Bella Lányok Kapcsolatok

Barátnő kerestetik!

Ki talál igaz barátot? Ha ez hiányzik az életünkből, már valahogy nem érezzük magunkat egésznek. Gyerekkorában mindenkinek van pajtása. A táborok, az iskolák során számtalan ismeretség alakul ki, amiből barátság szövődik. Valakivel meg is fogadod, hogy örök barátok maradtok, és úgy érzed, valami nagyon fontos kincsre találtál. De vajon évek múltán is melletted fog majd maradni az a valaki? A fizikai távolság, az életkörülményeink változása vagy mi lehet az oka annak, ha megszakad egy jó barátság?

Dávid és Jonatán története a Bibliából páratlan, ki ne álmodna ilyen barátságról? Azt olvassuk róluk, hogy a lelkük összeforrt. Mindketten vakmerőek és kellően bátrak voltak. Felismerték egymásban azt, ami közös és azt is, hogy Isten mellett mennyire elkötelezetten tudnak mindketten harcolni, akár az életük árán is. A barátokban a közös vonást keressük, hogy megértsenek minket, hogy karöltve együtt tudjunk átmenni a nehézségeken, egymást kölcsönösen támogatva. A barát mindig kíváncsi rád, mindig megért téged, mindig melletted áll, sohasem hazudik neked, ha a véleményét kéred ki, és legfőképp: sohasem használ ki.

Kíváncsiságból megnéztem, hogy van-e barátnő-kereső az interneten. Sajnos rengeteg lány és nő ott keres túrázó- és beszélgető társat, akivel elütheti az idejét. Sok fiatal ma már csak a virtuális térben tudja elképzelni a barátságot: test, arc és érintés nélkül. Személyes jelenlét nélkül. Hangulatjelek és messenger-szövegek mögül a legjobb barátjuknak tartják a másikat, mégsem találkoztak még vele sohasem. Valaki szerelmet is így talál és így is tart fönn. A COVID-19 előtt is ez volt már, nem egy egyéves jelenség ez. Számtalan embernek nincs igaz barátja, sokan vannak szó szerint egyedül. Ha te is ebben a cipőben jársz, ne csüggedj, vidd Isten elé ezt a hiányodat, Ő majd válaszolni fog rá, hiszem!

„Miképpen az egyik vassal a másikat élesítik, akképpen élesíti az ember az ő barátjának az arcát.” (Példabeszédek 27:17)

Ha barátságra lépünk valakivel, akaratlanul is csiszolódunk, mert az igaz barát mindig a javunkat akarja. A rossz tulajdonságaink is meg fognak mutatkozni, és ezeken dolgoznunk kell. Akár a barátnőnk segítségét is kérhetjük ebben. Miért is ne? Például, ha lustácska vagy, valamilyen motivációs feladatot adhat neked az igaz barátod. Ha kissé háttérbe húzódóbb vagy, olyan szinten, ami nem válik előnyödre, akkor, ha van egy igaz barátod, ő kirángat a komfortzónádból valamilyen kihívással. Vagy lehet, túl locsogós vagy, akkor pedig önmérsékletet gyakorolhatsz azzal, ha megtanulsz többet figyelni a barátnődre, és nem vágsz mindig közbe, ha ő beszél.

A legértékesebb barátság mindezen felül az, ha Jézust tudhatjuk magunk mellett. Mi is Isten barátai vagyunk, ha megtesszük, amit ő parancsolt nekünk, azaz, ha az Ige szerint járunk a legjobb belátásunk szerint. Jézus testvérei vagyunk, és mindent nekünk adott, amit a keresztáldozatával megszerzett.

„Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért. Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok. Nem mondalak többé titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ő ura: Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit az én Atyámtól hallottam, azt mind tudtul adtam nektek.” (János 15:13-15)

További igehelyek a barátságról:

„Minden időben szeret az igaz barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (Példabeszédek 17:17)

„Ne tévelyegjetek! Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok.” (1Korinthus 15:33)

„Az ember, akinek sok barátja van, széttöretik; de van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.” (Példabeszédek 18:24)

Végezetül hadd osszam meg veled a személyes történetemet. Nekem is voltak legjobb barátnőim, az egyik a szomszéd lány volt. De a legnagybetűsebb barátnőmről mesélnék most. Középiskolában egy kollégiumban éltünk, látásból ismertem, majd egyetemen egy szobában laktunk egy ideig, és együtt ültünk a tanórákon. Egyetemista évek után hamar férjhez ment, de igyekeztem írni neki, vagy ha az egyetemvárosban voltam, találkoztunk néha egy séta, egy kávé erejéig. Mindig úgy hívott, hogy „Vitkória”, és ezt olyan kedvesen tudta mondani! Művészlelkű, mély érzésű, kreatív nő. Együtt szerepeltünk különböző konferenciákon, performanszokon, az egyetemista újságba is írtunk, szóval bármi, ami érdekelt, abban ő is jelen volt. Ő grafikus volt, én inkább írtam. Azonban amikor gyermeke született, nem volt már annyi ideje rám, én pedig nem értettem meg őt, hisz nem tudtam még akkor, hogy milyen az anyaszerep. Eltávolodtunk. Mindig próbáltam újraszítani a kapcsolatunkat, reménykedtem, és nem vettem észre az egyértelmű jelzéseit. Talán az volt a végső pont, amikor Jézus lett az életem közepe.

Múlt évben végképp elengedtem a múltamnak ezt a részét is, majd imádkoztam, hogy ha eljön az idő, szeretnék egy barátnőt. Megtaláltam a Bella Girl magazint, ahova befogadtak, mint önkéntes írót. Sok-sok istenfélő, tehetséges, az olvasókért mondhatni fáradhatatlanul dolgozó lányt és nőt ismertem meg. És olvasd csak el, mi áll a Bella Girl Magazin csapatának bemutatkozásában: „Mintha a legjobb barátnőd volnánk…”! Igen, Isten válaszolt az imámra. De mindezek tetejébe hiszem, hogy idővel, ahogy formálódom én is és nyitok az emberek felé, ahogy egyre inkább szelídülök Isten kezében, úgy jön el majd az idő, amikor bemutatkozhatok annak a nőnek, akivel nekem is összeforrhat a lelkem egy igaz barátságban. Ámen.

Viktória

A cikk szerkesztésében Ónodi Krisztina is közreműködött.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: