Szépség és divat

Egy ékszerdoboz Budapest szívében

A JK Keresztény Ékszerek megálmodójával, Katával hosszú ideje terveztünk interjút készíteni, mert elképesztő sok szálon összefonódni látszik a JK és a BellaGirl misszió. Mikorra ezeket a sorokat olvassátok, Kata budapesti kis ékszerdobozában már kapható lesz a nyomtatott Bella Girl Magazinunk. Gyémánt Timi írónk faggatta Katát hitről, divatról és csodás termékeiről.

BellaGirl: Kedves Kata! Első körben engedd meg, hogy gratuláljak a csodás ékszerekhez, amelyeket készítesz. Már többször is rendeltem nálad termékeket magamnak, valamint ajándékba másoknak is, melyek mindig nagy tetszést arattak! Áruld el, mióta foglalkozol ékszerkészítéssel, és hogy jött az ötlet, hogy keresztény idézetek, szimbólumok díszítsék az alkotásaid?

Kata: 2014-ben, gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra jött az ékszerkészítés gondolata, amelyen magam is nagyon meglepődtem, lévén előtte teljesen más területen dolgoztam, és sosem voltam az a kimondott kézműveskedő alkat, sőt. Az első néhány hónapban még csak olyan ékszereket készítettem, melyek pusztán a színességükkel, szépségükkel csinosították a viselőiket, aztán eltelt pár hónap, és végre megértettem Isten üzenetét: felismertem, milyen remek igevers – hordozók, s ezáltal evangelizációs eszközök kerülhetnek ki a kezeim közül :). A megtérésemet követően irigykedve figyeltem a nálam hitben idősebb testvéreket a gyülekezetben, és forró vágyat éreztem arra, hogy én is felismerhessem a szolgálatomat. Nos, az Úr hű és igaz, nem is késlekedett sokat, rövidesen megkaptam a választ tőle: Készíts bátorító, igés ékszereket az embereknek!

BellaGirl: A Bella Girl Magazin elsősorban fiatal lányoknak szól, akiknek segítünk olyan irányt mutatni a divatban is, mely által csinosak és magabiztosak lehetnek, elkerülve azonban a mai generációk túlságosan kihívó és nem illő szokásait. Az általad készített ékszerek tökéletesen passzolnak egyszerű, visszafogott ruhákhoz is, melyek hirdetik, hogy viselőjük keresztény értékeket képvisel. Véleményed szerint  milyen alapszabályokat kellene követnie minden istenhívő fiatal lánynak (és nem fiatalnak is) a divatban, hogy nőiesnek, de ne túl kihívónak érezhesse a megjelenését az iskolában vagy a munkahelyen?

Kata: Nehezet kérdeztél :). Számomra az ékszerek viselése nem okoz problémát, miközben tudom, hogy sok testvérnek ez már úgymond “nem fér bele”, ezért igyekszem figyelni arra, hogy az általam készített nyakláncok, fülbevalók ne legyenek túlságosan kihívóak. Persze ez is, mint annyi minden, nagyon szubjektív dolog, ugyanarról a dologról gondolkodhatunk mi ketten is teljesen másként. Fontosnak tartom, hogy ne karácsonyfa módjára aggassunk magunkra mindenfélét, ami a kezünk ügyébe kerül, mert a kevesebb bizony majdnem mindig több. Az ékszerek célja – mint ahogy azt sok helyen lehet is tőlem olvasni -, elsősorban nem az esztétikai funkció, hanem sokkal inkább az üzenet közvetítése. Lehetőség szerint próbálom ízlésesen finomra, nem túl feltűnőre vagy kihívóra alakítani a végeredményt, mert fontosnak tartom, hogy viselkedésünkkel és öltözködésünkkel a környezetünket ne botránkoztassuk meg. A kollekcióimban megtalálható nyaklánc, fülbevaló, gyűrű, karkötő, de az egyéb testtájakat díszítő ékszerek nekem már nem férnek bele, mint mondjuk a bokalánc vagy haslánc. Ezek olyan testrészeinkre irányítják a figyelmet, amelyeket nem kellene “reklámoznunk”, mert nem összeegyeztethető a Krisztust követő gondolkodással. Két kiskamasz leány anyukájaként magam is figyelem a világi és nem világi fiatalok öltözködési szokásait, és hálás vagyok azért, hogy a gyülekezetünk iskolájába járhatnak a gyerekeink, többek között azért, mert ott kötelező egyenruha viselés az előírt számukra. Az évek során annyira beléjük ivódott – nem szabályként elsősorban, hanem mint megszokott norma -, hogy a szoknyájuk a térdük alá kell érjen – kivéve az év végét, mert addigra mindegyik kislány kinövi az ősszel vásárolt ruháit 🙂 -, hogy a privát hétköznapokban sem érzik jól magukat miniben vagy haspólóban. 

BellaGirl: Sokak szerint a hit és a divat nem egyeztethető össze, a te munkásságod azonban ezt az elméletet vitathatatlanul megdönti. A kis műhelyeden kívül különféle keresztény rendezvényeken is találkozhatunk veled és alkotásaiddal. Milyen reakciókat és visszajelzéseket kapsz olyan hívő személyektől, akik eddig még nem találkoztak az ékszereiddel?

Kata: Ó, az mindig izgalmas, mikor vásárra viszem az ékszereket, és velük együtt a bőrömet is :). Több helyen megfordultam már az ékszerekkel az elmúlt évek során, volt világi és nem világi rendezvény, esemény is, ahol kipakoltam a portékámat, és a visszajelzések nagyon széles skáláját ismerhettem meg. Legkevésbé a két végletet kedvelem: azokat, akik gondolkodás nélkül támadják az ékszereket ill. engem, mert ők úgy szocializálódtak, hogy nem hordunk ékszert; ill. azokat, akik sokkal többet látnak bele az ékszerekbe, mint kellene, és lelkesedésük végtelen e tekintetben. Ezek a tárgyak nem bálványnak készülnek, de a viselőjétől függően akár azokká is válhatnak, nagy szomorúságomra. Ezek nem amulettek, amelyek megvédenek majd a bajban vagy a vizsgán! A feladatuk az, hogy rájuk pillantva eszünkbe jusson Isten, az Ő tanácsa egy adott szituációra vonatkoztatva, és így imádságban mehessünk tovább, az Úr akaratában. Van természetesen középütt is sok-sok ember, akik kedvesen mosolyognak, mert ismerik már a JK Keresztény Ékszereket korábbról, vagy leesett állal csodálkoznak, mert ilyeneket még nem láttak, de biztosítanak róla, hogy mennyire örülnek ennek a szolgálatnak.

BellaGirl: Az alkotásaid nem csak szépek, hanem hatalmas üzeneteket is magukban foglalnak. Emlékszem, egyszer egy jegyellenőrnek akadt meg a szeme a nyakláncomon, majd megkérdezte, hogy mi van ráírva. Feltételezem, hogy a Jézus szót angolul is értette, ezért is kezdett kíváncsiskodni. Mire mosolyogva válaszoltam: “Az áll rajta, hogy Jézus szeret engem. De Önt is nagyon szereti!”. Az ellenőr elmosolyodott, majd továbbindult. Ezek az ékszerek sokkal többek, mint divatos kiegészítők; ha viseljük őket, a világnak nagyon finoman, erőszak nélkül tudtára adhatjuk, hogy miben hiszünk, és miben találtuk meg életünk boldogságát és békéjét. Van-e esetleg kedvenc sztorid, amit hallottál a műveidről, vagy te éltél meg, mely során az ékszer csatorna és lehetőség volt hitünk megvallásáról?

Kata: Konkrét kedvencem nincs, de csak azért, mert rövid a memóriám. Sokszor mesélnek mindenfélét nekem a vevők (akik közül sokakkal már nem is csak eladó – vevő viszonyt ápolunk egymással), de ezekből számomra inkább az érzések, a sikerélmények (hogy egy idegennel volt lehetőség az evangéliumról beszélgetni), az örömök maradnak meg. Mindig hálás vagyok, ha ezek a visszajelzések eljutnak hozzám, a szolgálatom elején gyakran jelentettek kapaszkodót számomra, amikor egy-egy támadást követően ismét fel kellett állnom a földről, mert összeroskadtam a bírálatok, támadások súlya alatt … ma már sokkal magabiztosabban haladok előre, de magabiztosságom nem belülről fakad, hanem a forrása Isten maga, és tudom, amíg ő nem ellenzi a szolgálatomat, nincs ember, akinek a véleménye megingathatna.

BellaGirl: Egyre több terméked van férfiak részére is, mint például mandzsettagombok, nemesacél láncok, vagy bőr karkötők. Hogy tapasztalod, nő a kereslet ebben az irányban is?

Kata: Ez a gyenge pontom, a férfi ékszerek :). A kereslet igen nagy (lenne nálam) a férfi ékszerekre, de megmondom őszintén, nem igazán áll rá a kezem, az agyam arra a hullámhosszra. Mindig vannak próbálkozásaim, és akiknek tetszenek a metal stamping ékszerek, azok meg is találják nálam a számításukat, meg ugye készülhetnek mandzsettagombok, nyakkendőtűk is igével, kereszttel, de töredelmesen be kell látnom, a keresztény férfi ékszerek készítését az Úr biztosan valaki másnak szánta …

BellaGirl: Nagy örömmel kaptuk a hírt, hogy saját üzletet tudtál nyitni a Erzsébet körúton. Egy ilyen hatalmas lépés mindig nagy nehézségekkel jár együtt. Mesélnél esetleg arról, hogy Isten Téged ezen az úton hogyan vezetett, illetve milyen segítséget, áldást kaptál Tőle, hogy minél előbb megnyithass Budapest egyik legforgalmasabb utcáján?

Kata: A webáruház négy éve üzemel már, és ha jól rémlik, 2016 őszén fogalmazódott meg először bennem a vágy arra vonatkozólag, hogy szeretnék majd továbblépni, szeretnék egy üzletet nyitni, szélesebb közönséget elérni. Mindig azt mondtam az Úrnak, ha csak egy ilyen picike boltot megnyithatok (mutattam a tenyerem), már nagyon elégedett leszek. De ez sokáig csak egy kedves álom volt, mely minden realitást mellőzött. Egyszemélyes vállalkozásként hónapról hónapra lépegettem előre, de nem volt tőkém egy bolt beindításához, a családi kassza terhére meg természetesen nem akartam egy ilyen rizikós dologba belevágni. Aztán Isten ebben az esetben is megmutatta, hogy milyen nagy is az Ő hatalma. Felpiszkálta az érdeklődésemet, így elkezdtem a hirdetéseket bújni, és próbaként vagy inkább tájékozódásként megnéztünk egy kiadó bérleményt a József körúton. Kicsi is volt, drága is, felújításra is szorult; szomorúan, de nem csüggedve távoztunk onnét, mert teljes bizonyossággal éreztem, nem ezt szánta nekem az Úr. El is határoztam, hogy nem engedem át magam az érzéseimnek, néhány üzletet még megnézünk a közeljövőben, hogy képben legyünk, mire egy-két év múlva megnyithat a JK Keresztény Ékszer boltja Budapesten, de nem siettetek semmit. Nos, ehhez képest egy héttel az első ingatlanszemlét követően már kezet is fogtunk az Erzsébet krt. 40-42. szám alatt található bolthelyiség tulajdonosával, s elsöpört Isten forgószele :). Aláírtunk, berendezést vásároltunk, takarítottunk, engedélyeket, tűzoltókészüléket és pénztárgépet szereztünk be, majd húsvét előtt pár nappal megnyílt az ajándékbolt. Dicsőség az egész folyamatért az Úrnak! Csodás volt megélni a vezetését, látni, ahogy minden apró részletet kidolgozott már előre. A bolt JK Keresztény Ajándékbolt néven található meg, mert fontosnak tartom azokat az érdeklődőket, vásárolókat is kiszolgálni, akik ékszert nem viselő szeretteiknek keresnek igés ajándéktárgyakat. A közvetlen környezetemben is találtam testvérnőt, akinek Virágszirmos – igés képeslapjait, faliképeit is megtalálhatják a hozzánk látogatók, de a klasszikus igés bögre – ceruza – toll – telefontartó vonalat is képviseljük.

BellaGirl: Hol kaphatnak az olvasók még több információt rólad, valamint a termékeidről?

Kata: Az érdeklődők mind az interneten, mind a JK Keresztény Ajándékboltban megtalálnak :). A webáruház természetesen a fizikai bolt mellett is üzemel tovább, hisz a vidéken és külföldön élőknek is szeretném biztosítani a vásárlási lehetőséget. S az elmúlt egy év újdonsága, hogy több vidéki nagyváros keresztény könyves- vagy kegytárgyboltjában is találnak az érdeklődők ízelítőt az ékszerekből.

    www.keresztenyekszer.com

    www.jkkeresztenyajandek.com

    1073 Budapest, Erzsébet krt. 40-42. 94-es kapucsengő – földszinti üzlet

BellaGirl: Drága Kata! Köszönjük az izgalmas válaszaidat, s Isten további áldását kívánjuk a csodálatos szolgálatodra!

Ui: Talán nem ér meglepetésként benneteket, ha eláruljuk, hogy hamarosan megvásárolhatók lesznek a JK és BellaGirl közösen megálmodott ékszerei.

Íme a BellaGirl logós ékszereket itt most nektek először megmutatjuk. 

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: