Kapcsolatok

“Pótmamit egy órára? Igen, 40 dollár lesz!”

Milyen lenne, ha minden alkalommal 40 dollárt fizetnél édesanyádnak, amikor időt töltesz vele? Őrült ötlet, ugye? … Nos, nem annyira, ha New Yorkban laksz.

Az, hogy van egy édesanyánk, akivel tudunk beszélgetni, sokkal többet jelent, mint legtöbben talán gondolnánk. És tulajdonképpen ez az az ötlet, amelyre alapozva egy Nina nevű hölgy elindította a saját vállalkozását.

Nina egy 60-as éveiben járó, New Yorkban élő hölgy, aki nagyon sok olyan fiatallal beszélget, akik azt állítják, hogy nincs jó édesanyjuk. Olyanokkal, akik szeretnének egy idősebb, bölcsebb nővel beszélgetni, de nem tudják, kihez fordulhatnának.

Ezért aztán Nina elhatározta, hogy hivatásos anya lesz.

Óránként 40 dollár ellenében felbérelheted Ninát, hogy a pótanyukád legyen. Ahogy a The Guardian cikke rámutat: „meghallgat, mikor a problémáidról beszélsz. Főz neked egy levest. Megnéz veled egy filmet.”

Valaki, aki igénybe vette Nina szolgáltatásait, ezt mondta: „Pirítóst készített nekem, ami nagyon kedves volt. Ezután csinált egy csésze teát, ami szintén nagyon jó volt. Hosszan beszélgettünk azokról a dolgokról, amikkel mostanában kell szembenéznem.”

Nyilvánvaló, hogy az édesanyák nagyon értékesek.

Egy olyan modern társadalomban élünk, amely nem tekinti nagy értéknek az anyaságot. Kultúránk tulajdonképpen nagyon ritkán támogatja a fiatal nőket abban a döntésükben, hogy teljes idejű édesanyákká váljanak.

Ugyanakkor, az idézett újságcikk egyértelműen bizonyítja, hogy szükség lenne rá. Ha valaki kész óránként 40 dollárt fizetni valakinek, hogy az „édesanyja” legyen, az jól mutatja, mennyire felbecsülhetetlen is az anyai szerep valójában.

Ahogy a Girl Defined könyvünkben is elmondjuk: „Az egyik leginkább alulbecsült és legkevésbé elismert karrierút napjainkban feleséggé és anyává válni. Kérdezz meg egy főiskolás korú keresztény lányt a jövőbeli terveiről, és a válaszában alig fogja megemlíteni a házasságot és a családot. Miért? Mert ezek nem jelentenek már értéket a társadalmunkban. Nem tekinthetőek egy sikeres tervnek. Így aztán sok fiatal nő szégyelli, hogy felvállalja, valóban ezekre vágyik, és még kevesebben terveznek ezekkel.

Nem ironikus azonban, hogy egy kultúrában, ahol az anyaság nem jelent valódi és értékes karrier döntést, az „anyaság” egy teljes idejű hivatásos állássá vált?

Nekünk, fiatal nőknek, a kultúránk azt üzeni, hogy valami nagy dolgot kell megvalósítanunk az életünkben.

Valamit, ami jövedelmező anyagilag. Valamit, ami jó mutat az önéletrajzunkban. Mindenhonnan azt sulykolják belénk, hogy a munkaerőpiacon dolgozni mindennél többet jelent a társadalom számára.

Éppen ezért meglehetősen furcsa, hogy az újságcikk éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítja. A gyerekeknek édesanyára van szükségük. A tinédzsereknek édesanyára van szükségük. A fiatal felnőtteknek édesanyára van szükségük. Az anyaság felbecsülhetetlen a társadalom működése szempontjából… különös tekintettel a felnövekvő generációkra.

Ahogy a Girl Defined könyvünkben rámutatunk: „Isten számára az a vágy, hogy feleséggé és anyává váljunk, egyáltalán nem szégyenteljes dolog, sokkal inkább egy nagyon is tiszteletre méltó cél. Isten szereti a gyermekeket és az anyaságot. Óriási értéket lát a családban (Titusz 2:4-5). Isten minket, nőket azzal a különleges képességgel teremtett, hogy ápoljuk a kapcsolatokat, életet teremtsünk, és segítsünk másoknak. A házasság, az anyaság, és az otthonteremtés lehet, hogy idejétmúlt gondolatok néhány ember számára, Isten számára azonban értékesek (Zsolt. 127:3-5, Péld. 18:22, 31:10-31).”

Az idők kezdete óta Isten mindig is nagyra értékelte az anyaságot és az otthonteremtést.

Hatalmas szükség van a teljes idejű édesanyákra egy olyan kultúrában, ahol egyre több család nem működik jól, vagy már szét is esett. Az otthonteremtésre szükség van. New York városa is ezt támaszthatja alá.

Azért imádkozom, hogy mi, keresztény lányok, lássuk meg azt az értéket, amelyet az anyaság és az otthonteremtés jelent a társadalom számára. Isten számára az anyaság egy csodálatos és értékes vágyakozás.

Ugyanakkor, egyértelművé kell tennünk azt is, hogy identitásunk és értékünk nem a családi állapotunk adja, sem az, hogy édesanyák leszünk-e valaha. Identitásunk alapja egyedül Krisztus.

Személy szerint, jóllehet Isten még nem adott nekem egyelőre gyermeket, szeretném teljes erőmmel támogatni ezeket a csodálatos, Istentől rendelt szerepeket.

Ha Isten számára értékes valami, akkor számunkra is értékesnek kellene lennie. Ha Isten valamit áldásnak nevez, nekünk is annak kellene hívnunk. Soha nem kellene szégyellnünk magunkat azért, amiért azt szeretjük, amit Isten szeret.”

Amikor pedig legközelebb magától adódónak vennéd az édesanyád törődését, jusson eszedbe, mennyire értékes is ő. Utána pedig köszönd meg neki, hogy nem számláz neked óránként 40 dollárt azért, aki ő, és amit tesz érted.

  • Tudod az anyaságot éppen olyan értékesnek és eredményes szerepnek tekinteni, mint a többi karrierlehetőséget a munkaerőpiacon? Miért vagy miért nem?
  • A szívedben tudod te is úgy értékelni az anyaságot, ahogy Isten teszi?

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: