Kapcsolatok

Hogyan lehet istenfélő módon járni a jövendőbelimmel?

Tisztán emlékszem arra napra, amikor Zack-kel járni kezdtünk, és már nem voltam többé szingli lány. Nagyon izgalmas, felvillanyozó és furcsa érzés is volt egyben. Váratlanul belecsöppent az életembe ez a csodálatos srác, meg akart ismerni engem és én is meg akartam ismerni őt. Egyikünk sem tudta, hogy a kapcsolatunkból lehet házasság lesz, de nagyon szerettük volna kideríteni, hogy alakul. Tíz hosszú hónapnyi tudatos ismerkedés, bölcsesség keresés és rengeteg imádkozás után egyértelművé vált, hogy a következő lépés számunkra, a házasság. Jaaaj! Őrülten izgalmas volt! Családjaink és barátaink körében eljegyeztük egymást, és nyolc hónappal később összeházasodtunk!

Az egyedülléttől az eljegyzésig, majd a házasságig egy lélegzetelállító és kihívásokkal teli utazás… egy az egyben.

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit hallok olyan szingli lányoktól, mint te: “Hogy lehet az egyedülléttől a házasságig eljutni istenfélő módon?” vagy “Milyen tanácsot tudnál adni, hogyan vezessem a kapcsolatomat?” esetleg “Szabad randizni, ismerkedni közben?”. Ha eddig nem olvastad egy régebbi írásomat a témában, arra bátorítalak kezdj azzal és térj vissza ide. A blog címe: “Dating and Courtship: Is One Better Than the Other?” (angol nyelvű cikk)

Ebben leleplezek néhány fontos dolgot, amelyek Zack-nek és nekem hasznosak voltak abban, hogyan irányítsuk kapcsolatunk alakulását, mindezt Istennek tetsző módon. Ha az a vágyad, hogy egy napon szingli lányból feleséggé válj, és mindezt  Istennek kedves módon szeretnéd tenni, arra bátorítalak, hogy a kapcsolatodat építsd ezekre az alapvető elemekre, amelyekről a fenti cikkben írok.

Azonban, mielőtt fejest ugranánk a témánkba, szeretném veled megosztani mi volt a legfontosabb dolog, ami számunkra különlegessé tette az ismerkedésünket.

A tudatosság.

Zack és én, nem könnyedén és nem véletlenül kerültünk a házasságunkba. Minden lépésünket tudatosan megterveztünk ezen az úton.

Egyszerűen nem tudlak eléggé ösztönözni arra, hogy mennyire fontos minden lépésedet tudatosan megtenni a te kapcsolatodban is!

Semmit ne tegyél anélkül, hogy alaposan, nagy óvatossággal és bölcsességgel végig nem gondoltad volna. Ha az a vágyad, hogy a kapcsolatodban is tiszteled Isten útmutatását, akkor nagyon tudatosnak kell lenned mindenben most, és a későbbiekben is. Ha az a végső célod, hogy egy istenfélő férfi vegyen feleségül, és egy Isten szerinti házasságban élj, akkor mindig ez a kép lebegjen a szemed előtt. Bizonyosodj meg arról, hogy az elveid, amelyek szerint élsz, a határaid, amelyeket felállítottál magadnak, a döntéseid, amelyeket hoztál a célod felé irányítanak, és nem eltávolítanak tőle.

A tudatosság legyen az alapja minden döntésednek, és most nézzük meg alaposan azt az 5 fontos dolgot, amely segít elvezetni benneteket az egyedülléttől a házasságig.

Hogyan járhatok istenfélő módon a jövendőbelimmel?

1. Legyen Jézus a középpont!

Ha valóban az a szíved vágya, hogy Isten dicsőségének élj, akkor következetesen tartsd Jézust a kapcsolatod középpontjában.

”Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Máté 6:33) “Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben Istennek.”  (Kolossé 3:16) Ez csakis akkor lehetséges, hogyha te és a választottad is minőségi időt töltötök egyedül Istennel imában, bibliaolvasásban és a Biblia tanulmányozásában, illetve dicsőítésben. Azzal, hogy a szívedben megtartod Jézus szeretetét, természetesen a kapcsolatod középpontjába is Őt helyezed.

 2. Kérj másoktól jó tanácsot, és útmutatást!

Vedd körül magadat és a párodat annyi tapasztalt és istenfélő emberrel, amennyivel csak tudod. Komolyan beszélek! “A bolond helyesnek tartja a maga útját, a bölcs pedig hallgat a tanácsra.” (Példab.12:15) “Boldog azaz ember, aki megtalálja a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap.” (Példab. 3:13) Ez a lépés rendkívül fontos! Bárki is legyen az, a szüleid, a testvéreid, a mentorod, a lelkipásztorod vagy a keresztény barátaid, mindig kérdezd meg őket, mielőtt megtennéd a következő lépést. Légy alázatos és fogadd meg, amit javasolnak!

 3. Ne siess, mert elkésel!

Egy nap lesz valakid, de ne siettesd a dolgokat. Az idő a legjobb barátod! Ne erőltesd, hogy “legyen komolyabb” a kettőtök kapcsolata, vagy jegyezzen el, vagy vegyen feleségül anélkül, ameddig minden a maga medrébe nem kerül. “Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenhol hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” (Filippi 4:6) “Jó az Úr azokhoz, akik benne reménykednek, akik hozzá folyamodnak.” (JSir 3:25) Ismerd meg ezt a fiút türelemmel, és tisztánlátással. Az intő jelek és a rejtett dolgok általában az idő előrehaladtával derülnek ki. Szóval, vedd kisebbre a lépteidet és tartsd nyitva a szemed!

 4. Húzd meg a határt!

Az a tény, hogy felállítottunk határokat a kapcsolatunkban, Zack-nek és nekem segítségünkre volt abban, hogy tapintatosan megőrizzük a szüzességünket az oltárig. Nem viccelek! A szexuális kísértés a párkapcsolat alakulása alatt is nagyon erős, tehát ne ugorj fejest addig a dologba, ameddig nincsenek lefektetve a szabályok. “Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek: hogy tartózkodjatok a paráznaságtól, hogy tanuljon meg meg mindenki szentségben és tisztaságban élni a feleségével, nem a kívánság szenvedélyével, mint a pogányok, akik nem ismerik Istent.” (1Thessz 4:3-5) “…a testet pedig ne kényeztessétek úgy, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne.” (Róma 13:14) Erről a témáról bővebben olvashatsz egy korábbi írásomban: How Setting Up Boundaries Saved My Virginity (angol nyelvű cikk).

 5.  Minden lépésednél imádkozz!

Imádkozz, imádkozz és még többet imádkozz! A mindennapi imáidban mindig legyen hely a kapcsolatodnak, és kérj meg másokat is, hogy imádkozzanak érted! Az, hogy kihez mész feleségül, a második legfontosabb dolog az életedben (nyilván, a megtérésed az első), ezért is vidd a kapcsolatodat Isten elé imában. “Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” (Filippi 4:6) “ Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.” (Jakab 1:5) “Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Példab. 3:5-6) Kérd Istent, hogy adjon erőt, hogy követhesd Őt, hogy tudj harcolni a tisztaságért, és hogy adjon bölcsességet a döntéseidhez, világosságot és útmutatást, hogy nyissa fel a szemedet a rejtett jelekre.

Ha tényleg az a vágyad, hogy Isten dicsőségére váljon a kapcsolatod, akkor nem tudom eléggé hangsúlyozni mennyire fontos, hogy ezt az 5 dolgot megszívleld.

A Jézussal való kapcsolatod legyen a mindenek feletti célod! Keress, kérj tanácsot és útmutatást másoktól! Ne siettesd a kapcsolatod alakulását! Húzd meg a határaidat, és találj időt minden nap az imádkozásra!

Immáron tudatosan, az utad az egyedüllétből a házasságba szép, Istennek kedves módon fog történni. Bízz bennem! Abszolút megéri!

Szeretnék hallani felőled! Melyek azok a dolgok a fent felsoroltakból, amelyek a leginkább a segítségedre voltak? Ha adhatnál a listához egy 6. dolgot, akkor mi lenne az?

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!