Kapcsolatok

Romból egésszé

Értékek és kapcsolatok; a szótáramban létfontosságú szavak, amelyek az éveim előrehaladtával egyre többet jelentenek számomra. Tinilány korom óta számtalan pszichológiai témájú könyvet és magazint olvastam, egyfelől mert amolyan „lelkizős” lány voltam, másfelől mert mindig is törekedtem jó kapcsolatok kialakítására és megtartására.

2018-ban újra iskolapadba ültem, s a keresztény szemléletű másoddiplomás coach képzésen leginkább az önismerettel, az emberismerettel és a kapcsolatokkal foglalkozó tantárgyak hoztak lázba.
Ma, a kialakult covid-járvány okozta helyzetben, amikor a felsőfokú oktatás hónapok óta online zajlik, még nagyobb hálával gondolok vissza a tanulótársaimmal és a tanáraimmal együtt töltött időkre, kiscsoportos foglalkozásokra. Akkor még nem is sejtettem, hogy egyikőjük szellemi terméke, munkája milyen nagy hatással lesz az életemre.

Itt és most Veled is szeretném megosztani Ritter Ida által kidolgozott Értékmozaik szemléletének az 5 + 3 + 1 modelljét, amelyet ha Te is elkezdesz tudatosan alkalmazni a mindennapjaidban, jobb, ha felkészülsz, hogy üldözni fognak az áldások, az emberek kedvessége, a jobbnál jobb dolgok. 

„AZ 5 + 3 + 1 MODELL
MINDENKORI KIINDULÁSI ALAP HOZZÁ:
• mindent Isten dicsőségére teszünk,
• hisszük, minden Isten dicsőségére működik.

Az 5 alapszabály a társas kapcsolatainkban:
1. Mindenki nézze a másik hasznát is, ne csak a magáét!
2. A másikról mindig a legjobbat feltételezzük!
3. Minden dolgunk szeretetben menjen végbe!
4. Legyünk irgalmasak! (Nem megy? Akkor helyettesítsük be évtizedes elakadásainkat, amelyen nem tudunk változtatni. Nézzünk így a másik „felháborító” bűnére!)
5. Azt cselekedjük, amit szeretnénk, hogy velünk is cselekedjenek!
+ 3 elhagyhatatlan pillér:
1. Szemüvegváltás: Az eseményeket a másik szemüvegén keresztül is nézzük meg! Lényegesen tágabb lesz a horizont.
2. Fókuszváltás: Az ÉN helyett ISTEN legyen a fókusz! Isten mit mondana? És hogyan? Így minden másként fog látszódni. Átrendeződnek a dolgok, vélemények.
3. Újratervezés: Legyen tervünk! Ám ha Isten szól, és megértjük az Ő akaratát, akkor legyünk készek az azonnali változtatásra, az Istentől való újratervezésre!

+ 1, amitől működőképessé lesz a gyakorlatban:
az ÉDESEBB szavak, amelyek a következők:
ÉLTETŐ, DICSÉRŐ, ELISMERŐ, SEGÍTŐ, EGYÜTTÉRZŐ, BÁTORÍTÓ, BIZTATÓ” (Ritter Ida, Értékmozaik, 2020)

Végezetül, ha szeretnél békés, boldogéletet élni, s kész vagy a változtatásra, fogadj el tőlem egy tippet, ami nekem bevált, s ha te is hozzám hasonlóan vizuális típus vagy, akkor Hajrá, fogj hozzá! Nyomtasd ki egy színes papírra az 5+3+1 modellt és dekoráld vele a szobád falát.

Én a lakásunk olyan pontján helyeztem el, ahol a családom minden tagja garantáltan szembe találja magát vele. A modell mellé került a kedvenc esküvői képünk, melyen a férjemmel egymásnak hátat fordítva ülünk, ezzel is utalva arra, hogyha az értékmozaikos modellt alkalmazzuk a házasságunkban, a képen látható testhelyzetünk garantáltan 180 fokos fordulattal megváltozik. 😊

Forrás: Ritter Ida: Nagyobb Ő – Katolikus papból lett református lelkipásztor feleségének vallomása, Értékmozaik – Út a boldogélethez, Kecskemét, Wertmosaik, 2020., 530. oldal, 3. ábra
Felkeltette az érdeklődésedet az Értékmozaik szemlélet? Kattints IDE!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: