Kapcsolatok

“Isten modern” – Interjú Pintér Bélával 1.rész

Pintér Béla a Melba étteremben

Apa-lánya kapcsolat…. ez egy egészen különleges viszony. A szeretetet, a biztonságot, a törődést adhatja egy édesapa a kislánya számára. Ezek azok a dolgok, amelyekre mindannyian annyira vágyunk! Serdülőkorban persze ez a kapcsolat akár gyökeres fordulatot vehet. Pintér Béla, hazánk egyik legismertebb keresztény énekes-zeneszerzője,  három lány- és egy fiúgyermek édesapja. Őt faggattuk többek között az apa-lánya kapcsolatról egy modern, hangulatos étteremben az Újpesti öbölnél.

Bella Girl: A fiatalok önállósodásának része a saját baráti kör, és ezen belül az elfogadottság keresése. Ugyanakkor gyakran klikkek alakulnak egy közösségben, nem tartozhat bárki a „menőkhöz”, és sokszor nem könnyű az elutasítottságot sem feldolgozni. Nálatok melyek azok a dolgok, amik leginkább segítenek ebben? Megéltetek ilyen helyzeteket a lányaitokkal?

Pintér Béla: Hogyne, több szinten is, és ez egy keresztény gyülekezetben sincs másképp. A klikkesedés valahogy ennek a korosztálynak a sajátja. Amikor egy fiatal egy közösségen belül helyezkedik, elsősorban önmagát próbálja megtalálni, és keresi, hogy mint önálló egyéniség hogyan illeszkedhet a közösség többi tagjához. Ez azért mindenképpen súrlódással jár. Mindennek az alapja a családunkban, hogyha a két nagyobb lányunkat (Lotti 22, Tiffany 17 évesek) veszem, a barátságunk. Az ilyen dolgokat is könnyebb, azt gondolom, így feldolgozni. Nagyon szeretik azt, amikor a saját életemből hozok nekik példákat, abból az időszakból, amikor olyan idős voltam, mint most ők. Tudom, hogy azóta nagyot változott a világ, néha rádöbbenek, rácsodálkozom, hogy mekkorát, de azért ezek az „alapjátékok” akkor is ugyanezek voltak.

Pintér Béla lányai

fotó: www.facebook.com/pbmjuzik/

Bella Girl: Mit tudsz nekik tanácsolni; mi az, amiben Te tudsz nekik segíteni?

Pintér Béla: A legfontosabbnak azt tartom, hogy maradjanak önmaguk. Lehet, hogy ez elcsépelten hangzik, de mégis igaz! Ha akkor gyűlnek köréd emberek, amikor önmagad vagy, akkor egyértelműen ki fog derülni, kik azok, akikkel egy húron pendültök. Félrevezet, ha megfelelési kényszerből más képet mutatsz magadról. Fontos tudnunk, hogy Isten úgy szeret minket, ahogyan vagyunk. Amilyenek vagyunk! Feltétel nélkül! Ha tudatában vagyunk ennek, akkor egészségesen, jól kezeljük barátságainkat is.

Pintér Béla a Melba étterembenAz Isten-ember kapcsolat meghatározza  Földünkön az emberek viszonyát. Gyermekeim Istenhez való kötődését próbálom elsősorban erősíteni, hogy merjék önmagukat vállalni. Így, megerősödve felül tudnak emelkedni egy-egy hirtelen bekövetkező változáson, mint pl. egy szakítás, egy barátnő elveszítése, egy költözés, vagy akár egy iskolaváltás. Ilyeneken mi is átmentünk már.  A család pedig mindig ott van a háttérben, mint egy vár, és biztonságot ad. Ez még számomra is megnyugtató érzés.

Bella Girl: Említetted a szakítást; Te hogyan készíted fel a lányaidat a szerelemre, a párkapcsolatra? Ott is erősen jelen lehet a megfeleléskényszer. Szerinted ezt hogyan kezeljék?

Pintér Béla: Mind a két nagylányomban erősen kialakult ez a dolog; eredendően is megvolt, de gyúrtunk is rá, hogy ne akarjanak megfelelni. Néha talán át is lendülnek a ló másik oldalára, de ők ehhez következetesen tartják magukat, hogy „ilyen vagyok, és ha elfogadsz, akkor az nagyon jó, és tudom, hogy te milyen vagy, és én is igyekezlek elfogadni, de… “

És barátkoznak ugye, vannak barátok az életükben, de sohasem jutott még egyikük sem túl egy bizonyos ponton. Alapvetően szabadságot adunk nekik ebben, de ehhez mindenképpen kell az a fajta alapozás, hogy van egy oda-vissza bizalom. Bízom benne, tudom, hogy ha elmegy, tényleg odamegy, és ha megmondja, mikor jön, tényleg akkor jön. (Persze, nem mondom, hogy néha nem volt fél-egy órás csúszás a hazajövetelükben… )

Bella Girl: Az önállósodás velejárója a saját vélemény kialakulása, s az ebből fakadó nézeteltérések. Vannak/voltak-e nálatok komolyabb konfliktusok, problémák? Ezeket hogy tudjátok kezelni?

Pintér Béla a Melba étterembenPintér Béla: Egy-kettő volt, amit nem tudtunk hova tenni, és akkor ráfogtuk, hogy talán azért, mert kamasz. Voltak olyan helyzetek a lányokkal kapcsolatban, amikor feltettük a kérdést a feleségemmel, hogy akkor „ez most mi volt?!” Ezek 99%-ban bocsánatkéréssel zárultak, mindenféle nyomás nélkül. Én ilyenkor ezt teljesen elengedem; majd jössz, tudod, hol vagyok. És jött. És olyan nagyon édes, jön, hogy „hülye voltam, ne haragudj, bocsánat, nem úgy gondoltam”.

Bella Girl: A világ számos tini példaképet állít a fiatalok elé. Hogyan tudja a család a kamasz helyes önértékelését építeni, és mi segít ezt megőrizni?

Pintér Béla: Azt ültetjük bele a gyerekeinkbe, egészen pici koruktól kezdve, hogy ami benned van, az különleges és teljesen egyedi. Az csak Te vagy. Ha sikerült elérni azt, hogy ez fölértékelődjön benne – természetesen nem az önhittségig – a vadhajtásokat levágjuk – ,akkor nagy valószínűséggel nem lesz önbizalom-hiányos. Valahogy úgy vagyunk mi, magyarok, de általában az emberek, hogy inkább alulértékeljük magunkat. Egyfajta álszerénység ez, egy magyar keresztény hamarabb szerény, minthogy azt mondja, hogy igen, megvan ez az ajándékom, és Isten megáld engem. Mert erre az a reakció, hogy „jaj, de beképzelt”. De az identitásom szempontjából elengedhetetlen, hogy tudjam, hogy mennyit érek, hogy tudjam, honnan jöttem, hol vagyok, hova megyek.

Most tervezzük a középső lányom verseskötetének kiadását. Van egy egész füzetnyi verse! Amikor megírja, odajön hozzám, megmutatja nekem, és én lektorálom a szövegeket, ellátom tanácsokkal, ha szükséges. Talán eljön az idő, hogy ezeket a műveket mások is fogják olvasni, hallgatni!

Próbáljuk a gyerekeket azokban a dolgokban támogatni, amiben tehetségesnek látszanak. Tiffany például nagyon ügyesen zongorázik, nagy Chopin-rajongó, Chopin-versenyekre jár, de dalokat is ír. Most a versek vannak inkább terítéken, ezek egy része Istenhez szól, egy része szerelmes vers. Nagyszerűek, persze elfogult is vagyok bizonyára, de egész ügyes lány!

Pintér Béla a Melba étteremben

Bella Girl: Nemcsak tini példaképekkel kell a kamaszodó gyerekeknek, lányoknak „megküzdeniük”, hanem a jól marketingelt világi értékek egész özönével is. Szerinted hogyan kerülhetik el, hogy ez alapján éljenek, hozzanak döntéseket?

Pintér Béla: Azt gondolom, úgy, hogy jól marketingelt keresztény dolgokat tárunk eléjük, amelyekkel amúgy szintén tele van a világháló.  Óriási a lehetőség arra is, hogy az ilyen zenéket felfedezzük  profi minőségben, profi klipekkel, fantasztikus hangzással.

Bella Girl: Ehhez azért, gondolom, kell szülői irányítás is.

Pintér Béla: Igazából most már átvették a stafétát, ők hozzák nekem, és mutatják meg az újabb dalokat, nem is tudom követni a hihetetlen mennyiségű külföldi keresztény könnyűzenei felhozatalt. Én pedig merítek onnan, nézek ötleteket, tanulmányozom a hangzásvilágot.

A mi családunkban fontos még a tevékeny részvétel, hogy ne csak hallgasd, hanem gondolkodj is róla, javasolj, hogy szerinted mit hogyan csináljunk az aktuális fellépésen, például az “Ez az a Nap”-on. Elkezd ezen agyalni, elkezdi ezt átfolyatni a szívén is. Jó esetben ez meghatározza egy napját, aztán egy hetét, végül az egész életét.

Pintér Lotti az Ez az a Nap 2016-on

Lotti, a nagyobb lányom szintén ír zenéket is, bár rajz szakos tanárnak készül. Kifejezheti magát festményekben, szereti a lakberendezést, és mindent, amiben van stílus és dizájn. Segít abban is, hogyan nézzen ki a csapat a színpadon. Tudom, hogy ezek apró dolgok, nem tűnnek túl fontosnak, tudom, hogy ezek földi dolgok Isten jelenlétéhez képest, de mégis fontosak! Hiszen az Ő nevéért állok ki a színpadra, azzal a felelősséggel, hogy a produkció a látványt tekintve is a legjobb legyen.

Az interjú folytatását jövő héten olvashatjátok!

Külön köszönet a Melba Étteremnek a helyszínért.

Pintér Béla hivatalos weboldala: pinterbela.hu

Pintér Béla a Melba étteremben

Fotók: Deák Zoltán – celfoto.hu

 

3 hozzászólás

 • MA LELTEM RÁ BÉLA WEBOLDALÁRA EGY LÁTÁS ÉS MOZGÁSSÉRÜLT LEÁNY ÚTJÁN AKI EGY KÜLÖNLEGES NÉV GAZDÁJA MELÁNI…MÁTÓL RENDSZERES TOVÁBBÍTÓJA ÉS ÉLVEZŐJE LESZEK ENNEK A KINCSNEK ÉS A HOZZÁSZÓLÁSAIMMAL IS ISTEN ORSZÁGÁNAK ÉPÍTÉSÉT VÉGZEM VÁLASZTANI KELL VAGY A VILÁGI VAGY A BIBLIAI ÉRTÉKREND TARTALMAIVAL ÉLÜNK EZ AZ ÁLDÁSOK EGYIKE KÖSZÖNÖM

 • Nagyon hálás vagyok istennek Pintér Béla családjáért mert nagyon összetett, értelmes keresztény család. Isten számomra is sokszor szólt a dalok által. Isten áldja meg őket.

 • Köszönöm. Nagyon jó volt olvasni az interjút. Szuper, hogy ilyen témákkal foglalkoztok. Béla és családja mindig is nagyon jó példa volt.
  Most hallottam először a magazinról, és nagyon kíváncsi vagyok a többi cikkre is.
  Az Úr áldása rátok.
  döbbenetes kegyelemből,
  Bella 🌞

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: