Kapcsolatok

Bántalmazó kapcsolatok folyt.3: Hogyan tovább?

Ha az előző két cikket ( Bántalmazó kapcsolatban éltem , Intő jelek ) is végigolvastad, gyanítom, hogy érintve vagy a bántalmazó kapcsolat témában, vagy ismersz valakit, akire ez ráillik. Én elsősorban arról írok, amikor ez párkapcsolatban jelenik meg, de természetesen előfordulhat, hogy a nárcisztikus jeleket a főnöködön, a barátnődön, az anyádon, apádon fedezed fel. Éppen ezért ettől függően különbözők lehetnek a megoldáshoz – ami minden esetben a bántalmazás megszüntetését jelenti – vezető lehetséges lépések. 

A legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy a nárcisztikus bántalmazóval szakítsunk meg minden kapcsolatot (no contact), mert csak ezzel vethetünk véget a minket ért bántalmazásnak. Ez nem annyira nehéz, ha a lelkipásztorról vagy a főnökről van szó, de anyánk vagy házastárunk esetében legtöbbször kivitelezhetetlen.

Mégis mi az, amit minden esetben tegyél meg a saját érdekedben:

 • Ne tettesd azt, hogy minden rendben van, nézz szembe a fájdalmaddal!
 • Tudatosíts magadban, hogy a másikat nem vagy képes megváltoztatni, még isteni szeretettel sem! Viszont ez nem is a te felelősséged.
 • Képezd magad a témában, hogy még jobban átláthasd a helyzeted, a manipulációs technikákat, a kapcsolat sajátosságait: megfélemlítés, leuralás, függővé tétel.
 • Növekedj az önismeretben, ismerd meg az értékeidet, gyengeségeidet, és főleg azt, hogy a Teremtőd mennyire értékesnek tart téged!
 • Állíts fel és védd is meg a határaidat, hogy mi az, amit megtehetnek veled, és mi az, amit nem!
 • Ne szorítsad többé háttérbe a saját igényeidet a bántalmazóéval szemben!
 • Gondold végig, melyek életednek azon területei, ahol függsz tőle (anyagi, érzelmi, közös gyerek, közös üzlet, közös barátok, gyülekezet, stb.)! 
 • Mindenképp keress legalább 1 támogató kapcsolatot, ez szinte életmentő lehet. Ez nem mindig könnyű, legtöbben nem fogják megérteni, amiben vagy, és még keresztény körben is előfordul, hogy téged fognak okolni.
 • Ha nem az elmenekülést választod, akkor az együttmaradás érdekében adj neki ultimátumot! Ennek első és legfontosabb pontja legyen, hogy kezdjen el egy terápiát (specialista). A terápia sem garantálja a javulást, de legalább reményt ad rá. Véleményem szerint terápia nélkül a változásra való esély közel van a nullához. Persze Isten belenyúlhat, és meglehet, hogy olyannyira összetörik a bántalmazó, hogy maga keresi a megváltozást. Én még ilyet nem láttam. Az ultimátum többi pontja az esetedtől függ: ahol a legjobban szorít, ott kérd a lazítást!
 • Készülj fel rá, lehet, hogy csak úgy tesz, mintha eljárna a terápiára, vagy valamilyen indokkal (azt mondták, rendben vagyok, te tévedtél) abbahagyja. A könnyebb utat fogja választani.
 • Igyekezz mindenképpen minimálisra csökkenteni a bántalmazóval a kapcsolatot!

Ha hívő vagy, és komolyan vetted az Isten előtti fogadalmadat, mint én, nehéz (évekig tartó) vívódás a válás mellett dönteni. Véletlenül sem szeretnék a válás mellett agitálni, de számomra világossá vált, hogy egyrészt nem csak a válást gyűlöli az Úr, hanem a (bármilyen) bántalmazó házasságot is. Ez egyszerűen az ő csodás tervének kigúnyolása, céltévesztés, nem az, amire adatott. Másrészt van, hogy épp amiatt, mert tudja a társad, hogy a hited miatt úgysem fogsz tőle elválni, több mindent megenged magának a kapcsolatban. Sok testvérem engem okolt, amikor meghoztam ezt a döntést, de úgy éreztem nem engedhetem, hogy befolyásoljon, mert nem ők szenvedik el ezt a kapcsolatot. Aki még nem élt át hasonlót, nem csoda, ha nem ért meg. Amikor arra a pontra jutottam, hogy én többet nem tehetek, meghoztam a döntést. Én úgy döntöttem, ha elkövetem a válás „bűnét”, én is azt mondom, amit Dávid az 1 Krónika 21,13-ban: „Nagyon szorongatott helyzetbe kerültem! Mégis inkább az Örökkévaló keze sújtson rám, mint az emberek keze, mert az Örökkévaló nagyon könyörületes!”

Amennyiben olyan súlyos a bántalmazás, vagy nem hajlandó a párod terápiára menni, és úgy döntesz, megszakítasz minden kapcsolatot, a következőkre készülj fel:

  • Jó sok erőre, elszántságra és következetességre lesz szükséged.
  • Jó, ha készítesz (fejben) egy titkos tervet, hogyan tudsz kilépni a kapcsolatból (anyagi függetlenség megteremtése, elköltözés; ne maradjon ott semmi, amit nem tudsz később nélkülözni (iratok), gyerekek dolgai, iskola, óvoda, új munkahely…)
  • A nárcizmus típusától és súlyosságától függően sokféle reakcióra számíthatsz, kivéve a megértést. Ellened fordulhat, bosszút állhat, akár tettlegességet is alkalmazhat. Ha simán elenged, biztos lehetsz benne, hogy van már neki egy stabil másik forrása (kapcsolata).
  • Szakítás után gyakran megpróbál újra megszerezni, ahogy a ciklus rossz szakasza után mindig tette (akár évek múltán is). Ehhez az összes technikát bevetheti, ha hagyod. Ajándékot küld, írogat, hívogat, leskelődik utánad…
  • Határállítás: én pl. közöltem, hogy csak írásban vagyok hajlandó kommunikálni vele, azt is csak a közös ügyek, gyerekek miatt. (Ez lehetővé tette számomra, hogy legyen időm átgondolni a választ, és akkor tudjak foglalkozni a dologgal, amikor ráérek). Amikor mégis hív, kinyomom, csak írásban tud elérni, és abban is csak akkor, és arra reagálok, ha a gyerekekről van szó. Minden más esetben figyelmen kívül hagyom. Tiltsd le minden közösségi médián, ha megteheted, hogy nem tartasz vele semmilyen kapcsolatot, akár új SIM kártyát is cserélhetsz, ha tovább zaklat.
  • Előfordul, hogy érdeklődik utánad másoktól, közös ismerősöktől. Abból is csak erőforrást szerez, ha hallja, hogy még mindig foglalkozol vele (beszélsz róla). A gyerekeket is faggathatja arról, van-e már valakid.
  • Jobb, ha felkészülsz arra is, hogy a közös barátoknál, rokonoknál téged állít majd be hibásnak, ezért azok eltávolodhatnak tőled.
 • És készülj fel, hogy egy ilyen kapcsolat után mindig kell bizonyos idő a gyógyulásra, az új élet kialakítására. Légy magadhoz türelmes!
 • A gyógyulás fontos része az is, hogy bocsáss meg a bántalmazódnak. Tisztában vagyok vele, hogy ez hihetetlenül kemény dolog, és nem is egyszeri döntés. Ha békét szeretnél magadnak feltétlenül szükséges, nem véletlen tanácsolja a Biblia is ezt számunkra. Nekem ez úgy sikerült, hogy tudatosan elengedtem a bosszúhoz való „jogomat”, és azt a bölcs és teljhatalmú Teremtő Isten kezébe adtam. Elismerve, hogy ő minden szív ismerője, nem csak az enyémé, a bántalmazómé is, és ő igazságosan fog ítélni az ügyemben.

Én sosem bántam meg, ahogy döntöttem. Már az első hónapban úgy éreztem magam, mint egy kalitkából szabadult madár. Kimondhatatlan segítség volt számomra, hogy tudhattam, él az én Megváltóm, és gondoskodni fog rólam a jövőben. És most már elmondhatom, nem csalódtam Benne.

Amennyiben segítségre van szükséged, kérlek, bátran írj nekünk a hello@bellagirlmagazin.hu címre, és mi mindent megteszünk, hogy találjunk neked szakembert, támogató csoportot, vagy más szükséges segítséget.

G.Á.

 

1 hozzászólás

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: