Test+lélek

5+1 indok, amitől Te is elindulsz sportolni!

lány az edzőteremben súlyzózik

“Lányok, tessék mozogni!” – hallod minden nap a tesi órán. De mi az, amit még a testnevelő tanárod sem árult el a sport hatásairól? Most megtudod!

  1. A rendszeres mozgás jó hatással van a szívre és a keringési rendszerre, mely az ereken keresztül a szerveink és szöveteink vérellátását biztosítja.
    Ha rendszeresen sportolsz, nyugalmi helyzetben a pulzusszámod csökkenni fog, vagyis a szívnek kevesebbet kell dobbannia ahhoz, hogy ugyanannyi oxigén dús, friss vért pumpáljon a szervekhez, szövetekhez. A sportolás hatására a szív vérellátása is javulni fog, erősebb és ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.
  2. A fizikai igénybevétel a tüdő légzőfelületét is növeli, ami azt jelenti, hogy a vitálkapacitása (a tüdő maximális légzési térfogata) növekszik.
    Ez által a tüdőnk több friss oxigénhez jut, melyet azonnal továbbít a sejtekhez. A tüdő erősítésének fontos szerepe van még a légzési nehézségek például, az asztma megelőzésében is.
  3. Ha nem szereted elsők között elkapni az ismerőseid körében terjedő vírust, a sportolás ebben is segít! Az egész szervezettel együtt az immunsejtek is aktívabbak lesznek, így jobban fel tudják venni a harcot a kórokozók ellen. A sejtek védelmi szerepe is megnő a javuló vér- és oxigénellátás hatására. Azt azonban alátámasztják a kutatások, hogy a túlzásba vitt versenysport már óriási stresszhelyzetet idéz elő a szervezetben, ez pedig az immunrendszerre sincs jó hatással.
  4. Kimutatták, hogy az ülőmunkát végzők között (a tanulás is ilyen) jóval gyakoribb az emésztési panasz, mint például a székrekedés, az aranyér vagy a puffadás. Az aktív életmód azonban az emésztést is felgyorsítja: a hasznos tápanyagokat a szervezet “beépíti”, a méreg- és rákkeltő anyagok pedig kevesebbet időznek a bélcsatornában, ezzel megelőzve a bél-bajokat.
  5. Diétázni nehéz, főleg ha valaki édes szájú. A csinos testalkatra azonban mindannyian vágyunk. Az egészséges táplálkozás mellett kiemelkedően fontos a sport a kívánt alak eléréséhez. Arról nem is beszélve, hogy már 1-2 edzés után magabiztosabban fogsz mozogni és jobban érzed magad a bőrödben, amely azonnal kisugárzik!

+1  Ha a fenti dolgok még nem győztek volna meg, itt a mindent lesöprő indok: a boldogság! A sportolás alatt ugyanis endorfin, hétköznapi nevén boldogság-hormon szabadul fel az agyban. Az endorfin nemcsak a jó érzésért felel, hanem még fájdalomcsillapító hatása is van!

A rendszeres mozgás karbantart kívül-belül!
Egészségesen tart, örömöt ad és csinosít!
Használjuk hát ezt a kincsünket is rendeltetésének megfelelően!
Írta: Szabó Gyöngyvér

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: