Szépség és divat

Téli bőrápolás

arcát krémező fiatal lány

Minden évszakra igaz, de télen különösen fontos a bőrápolás. A hideg, szeles időjárás, a fűtött helyiségek száraz levegője, a ritka szellőztetés okozta levegőszennyezettség, a kinti-benti nagy hőmérséklet-különbség, a napfény- és vitaminhiány mind-mind megviseli az arcbőrt. A téli hónapokban lelassul a bőrregeneráció természetes folyamata. A szokásosnál gondosabb bőrápolásra van szükség a hideg hónapokban.

A fiatalkorban elkezdett gondoskodás  “kozmetikai bankbetét”, kamatait majd később élvezzük, hiszen általa  lelassíthatjuk a bőr öregedési folyamatát.

Az egészséges táplálkozásról is elmondható, hogy minden évszakban fontos, de télen még inkább igaz ez. Kevesebb ugyanis a friss zöldség, a gyümölcs, a természetes vitaminforrás. 

Különösen fontos a hámvédő A vitamin, azaz a karotin. 

Ezért hetente többször fogyasszunk sütőtököt, sárgarépát. Ezekhez  feltétlenül fogyasszunk zsírt vagy olajat tartalmazó élelmiszert is, csak így hasznosítja ugyanis a szervezetünk a karotint. A táplálkozással bevitt karotin mellé én még a karotin extra krémeket is használom és ajánlom.

Nagyon fontos, hogy olyan kozmetikumot alkalmazzunk, amelyet akár meg is ehetünk. Védelmet nyújt a szélsőséges időjárással szemben, csökkenti a hajlamot  a gyulladásokra.

Az E-vitamin fontos regeneráló

Jelentős mennyiségben tartalmazza a tojás, a tej, a saláta, a növényi olajok. Hidegen sajtolt olajok is pótolják a szervezetünkből hiányzó vitamint. Napi 5-10 csepp elfogyasztása  már megfelelő mennyiség. Az A- és E-vitamin együttesen felelősek a körmök, a bőr és haj épségéért. Az általam használt bőrolajok közül hatékonysága miatt a körömvirágolajat ajánlanám, mert tartalmaz kukoricacsíra-olajat, körömvirágot és narancsolajat is.

Alkalmanként kénes bőrradírozást  is javaslok, hiszen a kén faggyúmirigy- működést szabályoz, és szintén tartalmaz E-vitamint. Nagyon szeretem, az általam használt krémekbe teszek is 1-2 csepp ként.

Harmadik szükséges vitaminunk ebben az időszakban a C-vitamin.

Ezt rendszeresen kell pótolnunk, mert nem raktározza a szervezetünk. Remek téli vitaminforrás a savanyú káposzta és a déligyümölcsök, persze ezekből én leginkább a biot ajánlanám. A C-vitamin fokozza a bőr ellenálló képességét, szabályozza az érfalak áteresztő képességét, frissít, üdít és tonizál.

Figyelmetekbe ajánlom az almás citromos kozmetikai családot arctej, tonik, zselé, habkrém formájában.

A karácsonyi nagy lakomák idején a bőr is rosszabb állapotú lehet! A zsíros, fűszeres ételek fokozzák a faggyútermelést és a pattanásképződést. Így célszerű könnyű táplálkozású napokat is tartani, amikor gyümölcsből, zöldségből, joghurtból, ásványvízből fogyasztunk többet!

Remélem, picit tudtam segíteni abban, hogy bőrötök ápolt legyen, és egészséges maradjon télvíz idején is!

Szép bőrt kívánok!
                                    Iski Gyöngyi, kozmetikus mester

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: