Test+lélek

Ártatlan Halloween-partik?-1. rész

írta: BellaGirl

Tőlem mindig is távol állt az utóbbi években egyre népszerűbbé váló Halloween-őrület, és mostanában elgondolkodtam rajta, hogy vajon miért tartják az emberek – főleg a fiatalok – olyan jó bulinak Halloweent? Talán a legésszerűbb magyarázat, hogy Halloween apropóján vidám összejöveteleket lehet szervezni a gyerekeknek, tiniknek az őszi szünetben a barátaikkal. Ráadásul egy ilyen parti nagyszerűen tudja oldani a hangulatot az utána következő temetőjárások előtt, hiszen az elhunyt rokonok sírjának felkeresése nem éppen szívderítő, főleg nem egy gyerek számára. És hát a töklámpással díszített ezernyi kellék, valamint a sok ijesztő jelmez eladása mellesleg óriási üzlet a nyári turistaszezon és karácsony között…

Biztos, hogy sokan sokfélét hallottatok már ennek az ünnepnek az eredetéről, ezért nem akarom részletezni, de röviden mégis összefoglalnám a lényegét. A Halloween a kelta samhainra vezethető vissza, ami pedig erősen a halottakhoz kötődik. A kelták és a gael nyelvet beszélő népek úgy hitték, hogy október 31-én a világ és a túlvilág közti határ elvékonyul, sőt megnyílik, a holtak és a természetfeletti lények átjöhetnek az emberek közé. A főleg angolszász országokban megtartott ünnep külsőségei is szinte mind pogány eredetűek, így a töklámpás is. A meggyújtott tüzek, máglyák samhain idején arra szolgáltak, hogy elijesszék a holtak szellemeit és az ártó szellemeket. Később a tűz riasztó funkciójához segítő is társult: a fény utat mutat a meghalt családtagok, szerettek szellemeinek. A jelmezeket és a kéregetést – mint magát az ünnep hagyományát is – írek vitték Amerikába. Samhain idején a halottak mindenféle formában megjelentek – a beöltözés ezt a hiedelmet őrzi: ha az ember szellemnek vagy szörnynek öltözik, az ártó lények azt hiszik, egy közülük, és nem viszik el a lelkét. Úgy tartották, hogy a halottak házról házra járnak, és ahol nem kapnak enni, megátkozzák a ház lakóit – nagyjából ennyi az Amerikában Halloweenkor elhangzó „trick or treat” (finomságot vagy csínyt) mögöttes jelentése. Halloweenkor Amerikában szokásos az almahalászat, a játékban kéz használata nélkül, szájjal kell kikapni almákat egy lavór vízből. Sok babona társul ehhez is, állítólag, aki először szed ki almát, az fog először megházasodni, és az a lány, aki Halloween éjszaka az almáját a párnája alá teszi, a jövendő férjéről fog álmodni.

A Halloween tehát, bár nevében a Mindenszentekre utal (All Hallows Even: Minden szentek estéje; even = evening), valójában nagyon is pogány ünnep. Persze mára sokat vesztett jelentőségéből, és legalább annyira fogyasztói szokás, mint spirituális.

Na, de mégis hova akarok kilyukadni? Szeretném felhívni a figyelmeteket az ártatlannak tűnő Halloween-partik veszélyeire, melyek elsőre talán nem olyan szembetűnőek.

Gondoljunk csak bele, milyen kép alakul ki egy gyerek vagy egy tinilány fejében a halálról, ha hozzászokik, hogy csontváznak, halott menyasszonynak öltözzön be Halloweenkor?  A halott menyasszonyra lehet, hogy felkaptad a fejed, de nem magamtól találtam ki. Az öcsém osztályában egy alsós Halloween-buli előtt említette egy lány, hogy van ilyen jelmeze. Ezen – mint akkor – most is ugyanúgy megrökönyödöm. Úgy gondolom, hogy ha ilyen jelmezeket adunk egy kislányra, azzal tulajdonképpen elbagatellizáljuk, kifigurázzuk előtte az elmúlás gondolatát. Vagy később sem fogja tudni komolyan venni, vagy pedig nem fogja tudni összeegyeztetni azt, hogy Halloween napján szórakozunk a halállal és egyéb sötét erőkkel (szellemek), máskor pedig megsiratjuk az elhunyt rokonokat.

Jogosan merülhet fel benned is a kérdés, hogy akkor most, hogy is van ez?

Szeretném, ha tudnád, hogy bár a halált komolyan kell vennünk, nem kell félnünk tőle. Ugyanis van valaki, aki legyőzte a halált, és aki maga az élet: Jézus. A Biblia azt mondja, hogy aki hisz őbenne, nem vész el, hanem örök élete lesz (János 3:16 alapján).

Ne tréfálkozz a halállal, mert éppen elég nagy ellenség volt ahhoz, hogy a halandó ember ne tudja legyőzni, és Istennek a Fiát kellett elküldenie, hogy megszabadítson e sötét erő hatalmától! Örülj viszont az életnek, melyet a világosság Ura hozott el neked, és fogadd a szívedbe Jézust, hogy a halál és a sötétség minden befolyását elveszítse fölötted!

A cikk folytatását a holnapi napon tesszük közzé, addig is várjuk kérdéseiteket, gondolataitokat a hello@bellagirmagazin.hu címre!

Szeretettel: Renáta

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: