Kapcsolatok

A szerelem arcai

A szerelem arcai
írta: Csenge

A szerelem megélésének  három tipikus formája van, amin általában mindenki átmegy élete során. Mindhárom fontos, mert tanulunk belőlük, és közelebb visznek minket ahhoz, akik vagyunk, és ahhoz, akivel majd összekötjük az életünket.

A rajongás

Ki ne ismerné ezt az érzést? Énekes, színész, sorozat- vagy filmsztár… bárki lehet a rajongás tárgya, egy azonban közös bennük: elérhetetlen a számunkra. De mintha ez nem is számítana, mi akkor is „szerelmesek vagyunk” az illetőbe, és álmodozunk róla. Mindent tudni akarunk: hol született, milyen iskolába járt, milyen cipőt hord, és milyen telefonja van. Úgy érezzünk, mi vagyunk az első számú „vezérrajongója”, és már ezerszer végiggondoltuk, mit is mondanánk neki, ha találkoznánk vele. Lehet, hogy találkozunk is vele, mondjuk, egy koncerten, aztán órákat állunk sorban egy autogramért, ami aztán hálószobánk falának legféltettebb kincse lesz.

A plátói szerelem

Plátói szerelemnek azt a szerelmet nevezem, ami már közelebb áll a valósághoz, mint a rajongás, de még mindig nem tud megvalósulni. Talán a korkülönbség miatt, vagy a távolság miatt, vagy egyszerűen azért, mert nem merjük kinyitni a szánkat, amikor az ő társaságában vagyunk. Inkább csak távolról szemléljük őt, és álmodozunk arról, hogy egyszer észrevesz. Bár valójában nem ismerjük őt, mégis szentül meg vagyunk győződve arról, hogy nálunk szerelmesebb senki nem lehetne. És aztán, ha megtudjuk, hogy az illetőnek barátnője van, vége van a világnak…

A valódi szerelem

A valódi szerelemhez valódi kapcsolat kell. Azt a szerelmet nevezem valódi szerelemnek, amikor már nem csak egyoldalúan rajongunk valakiért, vagy nem csak bizonyos távolságból szemléljük, hanem ismerjük is az illetőt, beszélgetünk vele, van vele tényleges kapcsolatunk. Lehet, hogy ez a szerelem sem valósul meg, de már jó esély van rá, hogy továbbfejlődjön, és hogy párkapcsolat legyen belőle.

Bár egy idő után a szerelem első két szakaszán csak nevetni szoktunk, vagy szégyelljük, hogy átestünk rajta, mégis nagyon fontos állomásai az életünknek, általuk megismerjük a „szerelmes” énünket, megtanulunk kezelni különféle helyzeteket, tapasztalatokat, bátorságot gyűjtünk. Bármelyik szakaszban is vagy éppen, egyáltalán nem kell szégyenkezned miatta, hiszen ezek fontos lépcsőfokok a valódi, beteljesült szerelem felé!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: