Kapcsolatok

Honnan tudjuk, hogy itt az idő?

fiatal pár a fűben

Sajnos a Biblia nem beszél sokat a randizásról, a pasikról és a barátnőkről. Azonban említi a kapcsolatok létesítését más emberekkel. Valójában íródott egy nagy könyv egy igaz párkapcsolatról, Isten és az ember kapcsolatáról.
Én személyesen szívesebben olvasok a Bibliában a kapcsolatokról, mint egy búvár lapban… és valószínűleg minden más témában is.

 „Jeruzsálemnek leányai, miért költenétek
és miért serkentenétek fel a szerelmet,
mígnem ő akarja?” 

 Énekek Éneke 8:4 

A kapcsolat a másik nemmel néha csalóka. Néha az érzéseink idő előtt nyúlnának valami felé.

Ettél már valaha gyümölcsöt, ami még nem érett meg? Jól néz ki, jónak érezzük, de nem az igazi az íze. Hát persze! Keserű. Fanyar ízt hagy a szánkban. Legszívesebben kiköpnénk, de az furcsán nézne ki mások előtt. De ha megvárjuk, míg megérik… micsoda jutalom! Milyen édes! És mennyire csillapítja az étvágyunkat! És ha ezt a megtapasztalást átfordítjuk a kapcsolatokra, hát tegyünk úgy, mint egy gyümölccsel. Várjuk meg míg eljött az idő!

De mégis honnan tudjuk, hogy már itt van?

  1. Először barátság

Törekedj arra, hogy először barátság legyen köztetek, ne pedig egyből románc. Szeretjük a románcokat. Szeretjük a romantikus filmeket is. A valóságban azonban sokkal jobb egy barátságra építeni hosszútávú kapcsolatot. Több biztonságot ad, és nem kell megjátszanod magad, olyannak látszani, amilyen nem vagy. Így jobban megismerheted a különleges barátodat, és tiszta szemmel és szívvel láthatod őt. Ha arra kerülne a sor, hogy gyűrűt húz az ujjadra és igent mondasz, akkor tudod majd, hogy a legjobb barátodnak mondasz igent és nem egy idegennek, akinek meg akarsz felelni.

  1. Vonzás vagy taszítás?

Képzelj el egy háromszöget, a tetején az Úrral. Te bal oldalt a sarkában, a választott fiú a jobb sarkában van. A kérdés az, hogy ez a fiú téged Istenhez tol vagy épp ellenkezőleg, elhúz tőle? Keresztyénként felelősségünk, hogy az embereket szüntelenül Istenhez fordítsuk, és biztassuk őket, hogy tiszteljék az Urat, önmagukat és a másik embert. Szóval pillangók ide, pillangók oda (sokan ezzel a képpel festik le, amit szerelem idején érzünk), legyünk azok az emberek, akik Jézushoz vonzzuk az embereket, és válasszunk olyan párt, aki nem elhúz tőle, hanem pont, hogy ösztönöz minket arra, hogy az ÚR közelében éljünk.

  1. A szeretet türelmes, a szeretet kedves

Ha igaz a szerelmed, ki fogod várni a helyes időt. (Ha nem, miért is nem?) Isten nem fog a sötétben hagyni. Ő tudja a tökéletes időt számodra:

  „Mindent szépen csinált az ő idejében, e világot is adta az emberek elméjébe, csakhogy úgy, hogy az ember meg nem foghatja mindazt a dolgot, a mit az Isten cselekszik kezdettől fogva mindvégig.”

Prédikátorok könyve 3:11 

Amikor a gyümölcs megérett, le fog esni a fáról. Nem kell neked húzogatni, tépni, nyújtani, törni vagy erővel leszakítani. Könnyedén hullik a fa alá, és csodálatosan várja, hogy összeszedjék és élvezzék. Ha a kapcsolatod megérett a szerelemre, akkor Isten tudatni fogja veled. És nem kell erőlködve küzdened érte.

Hidd el, az idő előtt learatott kapcsolat nem hoz boldogságot számodra. Hasonlóképpen a gyümölcsöt is hiába kívánod, amíg nincs szezonja.

„Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.”

„A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat.”

1Korinthus 13:1,4-5

Ha úgy érzed a mostani kapcsolatodban harcolsz és nem érzed jól magad, kérdezd meg magadtól: tényleg Istentől származik ez a kapcsolat? Ő valóban azt szeretné, ami a legjobb számomra? Mindent Isten elé helyeztem-e és bízom-e akaratában?

Ne felejtsétek el, hogy Istenhez bármikor fordulhattok,
Ő tudja nagyon jól, hogy mi nektek a lehető legjobb!

Írta: Nikki Dent

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: