Test+lélek

100%-os fogamzásgátlás?

fogamzásgátlás

Létezik-e 100%-os védelmet nyújtó fogamzásgátló módszer?

Egyetlenegy: az önmegtartóztatás!

Ezen kívül egyetlen fogamzásgátló módszer sem nyújt 100 %-os védelmet terhesség ellen. Még a legbiztonságosabbnak mondott fogamzásgátló gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztatók is figyelmeztetnek a teherbeesés lehetőségére, nem is beszélve a nagyon súlyos mellékhatásokról (pl: trombózisveszély!).

Mivel tehát nincs tökéletes védelem, ez azt jelenti, hogy minden egyes szexuális együttlétből születhet gyerek! Nézzük meg például az óvszer esetét! A tapasztalatok szerint az óvszert használó párok 16%-a néz szembe a terhesség kockázatával, vagyis 100 óvszerhasználat esetén 16 esetben vagy a hibás óvszer, vagy a helytelen használat miatt terhesség következik be. Ha egy repülőgépből ejtőernyővel kellene kiugranod, de tudatnák veled, hogy a 100 ejtőernyőből 16 hibás és nem fog kinyílni, te vajon kiugranál-e?

Melyik ér többet? Egy madártojás vagy egy emberi  magzat?

Talán meglepő, de a madártojás értékesebb! Ma Magyarországon (mint minden más országban is) vannak fokozottan védett állatfajok, így madarak is. Ezeknek van, úgynevezett eszmei értékük. Ez azt jelenti, hogy ezek elpusztításakor (bármelyik fejlettségi állapotában, tehát tojásként is) ezt az összeget kell büntetésként kifizetni. (Súlyosabb esetben börtönbüntetést is kiszabhatnak!) Néhány nálunk élő, fokozottan védett madárfaj eszmei értéke: fekete gólya — 500.000 Ft, haris — 500.000 Ft, uhu 250.000 Ft, kerecsensólyom 1.000.000 Ft.
Egyetlen kerecsensólyom fióka, vagy tojás elpusztítása 1 millió forintba kerül. Amikor azonban a terhesség megszakításával egy emberi életnek vetnek véget, nincs eszmei érték, nincs kártérítés, az „emberfiókát” büntetlenül lehet pusztítani.

Mi az az SzTB?

Ez a rövidítés a Szexuális úton Terjedő Betegségeket jelöli. Ma a világon 25 féle ilyen betegséget ismernek, amely közül valamennyi fertőző! Ezek a fertőzések bőr vagy/és testnedvek érintkezése által terjednek. Kétféle fertőzést különböztetünk meg: bakteriális (klamídia, gonorrhea, kismedence-gyulladás, szifilisz, stb.) és vírusos eredetű (hepatitis C, herpesz, HIV-vírus, HumanPapilloma Vírus (HPV), stb.). A bakteriális fertőzések észrevehetők, de gyógyíthatók, míg a vírusok véglegesek, de kezelhetők. Egyes vírusos fertőzések azonban veszélyesek és halálos betegségekhez is vezethetnek. A SZTB-ek jelentéktelennek tartott és ritkán tárgyalt betegségek, ennek ellenére az influenza után a második legelterjedtebb fertőzés!

Amit még tudnod kell!

A fertőzöttek mintegy 80%-a nem is tud a betegségéről, a fertőzések gyakran tünetmentesek, egy embert több ilyen fertőzés is megbetegíthet egyszerre, ezek a fertőzések a meddőség első számú okozói, egyetlen szexuális együttlét is elég, hogy megfertőződjön bármelyik partner. Ezek a fertőzések fájdalmasak, sokszor gyógyíthatatlanok, sőt akár halálosak is lehetnek, szexuális kapcsolatain keresztül bárki közvetetten érintkezik partnere(i) , korábbi partnerével, partnereivel.

Forrás: Életút Magazin, 2015. tél
Kiáltás az Életért Egyesület

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: