Kapcsolatok

Széthullott otthonok, bátor szívek

grafika egy szomorkodó lányról

Engedj a gyásznak

Amikor 10 éves voltam, egyszer, úgy este nyolc tájékán az anyukám legjobb barátja eljött értem és az öcsémért, és elvitt minket a nagymamánkhoz. Éreztem, hogy valami nincs rendben, idegen volt az egész. Iskolaidő volt – és különben is  – miért nem apa és anya visz el minket ?

Történt-e már veled olyan, hogy az egész életed a feje tetejére állt? Tegnap este még minden rendben volt, mára azonban  hirtelen egy nagy rakás bizonytalanság és szívfájdalom ért ? Az a kedd este egyike volt ezeknek.

A belsőm megremegett. A megérkezésünk után egy órával anya belépett, leültetett minket a kanapéra, és elmondta, hogy elválnak apával, és nem lesznek többé házasok. Azzal az egy mondattal számomra az egész világ  összeomlott!

Mit jelent az, hogy elválnak?
Ők szeretik egymást! Egy család vagyunk!
Ez nem történhet meg az én családommal!

Te is épp most mész ezen keresztül? Mi van, ha évekkel ezelőtt történt meg veled, de még mindig fáj? Nos, drágám, nem vagy egyedül – hallak téged. Én is úgy emlékszem erre a pusztításra, mintha tegnap történt volna.

Minden fájdalmas érzés és gondolat azért van,
mert küzdesz valamivel,
és minden jogod megvan arra, hogy így érezz.
Fontos, hogy engedj a gyásznak, hiszen nagy veszteség ért.

Szomorúság akkor ér, ha olyasvalamiről kell lemondanod, ami értékes számodra. Habár nem szükségszerű, hogy elveszíted  az egyik szülődet a válás miatt, mégis az addigi családi forma megszűnik, és neked alkalmazkodnod kell az új felálláshoz. Ez a folyamat, ami során az új normához igazodsz, bizony együtt jár azzal, hogy a veszteségedet gyászolod.

A gyász azok közé a dolgok közé tartozik, amelyek eltartanak egy darabig, és különféle érzésekkel párosulnak. Először is, nem hiszed el, hogy ez veled megtörténhetett. Dühös vagy, szomorú vagy, de az is lehet, hogy megkönnyebbülést érzel (emiatt persze bűntudatod van).

Mindeközben  persze segíthetsz a szüleidnek is az új helyzet kezelésében. Akár úgy is érezheted, hogy  ha valamit megpróbálsz jobban csinálni, akkor újra együtt élnek majd…

Néha nemcsak idegesek vagyunk, hanem depressziósak is. Én mindezeken átmentem, ezért álljon itt néhány tanács, mely nekem is sokat segített:

  • Alakítsd át a hálószobádat egyfajta szentéllyé, mind az anyukád, mind az apukád lakásában. Nekünk, lányoknak fontos, hogy olyan hálószobánk legyen, amit szeretünk, és ahol feltöltődhetünk, ha egy kis magányra  és külön térre  van szükségünk.
  • Művészetek! Bármi, ami ínyedre van: festés, fotózás, kézműveskedés, cikkírás, dalírás.  A  művészet nagyon erőteljes módja annak, hogy kifejezzük, mit érzünk legbelül akkor, amikor még nem vagyunk készek arra, hogy beszéljünk minderről!
  • Mozgás! Nem  arra gondolok, hogy fitneszbolonddá kellene válnod. Táncolj, nyújts, lélegezz mélyeket, ápold a külsődet akkor is, amikor a belsőd fáj. A sport kiváló feszültségoldó!

Mindannyiunkba be van építve az a vágy, hogy  teljes, összetartó családban nőjünk fel. Nem meglepő, ha erre vágysz, vagy ha megszenveded, ha mindezt elveszíted. Engedj a gyásznak, és adj magadnak időt. Aludd ki magad, majszold el a csokit, ami téged bámul a szekrényből, sétálj egy nagyot, hogy kitisztuljon a fejed, kérj egy ölelést, ha szükséges, vagy hangosítsd fel a zenét…  Szeresd magad, és ha meg tudod tenni, légy kedves a szüleiddel és a testvéreiddel is. Nyilvánvalóan ők is szenvednek. Senki sincs felkészülve egy válásra.

Vélhetően néhány csoda is kell hozzá, de bizonyos idő elteltével valószínűleg el tudod majd fogadni az új körülményeket, a szíved meggyógyul, és lassanként megtanulsz alkalmazkodni az új kihívásokhoz. Ha elvált szülők gyermekeként nősz fel, az nem azt jelenti, hogy az élet kevesebbet tartogat számodra annál, mint ahogyan azt elképzelted. Fogadd el ezt tőlem: habár nehéz időket élsz, felül fogsz ezen emelkedni, ellenállóvá, erőssé válsz, és egy olyan fiatal nő lesz belőled, aki hihetetlenül bátor szívű, és aki képes együttérezni másokkal.

Írta: Emma Wynne
Fotó: Hannah Lawes

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: