Test+lélek

Böjt és a várakozás

adventi koszorú

Az advent várakozás. A Megváltó születésének ünnepére való készülődés. Gyakran megtörténik, hogy az advent és a karácsonyi előkészületek  a békés elcsöndesedés helyett végül az idegeskedés, a kapkodás, az örömtelen megfelelési kényszer és az elvárásaink időszaka lesz.

Gondoltál már arra, hogy ez elkerülhető volna, ha lelkileg is előkészülsz a karácsonyra? Az adventi naptár egy-egy változata kitűnő segítséged lehet ehhez, de ugyanígy az lehet a böjt is. A böjtöt általában nagyböjthöz (húsvét előtti időszak) kötjük, de igazából bármikor lehet böjtölni. És nem csak a hús elhagyásával.

Mondjunk pár ötletet? Például kevesebb facebook. Vagy édességmentesség, kevesebb youtube videó nézegetés, szelfimentesség. Keress valamit, ami igazán nem szükséges a mindennapjaidhoz, mégis időt, energiát pazarolsz rá, vagy amihez túlontúl kötődsz, és mondj le róla a böjtben.

A böjt lényege, hogy közelebb vigyen Istenhez azáltal, hogy a lemondással felszabadult idődet, vele töltsd el, energiádat Őrá fordítsd  A lemondással járó megpróbáltatáshoz tőle kérj erőt, imádsággal fordulj hozzá!

Mire figyelj, ha böjtölsz az adventben?

  1. A böjt nem fogyókúra. A böjt célja nem a fogyás (de mellékhatása lehet az). Fontos, hogy őszinte légy, hiszen Istent nem tudod becsapni, magadat meg nem érdemes. Ha böjtölsz, böjtölj, ha fogyózol, fogyózz, de ne nevezd egyiket a másiknak!
  2. Fókuszálj Istenre! Őérte csinálod, illetve a kapcsolatotokért. Ha fogcsikorgatva végigcsinálod a böjtöt, a felszabadult idődet pedig elütöd hiábavalóságokkal, akkor az egész nem sokat ér.
  3. Imádkozz sokat! Olvass Bibliát! Többet, mint szoktál! Lehet, hogy különösen is fogékony leszel Istenre, ne állj ennek ellen! De az is lehet, hogy semmi kedved nem lesz imádkozni, mégis kényszerítsd magad rá! Elkezdeni nehéz, de hidd el, onnantól sokkal jobb lesz.
  4. Ne felejtsd el, hogy nem a saját erődből csinálod! Próbálj nem elbizakodott lenni, és ha meggyengülsz, ne hivatkozz a saját erődre… Isten veled van a böjtben és támogat, ha meginognál.
  5. Ne gubózz be önmagadba! Bár fontos, hogy elvonulj a belső szobádba és Istennel kettesben legyél, mégis nyiss a környezeted felé is. Nem kell mindenkinek tudnia, hogy böjtölsz, de ha a környezeted iránti szolgálatra indít a Lélek, akkor ne állj ellen neki! Engedd, hogy az Istennel való kapcsolatod felfrissülése hasson az emberekkel való kapcsolatodra is!
  6. Próbálj meg extrán odafigyelni a karácsonyt megelőző időszakra! Ha az a cél, hogy lelkileg fölkészülj a karácsonyra, akkor próbáld meg kiszűrni a stresszt, kapkodást, megfelelési kényszert, illetve imádkozz magadért és a családtagjaidért, hogy a karácsony mentes legyen ezektől!
  7. Ha étkezési böjtöt tervezel és bármilyen betegséged van, vagy túl drasztikusan akarnál böjtölni, konzultálj előtte orvossal!

A böjt nagyon jó hatással lehet a lelkedre és a testedre is, Istennel és az emberekkel való kapcsolatodra.

Mit gondolsz? Te is le tudnál mondani valamiről?
Te hogyan böjtölnél?

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: