Kapcsolatok

“Isten modern” – Interjú Pintér Bélával 2.rész

Pintér Béla a Melba étteremben

Apa-lánya kapcsolat…. ez egy egészen különleges viszony. A szeretetet, a biztonságot, a törődést adhatja egy édesapa a kislánya számára. Ezek azok a dolgok, amelyekre mindannyian annyira vágyunk! Serdülőkorban persze ez a kapcsolat akár gyökeres fordulatot vehet. Pintér Béla, hazánk egyik legismertebb keresztény énekes-zeneszerzője,  három lány- és egy fiúgyermek édesapja. Őt faggattuk többek között az apa-lánya kapcsolatról egy modern, hangulatos étteremben az Újpesti öbölnél.

Koncertjeiden, fellépéseiden is elképesztő tudatosság sugárzik mind a belső mind a külső megjelenésedben.  Az interjú első részéből megtudhattuk, hogy lányaid segítségére divat és stílustanácsadás területén is számíthatsz.  A legutóbbi koncerteden egy nagyon érdekes pólóban léptél fel, különböző méretű és anyagú darabokból állt össze.

Igen, azt Lotti választotta. Általában ő ad tanácsot, hogy  mit lenne érdemes felvenni.  „Ne köss masnit a cipőfűzőre, csak tűrd be a cipőbe!”.  Az irányt  ő határozza meg, vele megyek vásárolni. A feleségem is jóváhagyja ezt, bár néha azért elmondja, hogy ő nem pont így gondolta.

Volt már olyan, hogy nagyon vadat választott a lányod?

Volt, igen. Olyankor Klári, a feleségem határozottan kijelenti: „Ezt nem! Hogy választhattál ilyet apádnak?”  Azóta is őrzök egy ilyen ítéletet kapott inget, amit még egyszer sem mertem felvenni.

Számomra az üzenet a lényeg, ezen kívül pedig minden egyéb tényezőt a minimálisra kell csökkenteni hogy semmi ne keltsen megütközést, amikor én az evangéliumot akarom tálalni. Ha tornacsukát veszek fel és farmert, azt mondhatja, hogy jó, ez nem egy űrből jött manusz, tudok vele azonosulni. A zenémmel is így próbálkozom,  úgy  csomagolom, hogy lehetőleg ne jelentsen gondot “megenni”. Föltettem mindent arra, hogy embereket érjek el.. Tudod: „Biblia van nálam, és nem félek használni!” És ez működik.

Pintér Béla és Lotti az Ez az a nap 2016-on

Az internettel, Facebookkal, okostelefon-használattal kapcsolatban milyen elveket, esetleg konkrét szabályokat követtek? Mennyire működik e téren a közös megegyezés, illetve a szülői tekintély elve?

A kicsiknél (10 éves ikrek) értelemszerűen semmi ilyen nincs, nincs Facebook, e-mail. A nagyoknál nehezen tudom kontrollálni. Ha én is fent vagyok, akkor látom, hogy mi a helyzet. Lotti már felnőtt ember, őnála már nem is kell ezt szabályozni,  normálisan a helyén kezeli. Az átmeneti időszakban – ezelőtt 6-8 évvel – pedig talán nem is volt még ennyire intenzív a virtuális világ. Ma Tifinél rendszer van: 10-kor kikapcsol… Voltak radikális intézkedéseim, amikor 10-kor áramtalanítottam a házban a wifi-t. És azt gondolom, hogy ennek akkor helye volt.

Ezt nem tartottuk fent sokáig, de voltak pozitív hozadékai, ahhoz tudom ezt hasonlítani, mint a tavaszi metszés. Mindig meglepődöm, mikor elmegyek édesapámékhoz, és azt mondom, hogy Apa, ez nem is metszés, ez csonkolás. De ő azt válaszolja, hogy ez kell.

Egy erőteljesebb beavatkozás után van egy kis visszavétel, és utána már nem tér vissza olyan intenzíven ugyanaz a probléma.  

De, gondolom, ilyenkor beszéltek is róla, hogy mi miért történt…

Természetesen. A lányok pedig  ma már önfegyelmi céllal, előszeretettel élnek az étel, vagy “internet böjttel”. Legutóbb Lotti Facebook böjtöt csinált. Nemet tudott mondani, két hétig az FB-ra. Írt mindenkinek, hogy sziasztok, most nem leszek elérhető, puszi.

Ez az ötlet honnan jött?

Az ificsoportban találták ki ezt. Mert hogy néz az ki, hogy nem eszem, de lógok a kütyün egész nap!  Az olyan visszás.

Mi az a néhány legfontosabb gondolat vagy gyakorlati tanács, amit tinilányoknak üzennél?

A fontos üzenetem a tinik felé, hogy Isten modern. Azt a képet próbálom felülírni, hogy ő öreg és régi és templomszagú a lehelete.

Pintér Béla a Melba étteremben

Nehéz ezt összeegyeztetni azzal, hogy Isten tegnap és mindörökké ugyanaz.

Azzal, hogy azt mondom, modern, azzal nem felülírja a régi önmagát, hanem hogy mindig is modern volt. A viszonyulási pont Ő, és ha volt ebben valami eltérés, akkor az mindig az ember elmaradottsága, sohasem az Istené. Ez alapvető, és mikor a gyerekek erre rájönnek, hogy Isten előrébb jár, igen, a jövőben jár. Akkor gondoljunk bele, hogy ahol most vagyunk, az egy ósdi dolog ahhoz képest, amit ő tud! Ha ezt így tudjuk bemutatni, akkor az egy fantasztikus dolog!

Kérlek áruld el nekünk, hogy mit jelent számodra kereszténynek lenni?

A keresztény élet számomra olyan mint egy szántóföld. Ha elmegy mellette valaki, akkor látja, hogy mi van benne.  Növényei ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, és ez elkerülhetetlen. Lehet, hogy becsmérelni fognak, lekicsinyellnek, mert nem mindenki szereti a viruló növényt. Ez kemény dolog! Egy-egy dalba én nem csak a dallamot teszem bele, hanem a lelkemet is. Művészemberként kitárulkozol, nyitott könyvként olvashatnak benned, de egyben sebezhetővé, sérülékennyé  válsz. Ezt én sem szeretem feltétlenül, viszont így lehet a leginkább hatást kiváltani a hallgatókban, hiszen érzik, ha hiteles vagy.

Hogyan lesz valakiből keresztény énekes, dalszerző?

Én  baptista szülők gyermeke vagyok. Az, hogy keresztény hátterű egy gyerek, az néha előny, néha hátrány.

Annak idején, 6 kortársammal együtt bemerítkeztem kis gyülekezetünkben. Többen örvendeztek azon, hogy nem maradok le az eseményről. Fölébredtem vasárnap, ’87 május 31-én, 30 éve lesz jövőre, megtörtént a dolog… És fölkeltem másnap, és azt gondoltam, hogy „ez gáz”!  Mi is történt? Kaptam egy szál szegfűt, meg kaptam egy  Bibliát, de bennem nem történt semmi!

El kellett telnie még pár évnek addig, amíg ez megváltozott. 1991 novembere volt, amikor megérintett az Isten. Magával ragadt.  

Pintér Béla a Melba étteremben

Szolgálni szerettem volna, de nem volt semmink. Pénzzé tettünk mindent, amink volt, minden csecsebecsét, és összegyűlt annyi, hogy tudtunk venni egy hangszert. Így indult el a zenélés. Ha komolyan vesz minket az Isten, akkor mi is vegyük őt komolyan!

Fontosnak tartjuk azt, hogy ő reagáljon ránk, törődjön velünk, de visszafelé mi ezt nagyon ritkán tesszük meg. Pedig ez a bizonyítéka lehet annak, hogy milyen fontos helye van Istennek az életünkben. Olyan ez, mint ahogyan a szerelem idején viselkedünk. Abban hiszek, hogy ápolnom kell, gondoznom kell, fenn kell tartanom a jó kapcsolatunkat.  Az nagyon jó dolog, amikor arról beszélek valahol, mennyire szeretem a szép feleségemet, de amikor neki mondom el, az valahogy egészen  más. Istent is dícsérhetem általánosságban, a nagy gyülekezetben, de intim módon személyesen is. Bennem van egy kép, hogy Isten ezt igényli, és én nagyon szeretem ezt megadni neki. Ilyenkor a szívünk csatlakozik egymáshoz.

A Biblia azt mondja, lehetetlen az Istennek hit nélkül tetszeni (Zsid 11:6) A hitem által,  láthatom azt, ami láthatatlan. Beszélhetek a Mindenhatóval, bár szemmel nem látható! – ez egy óriási csoda!

Köszönjük, hogy beavattál bennünket a családi életetekbe, és sok-sok hasznos tanáccsal szolgáltál a Bella Girl olvasóinak. Izgatottan várjuk a nagylányaiddal való találkozást, amelyről hamarosan a Bella Girl Magazinban beszámolunk.

Külön köszönet a Melba Étteremnek a helyszínért.

Pintér Béla hivatalos weboldala: pinterbela.hu

Pintér Béla a Melba étteremben

Fotók: Deák Zoltán – celfoto.hu

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: