Test+lélek

Erőszak a családban

Erőszak a családban
írta: Margó

Azt hisszük, nincs is ilyen. A rokonságban biztos nincs. A barátaink között? Á, tuti nincs. A családban? Kizárt!  És az igazság?

Egy 2014-es európai felmérés szerint (15 éves koruk előtt) a magyar lányok 20 százaléka él át fizikai erőszakot, öt százalékuk szexuális erőszakot, 24 százalékuk szexuális és fizikai visszaélést egyaránt.

Rémes!…

És vajon vannak olyanok is, akiket a saját családjukban ér bántalmazás? Na, ilyen egészen biztosan nincs! De igen, s ezek nem is kivételes esetek! Sajnos a lányok nyolc százaléka van kitéve valamely családtagja által elkövetett érzelmi bántalmazásnak, 27 százalékuk pedig összetett bántalmazásnak (ez lehet fizikai, szexuális vagy lelki is).

Döbbenetes, de valószínűleg minden harmadik lány megtapasztalja
élete során az erőszakot a saját családjában!

Az erőszak nemcsak a tényleges történést jelenti, hanem az is annak számíthat, ha az áldozat úgy éli meg. Nem feltétlenül csak erőszakos cselekmény történhet, zaklatásnak is gyakran áldozatul esnek lányok. Ilyenek pl. a kéretlen érintés, ölelés, csók, sértő viccek és megjegyzések, tolakodó kérdések, bámulás stb. Ezeket komolyan kell venni, mert hosszú időn keresztül is kellemetlen érzésekkel jár a felidézésük.

Lehet, hogy valamelyik ismerősöd, osztálytársad is áldozat?

Mik ennek a jelei?

Nehéz ennek a megválaszolása, mert  bizonyos fokig személyiségfüggő. A legfeltűnőbb a hangulatingadozás, magába fordulás, de lehet, hogy az illető csak szomorúbbnak tűnik, vagy sírósabb lesz.

Hogyan tudsz te segíteni?

Leginkább azzal, ha mellette vagy. Ha elmondhatja neked a bánatát, ha megértést kap tőled. A lényeg a kapcsolat és a szeretet. Nem szabad magára hagyni. Nem szabad, hogy azt érezze, hogy ami történt vele, az az ő hibája. Szeretettel fordulni felé akkor is, amikor huszadszorra lök el. Szeretni akkor is, amikor kiabál veled, amikor nem veszi fel a telefont, amikor nem akar elmenni veled sehova.

Kihez fordulj komoly probléma esetén segítségért?

Amennyiben bántalmazás (akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, jogod van a segítséghez. Az alábbiakban azon lehetőségekről olvashatsz, ahol segítséget kaphatsz.

  • Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület azzal céllal jött Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesületlétre, hogy a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben lépjen fel.
    Itt találsz egy listát azokról a helyekről, ahol segítséget kaphatsz: 
    nane.hu/erintetteknek/hol-kaphatok-segitseget/

  •  Az UNICEF Magyar Bizottság a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan UNICEF Magyar Bizottságmobiltelefonos alkalmazást, ami erőszakos helyzetekben azonnali segítséget nyújt a gyermekeknek. Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit. Az alkalmazás segítségével tanácsot kérhet arra vonatkozólag is, mit mondjon, vagy mit tegyen a gyermek, ha erőszak érte, vagy ha segíteni szeretne valakin, akit erőszak ért.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: