Szépség és divat

Tinik és a tetkó

tetoválás
írta: Csenge

A tetoválás témája nem egyszerű falat. Valaki zsigerből utálja, valakinek vonzó, valakit hidegen hagy, de általában mindenkinek megvan a véleménye róla. Keresztyén közösségekben általában nem nézik jó szemmel, a bátrabbak bűnnek nevezik azt, ha valaki tetoválást csináltat, mások szerint azonban semmi elítélendő nincsen benne. Ezt a vitát valószínűleg soha nem fogjuk eldönteni, de azért nézzünk meg egypár szempontot!

Én személyesen azt gondolom, hogy meggondolatlan dolog bűnnek nevezni olyasmit, ami a Bibliában nem szerepel konkrétan bűnként. Akik a tetoválást bibliai alapon próbálják megtámadni, általában a 3 Mózes 19,28-ra hivatkoznak: „Ne vagdossátok be testeteket halottért, és ne végezzetek magatokon tetoválást.” Aki azonban történelmi kontextusban nézi ezt az igét, az tudja, hogy az ehhez hasonló törvények azt szolgálták, hogy az izraeliták megkülönböztessenek a körülöttük élő pogány népektől, akiknél a tetoválásnak vallási jelentősége volt. Ráadásul ugyanez a törvénykönyv tiltja meg a disznóhús fogyasztását is a zsidóknak, amit mi, keresztyének, jó pár másik mózesi törvénnyel együtt már nem érzünk magunkra nézve kötelezőnek.

Egy másik ige, amit a tetoválás-ellenesek gyakran hangoztatnak, ez: „Vagy nem tudjátok, hogy testetek a bennetek levő Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok, és ezért nem a magatokéi vagytok?” (1Korinthus 6,19.) Meggyőződésem azonban, hogy aki tetoválást készül csináltatni, nem tekinti az a „Szentlélek templomának megszentségtelenítésének”, különben miért is csinálná?

Azt gondolom tehát, hogy nem jelenthető ki kategorikusan, hogy a tetoválás rossz, de ez vajon azt jelenti, hogy jó?

Erre a kérdésre nem szeretnék végső választ adni, hanem azt szeretném, ha te gondolkoznál el rajta őszintén. Ehhez pedig felvetek néhány kérdést, amit érdemes átgondolni, mielőtt magadra varratnál valamit.

Miért csinálom?

Nem elég azt megvizsgálni, amit teszünk, fontos azon is elgondolkoznunk, miért csináljuk azt. Lehet a tetoválás egy rendkívül ártatlan dolog, ha a mögötte lévő motivációid nem igazán vannak a helyén. Lázadás a szülők ellen? Lázadás a rendszer ellen? Ezzel szeretnél kitűnni? Fel akarod hívni magadra a figyelmet? Őszintén gondold át, hogy miért akarod csinálni, és hogy az vajon elég értékálló indok-e ahhoz, hogy valamit magadon viselj életed végéig (vagy legalábbis hosszú ideig).

Mit üzenek vele?

Tinikoromban nagyon szerettem volna raszta hajat és orrpiercinget. De nem azért, mert ennek a kulturális áramlatnak része lettem volna, hanem mert esztétikusnak tartottam. Édesanyám tilalmán kívül a fő indokom, amiért végül nem lett se rasztám, sem piercingem, az az volt, hogy ezek a külső jegyek olyasmit üzennek, amivel én nem tudtam azonosulni. Mielőtt tetkót csináltatsz, gondold kicsit végig: mit fog ez üzenni rólam? Ha valami olyasmit, ami egyébként nem te vagy, akkor miért csinálnád?

Időtálló, amit magamra szeretnék varratni?

Tudom, nagyon nehéz elképzelni, de amit most az egész szemléletmódodat átható szimbólumnak vagy idézetnek tartasz, az nem biztos, hogy egy, öt, tíz vagy húsz év múlva is az lesz. Az életednek olyan szakaszában jársz, amikor nagyon gyorsan változol. Az ízlésed, hogy mit tartasz fontosnak, nagyon hamar meg fognak változni és a választott motívum, idézet, stb. hamar elveszti az aktualitását. Vagy az is könnyen megtörténhet, hogy maga a tetoválás iránti vonzalmad szűnik meg idővel. Mi lesz, ha már rég túlléptél a tetkóid üzenetén? Ha mégis úgy döntesz, hogy kell egy tetkó, akkor hagyj időt előtte magadnak átgondolni. Az eltávolíttatás drága és bonyolult dolog.

Ez a legmegfelelőbb módja az önkifejezésnek?

Lehet, hogy az ötleted az időtállóság próbáját kiállta. Láttam már vallási jelképeket tetoválásként, vagy pl. családra utaló mintákat, szövegeket. Tény, hogy az ember családja, hite olyasmi, aminek a fontossága idővel sem kopik meg (remélhetőleg). Ezzel kapcsolatban viszont egy fontos kérdést kell feltenned magadnak: Biztos, hogy ez a legmegfelelőbb módja annak, hogy kifejezd a ragaszkodásodat? Mindenképp magadra kell varratnod a testvéred nevét ahhoz, hogy tudják, hogy fontos számodra? Mindenképp magadra kell varratnod egy keresztet, vagy egy halacskát ahhoz, hogy Krisztusról bizonyságot tegyél? Vajon Istent dicsőíted-e ezzel, vagy inkább saját magadra hívod fel a figyelmet?

