Kapcsolatok

Életünk pasijai

Életünk pasijai

Szeretjük életünk pasijait és szerintünk megérdemelnének egy pár dicsérő szót…

Lizi apákról, barátokról, tesókról.

A pasikról sokszor nem túl előnyös képet festünk: sokak szerint a pasik férfiatlanok és puhányok.  Az én tapasztalatom azonban teljesen más! Szerintem sokkal inkább védelmezők és segítenek, hogy egyre erősebb legyek, hogy a világképem kiteljesedjen, számomra biztos bázisok. Hálás vagyok, hogy velük vagyok körbevéve.  

Emlékszem, amikor gyerek voltam, apám sokszor tartott előadásokat. Ilyenkor gyakran kikérte a véleményemet, mit gondolok a beszédéről.  Még csak egy nyolcéves kis csitri voltam, de a harmincas apám kíváncsi volt rá, mint gondolok a munkájáról. Nyilván nem volt szüksége a véleményemre, de mégis figyelt rám, meghallgatott, mintha egyenlő fél lennék.  Később néha még hallottam is, hogy beleszőtte a beszédébe, amiket említettem neki.  

Emlékszem, sokszor utaztam Apa mellett az első ülésen. Ilyenkor mindig meghallgattuk az óránkénti híreket, és amikor a bemondó befejezte, Apa lekapcsolta a rádiót és megbeszéltük a hallottakat. Megkérdezte, mit gondolok az elhangzottakról és utána ő is beszállt és elmagyarázta jobban a dolgokat. Felnőttként visszanézve nagyon értékelem, hogy ilyen nyitottan, őszintén állt hozzá a mondandómhoz, hogy komolyan vett és hallathattam a hangomat.

apa és lánya

* * * * * * * *

Egy este, már felnőttként, sok évvel később, csendesen sörözgettem a barátaimmal. Épp egy barátommal beszélgettem, amikor egy nem kicsit spicces pasi kikezdett velem. Egyáltalán nem voltam boldog tőle, szóval inkább a barátaim nagyobb csoportjához csatlakoztam.  A részeg pasi követett, eléggé belegázolva a személyes terembe. Az egyik barátom, Marci, aki nem mellesleg jártas a harcművészetekben, észrevette a dolgot és a segítségemre sietett.  Emberünk ettől nem hatódott meg túlságosan és verekedni próbált, de Marci elég hamar nyilvánvalóvá tette számára, hogy ez nem túl jó ötlet. Hála Istennek senki sem sérült meg komolyabban. Katasztrófa elhárítva!

A magabiztosságom azonban romokban hevert – rájöttem, milyen védtelen is vagyok valójában. Pár nappal később Marci felhívott. Megszervezte, hogy vehessek pár önvédelmi órát egy női edzőtől. Ezek az edzések segítettek, hogy visszatérjen a biztonságérzetem. Iszonyúan értékeltem, amit Marci tett, hogy figyelt rám, hajlandó lett volna verekedni értem és leginkább azért, mert segített a félelmeim legyőzésében, hogy később magabiztosan tudjam kezelni a hasonló helyzeteket.

* * * * * * * * *

Pár éve egy szép őszi napon az öcsémmel épp egy kaput javítottunk a gazdaságunkban, mert valami agyafúrt juh rájött, hogy nyithatja ki. Miközben dolgoztunk családi ügyekről beszélgettünk. Én eléggé borúlátó voltam és kilátástalannak láttam a helyzetet.   Ő azonban sokkal optimistább volt és ötlete is volt, hogy oldhatnánk meg a problémát. Előre tekintve próbált megbirkózni a problémával, fiatal kora ellenére éretten, megfontoltan. Teljesen más megvilágításba helyezte a dolgokat és ezáltal bennem is megváltozott valami, éreztem, minden jóra fordul majd. Nagyon megragadott az én kisöcsém higgadtsága és hogy képes volt megnyugtatni. Le a kalappal előtte.

Anna a barátairól, akik történetesen fiúk

Fiú barátok – hol is lennénk nélkülük? Tévedés ne essék, nagyon is szeretem a barátnőimet, de ahogy nő be a fejem lágya, sokszor szívesebben lógok a srácokkal. Az általánosban meglehetősen fiús lánynak számítottam és ez bizony nem segített, amikor az ellenkező nemmel barátkozni próbáltam – számos kísérletem után focilabdával a gyomromban vagy sárral az arcomon végeztem. Aztán ahogy teltek az évek, egyre felszabadultabban éreztem magam a fiú barátaim társaságában, mint sok barátnőmében.  

Amit különösen is értékelek a pasikban, az a megbocsátás és a felejtés csodálatos képessége. Ezzel szemben a lányok sokkal inkább haragtartók. Ebben néha én is bűnös vagyok, de a fiúk máshogy működnek: az áskálódó énjük pár pillanat alatt kikapcsol és utána már nem hánytorgatják fel a sérelem tárgyát.

Azt is szeretem még bennük, hogy nagyon elfogadóak és sokkal egyszerűbb velük fenntartani a kapcsolatot: nincs szükség gyors azonnali válaszokra, snapchat rekordokra és állandó lájkolásokra. Sok srác nem szereti a klikkesedést, a bosszúszomjas csoportosulásokat. Ezért nagyon tudom őket tisztelni. Tény és való, hogy sok dologban másképp működnek, de ha elfogadó, lojális, megbízható barátot keresel, semmiképp ne zárd ki a srácokat.  

Viola a barátjáról

Teljesen odavagyok a barátomért, menthetetlenül belezúgtam. Íme, három nagyszerű dolog, amit érdemes tudni vele kapcsolatban:

  • a jelenléte olyan megnyugtató, melegséggel tölt el minden helyzetben. Ha szomorú vagyok, csak belenézek mogyoróbarna szemébe és máris biztonságban érzem magam.  
  • a mosolya beragyogja kis világomat teljesen és eléggé ragadós is, ha vele vagyok én is csak mosolyogni tudok!
  • elfogad olyannak, amilyen vagyok – még ha én sokszor elég negatív is vagyok magammal kapcsolatban. Mellette szeretve érzem magam és boldog vagyok.  Ő a fénysugaram a sötétben, ő a napfény a borús napokon!

A te életedben is vannak ilyen szuper pasik? Írj nekünk róluk! Mond el nekik is, mit gondolsz róluk – biztos jó néven veszik, ha elmondod nekik, hogy mennyire értékeled őket.

Nem mindenkit vesznek körül ilyen nagyszerű pasik. Vannak, akik sok fájdalmat okoznak. Ha olyan férfiak vannak körülötted, akik csalódást okoznak, vagy bántanak téged, reméljük, ezek a történetek bátorítanak, hogy azért vannak még normális pasik, nem szabad feladni a reményt. Soha nem késő segítséget kérni, beszélni valakivel, akiben megbízhatsz, kiszabadulni és valami többre, jobbra törekedni.

1 hozzászólás

  • Nekem van 🙂 Edzésről, úgy hívják, hogy Roland. Persze, lehet, hogy csak egy oldalú a dolog. De én nagyon szeretem őt 🙂 Amikor edzésen találkozunk, akárhányszor rá nézek, mosolyog, belenézek gyönyörű zöldes barna szemébe, rögtön boldog leszek. Amikor mosolyog, melegség járja be az egész testemet, és lelkemet. Rögtön el is olvadok.
    Számomra ő a szuper pasi ❤

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!