalon. Én is hívő keresztény vagyok, és úgy gondolom, semmi ördögi, okkult dolog nincs abban, ha elmész egy jelmezes buliba. Régen a keltáknál igen, mást jelentett ez az ünnep, de ma csak egy jelmezes parádé, és semmi rossz nincs benne.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: