Test+lélek

A tisztaság a szívben kezdődik

Minden kereszténynek megvan a véleménye a tisztaságról, legyen az jó vagy rossz, konzervatív vagy liberális, általános vagy konkrét. Mit jelent a tisztaság, ha az Úrral járunk? Erre a kérdésre keressük a választ cikkünkben.

Istennel való élő kapcsolatunknak elengedhetetlen része a tisztaság, ami úgy tűnik sokak életéből mégis hiányzik. A keresztény lányok igazán profik tudnak lenni, ha a kegyes beszédről van szó. Missziós utakra és ifjúsági konferenciákra is előszeretettel járnak megtapasztalni Isten jelenlétét. Azonban sajnos sokszor, amikor éles helyzetben helyes döntést kellene hozni – Isten előtt, tisztán, alázatosan, az Úr félelmével teli szívvel megállva -, akkor hiba csúszik a gépezetbe.

A tisztaság nem egy gyűrű, vagy egy könyv, még csak nem is egy fogadalom, bár mindezek lehetnek nagyon hasznosak is!

Ha azonban nem törekszünk egész lényünket aktívan Isten igéjéhez igazítani, ezek mind csak szimbólumok és jókislányos klisék maradnak.
Ha szóba kerül a tisztaság, hajlamosak vagyunk azt a férfi-nő kapcsolatra leszűkíteni: megőrizni magunkat a leendő férjünknek, és így tovább. Ismerjük a lemezt. A tisztaság azonban nem csak a párkapcsolatokra korlátozódik, hanem sokkal-sokkal több ennél. A tisztaság ott kezdődik, amikor a bennünk élő Jézus elkezd minket megváltoztatni: megtisztítja a szívünket, elménket, lelkünket a benne lévő gonoszságtól és bűnöktől.

Megszentel minket, ami azt jelenti, hogy az Ő igazságával és gyógyító vérével megtisztít bennünket.

A testi tisztaság csak a gyümölcs. Amikor rádöbbenünk, kihez is tartozunk (Istenhez), ez megváltoztatja az egész gondolkodásunkat, hozzáállásunkat a saját testünkhöz. Amikor Isten megteremtett, saját magáról mintázott minket (1 Mózes 1:27). Keresztényként bennünk Isten Szentlelke lakik – a testünk pedig az Ő temploma! Az 1 Korinthus 6:19-20 szerint azért teremtettünk, hogy Istent dicsőítsük mindenünkkel, amink csak van, beleértve a testünket is.
Sajnos lehetséges, hogy valaki kívülről tiszta, de belül tisztátalan (Máté 23:28). A szívünkben és elménkben elkövetett titkos bűnök Isten előtt ugyanúgy bűnök. Ő minden elménken átsuhanó gondolatot lát, a dolgokhoz való hozzáállásunkat, a motivációnkat, minden kívánságunkat, amiket a szívünkben dédelgetünk. Ha ezt igazán elhisszük, akkor ez arra sarkallhat bennünket, hogy megtisztítsuk a bensőnket.

Ez a számonkérhetőség teljesen új szintjét jelenti!

Ha őszintén szembenézünk az életünkkel, láthatjuk, hogy a teljes tisztaság szinte elérhetetlen. Még akkor is, ha kívülről tisztának látszunk, belül mégis van bennünk tisztátalanság. Majdnem lehetetlen megmondani, hogy a cselekedeteink mögött rejlő indítékok teljesen tiszták-e. Megpróbálunk szent életet élni, de minden egyes nap elbukunk. Talán néhány igazán nagy hibát is vétettünk már a tisztaság tekintetében. Maradhat-e akkor bármi reménységünk?
Jézussal igen, Vele mindig van remény.
Az 1 János 1:7 szerint “Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan Ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” Barátaim, Jézus vérében erő van. Amikor megtérünk, Jézus beköltözik a szívünkbe, teljesen újjá, teljessé, tisztává tesz minket. Attól a ponttól kezdve, Jézus elindítja bennünk a megszentelődés folyamatát.
Igaz, hogy keresztényként új természetet is kaptunk, de az óemberünk, a testünk mégis szeretné a régi életünket élni. A Jeremiás 17:9 szembesít minket a könyörtelen igazsággal: “Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!” Mi biztosan nem.

Mégis honnan került a szívünkbe a tisztátalanság?

Az biztos, hogy a külvilág is befolyásol minket, a kísértésbe vivő környezet olaj lehet a tűzre, de Jézus szerint belülről, a szívünkből származnak a gonosz gondolatok (Márk 7:18-23). Bűnösnek születtünk – ezért van szükségünk a Jézus általi megváltásra. A tisztaságra törekvés ennek ellenére küzdelmes folyamat. Az Efézus 4:22-23 arra biztat minket, hogy vetkőzzük le a bűnös természetünket. A minket körülvevő világ állandóan bűnre csábít, a Zsoltárok 119:9 árulja el a titkot, hogyan maradhatunk mégis tiszták. “Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet.” Ha pedig elbukunk, Jézus ott áll mellettünk, hogy megtisztítson.
Ahogy Jézus megmosta a tanítványai lábát (János 13:5-11), úgy tisztít meg minket is, amikor beszennyezzük magunkat. Jézus azt mondja, hogy általa már megtisztultunk, amikor megtértünk, de mégis szükségünk van arra, hogy ő megmossa a lábunkat. Ahogy járjuk az utunk ebben az életben, a lábunk könnyen beszennyeződhet, ezért életünkben folyamatosan szükségünk van Jézus megbocsátására és az Ő megtisztító vérére.

Az igazi tisztaság nem azt jelenti, hogy sohasem vétkezünk.

Viszont azt jelenti, hogy tiszták vagyunk, mert a tökéletes, szeplőtelen Bárány a szívünkben él, Jézus, aki minden nap tisztára mos minket. Ő szentel meg minket, tesz tisztává, ha az életünket vele járjuk. Néha beszennyeződünk, de ha megbánjuk, és megvalljuk neki ezt, (1 Jn 1,9) Jézus megbocsátja vétkeinket. Ő mellettünk áll!

Barátaim, az igazi tisztaság tehát: Isten igéje szerint élni, Szentlelke vezetése alatt járni az utunkat.

Mi a véleményed?
1. Milyen területeit tekinted a tisztátalanságnak elfogadhatónak (a saját életedben, illetve általánosságban)? Melyekre tekintesz, úgy, hogy ez még belefér, mert azokat a közfelfogásban már elfogadták?
2. Hogyan lehetünk tiszták testünkben, elménkben, lelkünkben – nem csak a külsőségekben, hanem az Úr előtt is?

A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek. 
A GirlDefined azzal a céllal jött létre az USA-ban,
hogy a nőiséget, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.
Fordította: Szabina

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: