Test+lélek

Az igazi Carpe diem

Nagy bulik, élvezetek hajszolása, gátlástalanság, felhőtlen örömök… ezek azok a szavak, amikkel sok-sok képet lehet jellemezni a szociális média különféle felületein. Minden bizonnyal neked is számos olyan ismerősöd van, akik szinte csak ilyesfajta posztokat közölnek a nagyvilággal, ahol azt hangsúlyozzák ki, hogy nekik mennyire klassz és gondtalan életük van, s ők aztán minden egyes pillanatot kiélveznek. Vagy te ilyen feltöltésekkel nem találkozol? Akkor igazán ügyesen leredukálhattad az online ismerőseid számát. Sajnos én még nap mint nap beleakadok olyan figurákba, akiknek az élete másból sem áll, csak ebből a hedonista feeling-ből – az internet alapján legalábbis. A kép címe pedig sok esetben a következő: Carpe diem! Vagy pedig: élj a mának!

A szociális média persze sok esetben csak füllent, s ezek a személyek gyakran ugyanúgy a dolgos, szorgalmas halandók mindennapjait élik, csak csillogóbb fényben akarják feltüntetni magukat. Azonban igen sok ember van, aki csak a mának él, s önfeledten hangsúlyozza, hogy a Carpe diem életérzés követője. De valóban ezt takarná ez a kifejezés? Egyáltalán honnan jött ez a mondat, és miért vagánykodik vele mindenki?

Elárulom neked, hogy akik a hedonizmust, azaz az élvezetek hajszolását kötik össze a Carpe diem-mel, azok valamit nagyon benéztek. A ókori római költészet és filozófia nagy alakja, Horatius biztosan jajveszékelne és maga körül futkosna mérgében, ha ide csöppenne a 21. század világába, és megtapasztalná, hogy milyen irányba csorbították ki az ő nagy mondását. A Carpe diem ugyanis a legkevésbé sem jelenti azt, hogy élj a mának. Sokkal inkább: élj a mában! Éld meg a mát! A szavak közötti különbség nem nagy, de ha belegondolunk, a jelentésük tartalma ég és föld. A rossz értelmezésből már eleget kaptunk, a kedves szociális médiának köszönhetően, ezért most szeretnék veled egy kicsit elmélyülni  a Carpe diem valódi üzenetében. Mit értett Horatius az alatt, hogy éljünk a mában? Szavai mögött az a gondolatmenet húzódik, hogy ragadjuk meg a napot, s használjuk ki a rendelkezésre kapott időt. Na ez már másként hangzik, mint a piás-bulis Carpe diem, igaz? Ez a közmondás eredetileg úgy is fordítható, hogy tépd le a nap virágát! De mi lehet a nap virága? Véleményem szerint mindenkinek más virágot adnak a napok. A te céljaid, álmaid, bölcs vágyaid határozzák meg, hogy milyen bokrétát gyűjthetsz az adott napon. Mivel én személy szerint szeretek Isten igéjében elmélyedni, könyveket olvasni, nyelveket tanulni, sportolni, másokon segíteni, és úgy gondolom, hogy ezek jó és hasznos dolgok, melyeket Isten is támogat. Így az én napi virágszálaim elsősorban ezen dolgok köré illeszkednek. Ha ilyesfajta virágokat szakítok le szabadidőm során, akkor büszkén mondhatom, hogy megéltem a pillanatokat és nem pazaroltam el a napot butaságokkal. Ha azonban olyan tevékenységeket végzek, amelyek rombolóak, a fejlődésem ellen vannak, valamint a gondolataimat és cselekedeteimet rossz irányba viszik, akkor sajnos a mai Carpe diem jelvényt nem tűzhetem ki a mellkasomra. (Jajj, te jó ég, hány ilyen nap van a hátam mögött…!)

Neked mik azok a virágok az életedben, amiket érdemes nap mint nap leszakítanod, hogy egyre erősebb, boldogabb és bölcsebb lehess? S mik azok a szórakozási lehetőségek, vagy egyéb cselekedetek, amik által az idődet csak elpocsékolod? Mindenkinek érdemes ezen a két halmazon elgondolkodnia és megfigyelnie, hogy mivel tölti el a mindennapokat.

Igazán kár, hogy Horatius a mi Krisztusunk születése előtti 8. évben meghalt. Ha találkoztak volna, s a fiatal, de oly bölcs Jézus beszédbe elegyedett volna ezzel a hatalmas költővel, biztosan értékes és rokonszenves beszélgetéseket folytattak volna le egymással. Horatius a legkevésbé sem volt az a személy, aki az élet pillanatnyi élvezetére buzdította volna követőit. Épp ellenkezőleg, szívében és tollában is a pillanat tisztelete és bölcs megélése, okos, megfontolt cselekedetek, valamint az egyszerű, mértéktartó örömök jelentették a kulcsot a harmonikus élet eléréséhez. A Carpe diem gondolat azt takarja tehát, hogy az eszesség gyermekeiként kell megélnünk a pillanatokat, nem elpocsékolva azt mindenféle butaságra, ami haszontalan vagy káros.

Remélem a jó öreg Horatius nem haragszik meg, de én szuperül ide tudom kötni Pál Efézusiakhoz írt levelének egyik nagy mondását a megfelelő időről: “Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen ezért ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata” (Ef. 5:12). Pál nagy hangsúlyt fektet e levelében, hogy a bölcsesség követőiként mire kell ügyelnünk, hogyan kell megélnünk ezt a bizonyos Carpe diem-et: “Mert egykor sötétség voltatok, most azonban világosság vagytok az Úrban: éljetek úgy, mint a világosság gyermekei. A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség. Ítéljétek meg tehát, mi az, ami kedves az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket. Mert amiket titokban tesznek, azokról még beszélni is szégyen…” (Ef. 5:8-12).

Még ha titokban tennék! Ehelyett lefényképezik, lekamerázzák, elküldik, kiposztolják, csak hogy az egész világ lássa, hogy a vagányság náluk kezdődik! Remélem te is látod, hogy érdemes elmélyedni a Biblia bizonyos sorain… mintha nekünk, a 21. század vad és erkölcstelen világának lenne címezve… S el kell, hogy mondjam, amit ott olvasol, az valóban nekünk szól. Keményen, kritikusan, vagy épp gyengéden, de mindenképp aktuális tanításokat fogsz találni benne, amik a te javadat szolgálják… Ne dőlj be a Carpe diem helytelenül lefordított életérzésének! Ne pocsékold el az idődet, hiszen a perceid meg vannak számlálva! Ne menj bele olyan élvezetekbe, amik csak ideiglenesen elégítenek ki… Gondolkodj hosszú távon, s az alapján használd ki az idődet! Legyenek céljaid, s a megfelelő virágszálakat tépd le a nap során azok eléréséhez! Ha azonban félrelépsz, ne feledd el soha, hogy a bukásból mindig fel tudsz emelkedni, pláne ha Isten segítségét kéred, s a saját tapasztalataim alapján kimondhatom, hogy hamarabb visszatérsz a helyes útra Urunkkal, mint azt valaha is gondoltad volna! Ő mindig veled van és támogat, csupán arra vár, hogy megszólítsd Őt… Ideje tehát elkezdeni az igaz rózsák aratását, a perceid kihasználását, az álmaid összegyűjtését és életed gyönyörű tervének kivitelezését! Ez az igazi Carpe diem, a céljaid pompázó virágai, amiket büszkén kiposztolhatsz, hogy másokat is motiválj vele! Tégy jót magaddal és másokkal, s a jutalom nem marad el! Ezt Isten garantálja!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!