Test+lélek

A cselekvő szeretet

“Zavarban vagyunk, amikor a szeretetről beszélünk. Részben azért vagyunk zavarban, mert nagyon keveset tudunk erről a nagy titokról, részben pedig azért, mert a szeretetet nem annyira mondanunk kell, mint inkább megélnünk.” (Szabó István – püspök)

De mit is jelent a szeretet? Milyen érzelmeket kelt bennünk a szó kimondása? Merengjünk el az értelmezésén egypár pillanatra! Szeretet. Szeretetet kapni, szeretetet adni. Szeretetből cselekedni, tiszta szívvel, jóakarva… Nemet mondani a világ önző, egoista ízének, mekkora nemes feladat! Isten erre hív el minket, hogy váljunk a szeretet hírnökeivé. Semmi nem tud minket olyan hatalmas örömmel eltölteni, mint a szeretet megélése, mert ez a forrás soha el nem apad, sőt, minél több áramlik belőlünk, annál jobban termelődik bennünk és másokban is. A szeretet egy csodálatos hajtóerő, amely mindent felülmúl. Számtalan bibliai vers szól ennek a hatalmáról, ezeken érdemes naponta elmélkedni, hogy soha ne felejtsük el a jelentőségét. Pál apostol a korinthusbelieknek írt levelében hangsúlyozza a szeretetet mint legfontosabb isteni erényt:

“A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.” (1.Kor 13,4-7)

Megéri fellapozni a Bibliánkat, vagy ha még nem szereztük be, az interneten megkeresni a levelet, és tovább olvasni ezt a közel kétezer éves bölcsességet:

“Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet. “ (1.Kor 13,13) 

Milyen finoman és érzékletesen írja le a szeretet lényegét az egykori hírhedt keresztényüldözőből a nemzetek apostolává vált Pál!

De honnan tudja Pál, milyen is a szeretet? Mert megtapasztalta. Mert Jézus, akit ő üldözött, megkereste őt. De nem azért, hogy mint ellenségét elpusztítsa, hanem hogy megmutassa szeretetét. Megbocsátotta neki, hogy üldözte a keresztényeket, irgalmasan bánt vele, küldetést adott neki, célt, értelmet az életének.

Ha az utóbbi időben elhanyagoltad ezt a témát, akkor remélem, hogy a soraim, (és főleg a Biblia sorai), felébresztik benned a szeretet iránti éhséget. Persze tudom, hogy a gyakorlatban az igaz szeretet kimutatása sokszor nehezebb, mint az elméletbeli eszmefuttatás róla. János levele is figyelmeztet a tettek fontosságára: 

“Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és igazsággal. “  (1. János 3,18) 

Ha már eldöntötted, hogy olyan ember akarsz lenni, aki szeretetet ad másoknak, gondolj ebbe bele! Abból tudunk adni, amink van. Ahhoz, hogy szeretetet adjunk, előbb el kell fogadnunk azt. Ha ismered a szeretet forrását, mindig lesz miből adnod. Ha még nem ismered, buzdítalak, hogy keresd és ismerd meg Őt.

A teljes cikk a nyomtatott Bella Girl Magazinunk  novemberben megjelent negyedik számában olvasható. IDE kattintva a nyomtatott magazin előfizethető és a korábbi lapszám megrendelhető.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: