Kapcsolatok

A jó vezető

Mindig olyan magabiztos egoisták kell legyünk, akik rosszallóan leszólnak másokat, így magunkat próbálva égbe emelni 😉 (Most gondolhatnátok rólam, hogy “ez is becsavarodott”).

Nem titkolom, hogy zenekarokban játszom hegedűsként. Rengeteg vezetőm és munkatársam volt eddig. Még nekem is volt szerencsém kipróbálni prímhegedűsnek lenni egy zenekarban.

Egy zenekari vezető nagyon tehetséges és tájékozott kell legyen zenei téren. Sok fontos döntést ő kell meghozzon. Ez eddig szép és jó. De nem csak hegedülésből áll a vezetés. Sokszor ki kell állni a társak elé és meggyőzően, tisztelettudóan kell beszélni velük, még akkor is, amikor a türelmed már a vége fele jár. A legtöbb ember itt bukik el: stresszhelyzetben kibújik a szög a zsákból. Lehet akármilyen tehetséges, ha nem tud szépen beszélni az emberekkel és csak konfliktust teremt. Hiába mond jó dolgokat, ha a tálalás nem megfelelő. Az emberek meg nem fognak ráhallgatni már csak azért sem.

Ugyanakkor a vezető tisztában kell legyen azzal is, hogy nem ő a legjobb.

Vannak nála idősebb/tapasztaltabb emberek is. Ezért megesik, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú kritikákat kap. Erre mindig alázatosan kell reagálni. A hasznos információkat meg kell tartani. Esetleg még kérhet tőlük további tanácsot is.

Ha a kollegáid látják, hogy fontosnak tartod őket és a véleményüket, téged is fontosnak fognak tartani. 

A vezető ugyanakkor konfliktusokat kell megoldjon. Ha rossz a hangulat, döcögős lehet az együttműködés.

Te kell megteremts egy biztonságos és megértő közeget, ugyanakkor egy kis szigor és elvárás mellett motiválnod kell társaidat, hogy ne azért csinálják, mert muszáj, hanem mert élvezik.

Egy vezető, aki szereti amit csinál, tudja motiválni az embereket.

A jó magatartásod segíteni fogja és ihletet ad nekik. Az a főnök, aki csak szidja társait, azt a háta mögött is szidni fogják. Illetve a rossz szokását átveszik mások és mindenki szidni fogja egymást. Elsőre szokatlan és nehéz vezetői pozícióban dolgozni. Sok sérelmed is lehet, de bele tudsz szokni. 

Jézus is vezető volt, 12 apostolt vezetett. Tanította őket, a konfliktusokat megoldotta (Ki a legjobb apostol?), még a lábaikat is megmosta!! Micsoda alázat…

 Igaz, Jézus is volt tanácstalan. Ilyenkor félrevonult imádkozni, hogy Istentől kérjen tanácsot. 

Kérj te is segítséget és bölcsességet az Úrtól, hogy a megfelelő helyzetekben tudj hatásosan reagálni. Az élet nem habos torta, de az Istennel bármi lehetséges!

Írta: Unger Lilla

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!