Gyakorlatias kérdések

A tetoválásnak egészségügyi kockázata is van, éppen ezért soha nem szabad „házi” tetoválást csináltatni. Ezen kívül meg kell fontolni azt is, hatással lesz-e a jövődre az, hogy tetkót viselsz. Lehetséges-e, hogy később elesel egy állástól miatta? Talán pitiáner kérdésnek tűnik, de hidd el, nem az.

Ez a leghasznosabb dolog, amire költhetsz?

Egy tetkó bizony nem kis pénz. A pénzeddel magad rendelkezel, de jó az, ha megtanulsz vele helyesen rendelkezni. Mielőtt befizetnél tíz-húsz-harminc ezer forintokat egy tetováltatásért, gondold át, hogy vajon tényleg ez-e a legmegfelelőbb módja a pénzed elköltésének. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges eltávolíttatás még sokkal költségesebb.

+1 kérdés: Mi a helyzet a hennával?

Véleményem szerint a henna nem tetkó. Egy jó henna is max. 3 hétig marad fenn, azután lekopik. Teljesen természetes anyag, nem bántja a bőröd, ráadásul nagyon szép motívumokat szoktak hennával felfesteni. Olyan, mint egy ékszer, egy szép ruhadarab, vagy körömlakk. A henna esetén nem tartom meghatározónak a fent leírtakat, akinek tetszik, az nyugodtan viselje.

Neked milyen érveid vannak a tetkók mellett vagy ellen?

2 hozzászólás

 • Már azt hittem, hogy ilyen tetoválást elvből elutasító cikk lesz, úgyhogy kellemesen csalódtam.
  Viszont nem értem, hogy egyes újfajta Bibliafordításokban miért írnak át önkényesen bizonyos dolgokat? A tetoválás szóra gondolok. Egyértelmű, hogy ez a szó nem szerepelt az eredeti szövegben .

  Az én Bibliámban (Szent Jeromos Bibliatársulat) így szerepel a szöveg.
  “Halott miatt testeteket be ne vagdaljátok, semmiféle jelet vagy bélyeget se csináljatok magatokra.”
  Azt hiszem a Károliban is valahogy így van.
  Én utánanéztem ennek, és itt nem tetoválásról van szó, hanem arról, hogy bizonyos pogány népeknél szokás volt a gyászukat úgy kifejezni, hogy meghasogatták, bevahdosták a bőrüket, és ezt a zsidók is kezdték átvenni, ez erre vonatkozó tiltás, és inkább higiéniai okai voltak, mint a disznóhús evés tiltása.

  Alapvetően egyet értek a cikkben felsorolt szempontokkal, de én szeretnék majd tetoválást, kifejezetten keresztény motívumokat, egy halat, és egy kis keresztet a csuklómra, mint amilyen a kopt keresztényeknek is van. Nem figyelemfelkeltés miatt szeretném, meg amúgy is nagyon apró, nem feltűnő lesz. Sokkal inkább Isten dicsőségét fejezné ki, nekem fontos. Meg ha meglátják az ismerőseim, rákérdeznek, hogy mit jelent, és akkor már könnyű lesz Istenről beszélnem nekik, szóval egy igazán jó evangelizációs forma szerintem. 🙂

 • Kedves Bella Girl és Olvasói!

  Nem olyan régen foglalkoztam én is a tetoválás témájával, és szeretném röviden leírni, hogy mi mindent tanított meg Isten ezzel a témával kapcsolatban.
  Valószínűleg, akik a tetoválás mellett vannak, csúnya szemmel fognak nézni rám. Szeretném nekik üzenni, hogy célom nem a törvénykezés, sokkal inkább Isten szeretetének a kifejezése felétek, hogy senkit se csaljon meg az ördög ártatlannak tűnő cselekedetekkel.

  A Mózesi törvények akármilyen elavultnak is tűnnek, mégis tükörképei azoknak az Isteni szabályoknak, amiket beleteremtett az Úr ebbe a világba.
  Amikor valaki őszintén elfogadja urának és megváltójának Jézus Krisztust, akkor ezzel azt is kifejezi, hogy a teste és a lelke Istené és az Úr rendelkezik felette.
  Ha valaki tetováltat a testére, azzal visszaveszi a rendelkezési jogot a saját teste felől az Úrtól, és véglegesen megváltoztatja a testét. Tudom erősen fog hangzani, de amikor valaki kivonja magát az Isteni fennhatóság alól, szabad prédája lesz az ördögnek. Attól függően, hogy mit tetováltat magára, még akár a fennhatóságot is átadhatja a gonosznak a teste fölött.
  Mert a tetoválás tulajdonképpen lázadás és ellenszegülés Isten ellen.
  Azért nem találjuk meg a tetoválás szót a Bibliában, mert akkor még ezt a szót nem használták. De az égetés, megbélyegzés szavak, az hogy magatokat meg ne jelöljétek, erre utalnak.

  Ha valóban az Úr Jézus Krisztusé vagy Kedves Olvasó, akkor legyen elég az az örök pecsét, amellyel az Úr pecsételte meg a szívedet, és Az kifejezőbb lesz bármilyen feliratnál, képnél, mint amit a testeden hordanál. 🙂

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: