Kapcsolatok

Távkapcsolat tüzében

Napjainkban gyakran találkozunk olyan párokkal, akik hosszabb, vagy rövidebb időre távkapcsolat üzemmódban működnek. Őszintén szólva engem sohasem vonzott ez az út, sőt inkább idegennek és furcsának tartottam, mígnem az én életem is úgy alakult, hogy belekóstolhattam eme misztériumba.

A barátom kapott egy rendkívüli ösztöndíj lehetőséget Amerikában, így közösenmeghoztuk a döntést: belevágunk, kibírjuk ezt a 13 hónapot! Egyszerre sírtunk, s nevettünk, hiszen tudtuk, mennyi kaland, lemondás, öröm, küzdelem vár ránk. De együtt, Istennel, s egymást emelve megyünk az úton tovább.

Hálás szívvel tekintek vissza a tavalyi évünkre. Bár utólag úgy érezzünk, oly gyorsanelrepült, azért mikor benne voltunk, az a várakozás kemény volt. Sok mélység és magasság. Érzelmileg olyan, mintha egy hullámvasúton ültem volna. Rengeteg kalandban volt részünk így külön is, de a technika vívmányinak köszönhetően mindent megosztottunk egymással. A ZOOM lett a rendszeres randihelyünk, bensőséges szobánk. Ide jöhettünk úgy, ahogy vagyunk: megfáradtan, ujjongó szívvel, hálával, magányunkban, jó reményekkel. Itt bátran kiönthettünk egymásnak a szívünk, letehettük félelmeinket, fájdalmainkat, megoszthattuk életünk történéseit: a rendkívülieket, meg az átalagos hétköznapikat. Terveket szőttünk álmodozva, olykor álmos szemekkel az időeltolódás miatt, de ott voltunk egymásnak egy kattintásnyira. Igen, az Atlanti-óceán közöttünk terült el, de mélységes hullámai nem választhattak el. Megmaradtunk a szeretetben: őszintén, elérhetőn, sebezhetőn. Igyekeztünk színessé tenni a Zoomolásokat, így olvastunk együtt Igét, kapcsolatépítő könyveket. Nagy élmény volt együtt sütni-főzni. Megvolt itt is az összhang, a harmónia. Kaptam online klarinét szerenádokat, írtunk egymásnak szerelmes verseket. Igen, ezek a költői sorok, finom illatok, kellemes dallamok közel hozták a másikat. Szinte valóságosan átöleltek, felemeltek.

Várni egymásra kitartóan, hűséggel és boldogan.

Félidőben meglátogattam a párom Floridában. Izgatottan vártuk a nagy napot, vágtunk a centit, de iszonyatosan lassan rövidült. Igyekeztünk bölcsen kihasználni ezt az időszakot is, de tagadhatatlanul éreztünk egymás hiányát. Többször elém került, s megtapasztaltam az alábbi igerész valóságát:

„A hosszú várakozás beteggé teszi a szívet, de a beteljesült kívánság az élet fája.” (Péld. 13:12)

A viszontlátás öröme valóban felülírt minden mélységet és fájdalmat. A 13. hónapban újra meglátogattam a társam: boldogan tekintettünk vissza, s realizáltuk, hogy kibírtuk egymástól fizikailag távol ezt a hosszú időt. A kapcsolatunk Isten kegyelméből kiállta a próbát, egymás iránt való szerelmünk s szeretetünk még jobban megerősödött. Mindketten teljesen bizonyosak voltunk abban, hogy akár 200 évet is leélnénk együtt, így megszületett az életre szóló elköteleződés a házasság mellett. IGEN, boldogan!!!

Talán most te is hasonló úton jársz: várakozás, távkapcsolat vagy egyéb küzdelem. Szeretnélek bátorítani, hogy tarts ki! Kötelezd el magad a kitűzött cél felé, hogy állhatatosan végig futod a következő távot. Szeretnék adni pár tanácsot, ötletet, amivel könnyebb és elviselhetőbb lehet a távkapcsolat:

 • Tartsátok egymással szorosan a kapcsolatot!
 • Keressétek Isten Igéjét, kutassátok együtt is! Imádságban tárjátok Isten elé kéréseiteket, gondolataitokat, érzéseiteket!
 • Legyen sok személyes program a családdal, barátokkal!
 • Használjátok ki okosan az infokommunikációs eszközöket, csatornákat!
 • Tegyétek változatossá, színessé és tartalmassá a beszélgetéseket!
 • Vigyétek magatokkal a társatokat fontos eseményekre, videóhívásban kicsit hadd kapcsolódjon be, hadd lássa az örömeid, azokat a helyeket, ahol jársz: legyen az pl. egy esküvő, egy szülinap, egy kirándulás.
 • Írjatok egymásnak kézzel levelet/verset, amit a társatok kinyomtathat, kiteheti a szobájába, hogy szem előtt legyen.
 • Küldjetek egymásnak folyamatosan fényképeket, nemcsak a jeles napokról, hanem az egyszerűbb hétköznapi pillanatképek is sokat adnak.
 • Tudatosítsátok magatokban, s egymás felé, hogy amit most megtanultok, az a közös jövőtöket építi: igen az a sütirecept is, vagy a türelmes várakozás.
 • Tűzzétek ki a napot, amikor újra találkoztok! Tervezzetek, álmodozzatok
  együtt a közös jövőtökről. Ragyogjon ez előttetek, mint fényes reménysugár!

Írta: Jákob Zsuzsanna

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!