Test+lélek

Fitt csajok és a Biblia?

Energikus, életerős lányok és a Biblia? Első gondolatra azt hihetnénk, hogy Isten szava nem igazán illeszthető össze a “fitt csajok” kifejezéssel… Sokan a mai napig azon a véleményen vannak, hogy igazi keresztényként  csak a lélek dolgaival kell törődni, mert a testünk úgyis elvész, s elég a belsőnket csiszolni, hiszen a Biblia is így írja:

“A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (Galata 5,22-23)

Ezt az igei részt tovább olvasva a következő vers is érdekes: “Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt. Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint.” (Galata 5,24)

Vannak olyan keresztények, akik ezekre a mondatokra hivatkoznak minden egyes alkalommal, amikor szóba kerül a test edzése, karbantartása és az egészséges táplálkozás. Azt mondják, hogy mivel a lélek gyümölcseivel kell foglalkozni, a testükre nem szánnak időt, meggondolatlanul étkeznek, és a szervezetük egészségére nem helyeznek hangsúlyt, hiszen az csak egy test, amely idővel a föld alatt fogja végezni.

Valóban ez lenne Isten véleménye, hogy a külsőnkkel, azaz a fizikumunkkal nem kell foglalkozni, mert az úgyis múlandó? Tényleg erre utalnak a fent említett igei idézetek? Kötve hiszem! Írásomban az ezzel kapcsolatos gondolataimat szeretném Veled megosztani!

Térjünk is vissza az előbb felvetett bibliai részre, azaz a Lélek gyümölcseire! Semmiképp sem szeretném a fenti igék fontosságát háttérbe szorítani, épp ellenkezőleg!

Isten olyan jellemvonásokat ültetett belénk, amelyekről szeretné, hogy mint a gyümölcsök, kifejlődjenek és megérjenek. Aztán egy boldog, békés és harmonikus élet alapköveivé válnak.

Türelmet kell gyakorolnunk embertársainkkal és magunkkal szemben is, szeretetben kell járnunk, valamint jóságra kell törekednünk! Csak párat emeltem ki a felsoroltak közül, s ahogy ezeken gondolkodom, máris az jár a fejemben, hogyan fejlődhetnék tovább a jó tulajdonságok elmélyítésében. Ez a legfontosabb, amit kér tőlünk Isten, a “Lélek gyümölcseinek edzése” a mindennapjaink során.

Mi a helyzet azonban a testedzéssel? Az addig rendben van, hogy lelkileg mire kell törekednem, de akkor a testemre úgy kell tekinteni, mint egy mozgó robotra, amely csak arra szolgál, hogy a belsőmet cipelje jobbra-balra? Nem hiszem, sőt, biztos vagyok benne, hogy a Szentírás is arra buzdít minket, hogy figyeljünk oda az egészségünkre, hogy élettel teliek, frissek és energikusak legyünk! Ehhez a témához köthető az egyik kedvenc mondatom a Bibliából:

“Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben!” (1Korinthus 6,19-20)

Itt Pál apostol arra hívja fel a figyelmet, hogy a testünkkel nem tehetünk azt, amit akarunk. Kitér a paráznaságra, s arra is, hogy:

“Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává.” (1Korinthus  6,12)

Hogy is kell ezeket az elég komolynak tűnő kijelentéseket értelmezni? Nem magamé vagyok? Áron vétettem meg?

Amikor ezt a részt olvasom és elmélkedek rajta, mindig az a gondolatmenet bontakozik ki a fejemben, hogy a testemért igenis felelős vagyok és nem tehetek vele azt, amit akarok. Nem amortizálhatom le, még egyszerűbben kifejezve, nem rombolhatom kedvem szerint. A felelőtlenség, meggondolatlanság pedig romlást eredményez, lelki vonatkozásban ugyanúgy, mint testileg.

Érdemes ebbe az igei részbe elmélyülni.

A testünk egy templom. Ha bemegyünk egy templomba, milyen látvány fogad? Tisztaság, rend, békesség, kisebb-nagyobb díszítés, meghittség, jóleső érzés. A templom olyan építmény, amely Isten tiszteletére készült.

A Biblia ehhez hasonlítja a mi testünket, ebből pedig az következik, hogy igenis felelősséggel kell bánni a mi templomunkkal, azaz a testünkkel. Építeni, csinosítani (nem felszínes/világi értelemben), harmóniára és egészségre törekedni.

A “mindegy, hogy mit eszek” és a “keresztényeknek nem kell sportolni” elvek ezzel le is dőltek.

A Szentírás egyértelműen hangsúlyozza, hogy igenis oda kell figyelni a fizikumunk karbantartására, mert az kihat a szellemi teljesítőképességre is!

A teljes cikk a nyomtatott Bella Girl Magazinunk  harmadik, június végén megjelenő számában olvasható. IDE kattintva a nyomtatott magazin előfizethető és a korábbi lapszám megrendelhető.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: