Szépség és divat

Miért posztolnak keresztény lányok csábító fotókat?

csábító fotók

A közösségi média előretörésével egyre inkább bekerült a köztudatba a szelfi, vagyis önkép készítése. Szelfizünk, amikor a Mekiben ülünk, képeket készítünk a vonaton… Miért? A cikk a szelfizés lélektanát mutatja be, ugyanakkor azt is, miért (nem) kell csábítónak kinéznünk egy fényképen?

Amikor középiskolás voltam, Bethany és én elhatároztuk, hogy készítünk magunkról egy szuper fotósorozatot.
Felvettük a legmodernebb szerkót, amit csak találtunk, teleaggattuk magunkat ékszerekkel, megdupláztuk a sminkadagunkat, és kerestünk egy elsőrangú helyszínt – a tetőnket. Fotósnak felfogadtuk az egyik húgunkat (kikönyörögtük, hogy segítsen). Mindannyian felmásztunk a tetőre, és már kattogott is a fényképezőgép. Igen, a tető egy elég fura hely egy fotósorozathoz, de azért választottuk pont ezt, hogy a szél azon a tökéletes módon fújhassa a hajunkat, mint a modelleknek szokta. Mindegyik fotóhoz úgy pózoltunk, ahogyan azt láttuk a hivatásos modellektől: csücsörített száj, az egyik szemöldök felhúzva, kéz a csípőn, és komoly tekintet. Anélkül, hogy bárki elmondta volna nekünk, hogyan is kellene csábítóan pózolni, mi pont úgy csináltuk, mint a profik. Pontosan tudtuk, mit kell tenni. Büszkén posztoltuk a fotósorozatunkat a Facebook-on ,és vártuk, hogy bejöjjenek a bókok.

A csábítás az új norma

Sajnos egy olyan kultúrában élünk, ami arra „képzi ki” az agyunkat, hogy a csábítás legyen a norma, muszáj csábítónak lennünk már nagyon korai életkorban is. Csak menj végig egy plázában, és máris szemben találod magad egy csomó poszterrel, amiről szexin pózoló modellek néznek rád. A Pinterest, az Instagram és más applikációk megjelenése óta szexualizált képekkel vagyunk körülvéve, nagyobb mértékben, mint eddig bármikor.
Mint keresztény lányok, folyamatosan bombázva vagyunk azzal a kulturális üzenettel, hogy a csábító és szexi pózolás szuper jó, menő és normális. Ha csábító szelfiket készítünk magunkról, az már nem számít kihívónak, illetlennek… teljesen elfogadható és dicséretes. Mivel egy romlott világban élünk, érthető, hogy a kultúránk arra biztatja és bátorítja a lányokat, hogy így viselkedjenek. Érthető, hogy a szupermodelleknek és a nem keresztény lányoknak nincs problémájuk azzal, ha ilyen szelfiket posztolnak.

A kérdésem a következő: Mégis miért posztolnak keresztény lányok is csábító szelfiket???

Néha ledöbbenek, amikor felmegyek az Instagram-oldalamra, és azt látom, hogy néhány keresztény barátnőm milyen érzéki fotókat posztol magáról. Ami még jobban meglep, az a kommentek hada, amit a kép alatt olvasok más keresztény barátaimtól, akik dicsérik és „gyönyörűnek” nevezik a fotót. Vajon miért van ez? Úgy tűnik, mintha az elmúlt pár évben egy járvány tört volna ki.

Miért szeretnek annyira keresztény lányok csábító szelfiket posztolni?

Tudom a választ ezekre a kérdésekre, mert én is ezek közé a lányok közé tartoztam. Az a lány voltam, aki az iPhone-jával csábító képeket lőtt magáról. Az a lány voltam, aki felment a tetőre, hogy fotósorozatot készítsen magáról, csak azért, hogy utána dicsekedhessen vele a barátainak.
Ami engem illet, azért posztoltam azokat a fotókat, mert azt szerettem volna, hogy a fiúk észrevegyenek. Azt akartam, hogy az emberek elismerjék, milyen csinos vagyok. Nagyon boldog voltam a megerősítéstől és a bókoktól, amiket kaptam a barátaimtól. Sosem volt véletlenszerű, hogy miket posztolok magamról. Mindig jól megfontolt és megtervezett volt. Éppen elég képet láttam divatmodellekről ahhoz, hogy tudjam, hogy is néz ki egy igazán szexi fotó.
Sokan, akik most olvassátok ezt az írást, pontosan tudjátok miről beszélek, hiszen pont ugyanígy tettetek.

 Az igazság az, hogy a csábító szelfik posztolása egy sokkal mélyebb probléma külső tünete.

Azt jelzi, hogy ez a lány valami többre vágyik. Azt jelzi, hogy ez a lány próbálja feltölteni az elismertség-tartályát a barátaitól kapott dicsérő szavak és bókok által. Ez a lány nagyon vágyik arra, hogy a fiúk felfigyeljenek rá, és megcsodálják valamelyik képét. Ez a lány magabiztosnak akar látszani, de valójában gyenge és magányos. Ez a lány élvezi, hogy azzal próbálja elcsábítani a fiúkat, hogy olyan dologra vágyjanak, „ami sohasem lehet az övék”.

Egy csábító szelfi nem más, mint egy kép, ami azt kiáltja:
„Nézz RÁM!”

Egy lehetőség, hogy magadra irányítsd a figyelmet – ha csak egy másodpercre is – , és reménykedhess, hogy valaki majd észrevesz.

Mint keresztény lányokat, Isten arra hív minket, hogy egy sokkal magasabb színvonalat képviseljünk, mint a csábító szelfis játékok szintje.

Az életünk célja az, hogy mások figyelmét Krisztusra irányítsuk, ne magunkra.

Az ilyen típusú fotók sohasem Krisztus-centrikusak, hanem egocentrikusak. Isten arra hív minket, hogy erkölcsileg tiszta életet éljük minden téren. Ha csábító képeket posztolsz magadról, az nem segíti elő a Krisztusban való tisztaságot és szentséget.

Azon a napon, ott, a tetőn Isten elítélte a motivációmat és a szívem szándékát. Mondjátok meg, szerintetek rendben van-e a csábító szelfik posztolása az Efezusiaknak írt levél 5:1, 2-4 szerint: „Mint Isten kedves gyermekei, legyetek az ő követői… Kicsapongásról és egyéb tisztátalanságról vagy kapzsiságról szó se essék köztetek, ahogy a szentekhez illik. Ocsmány, léha vagy kétértelmű szót ne ejtsetek ki.”

Te mit gondolsz?

Először arra szólít fel minket, hogy legyünk Krisztus követői a minket körülvevő világban. Te és én Isten gyermekei vagyunk! Meg kell nyilvánulnia bennünk az Atya jellemének és tisztaságának is.

Másodszorra felszólít minket, hogy kicsapongásokról és egyéb tisztátalanságokról szó se essen közöttünk, és léha szót ki se ejtsünk! Ez megvan? Még csak szó se essen róla!

A csábító szelfiknek nincs esélye ezekkel a bibliai sorokkal szemben. A mi kultúránk azt szajkózza, hogy a szentségre való törekvés és a tisztaság béna, és hogyha túl szigorú vagy magaddal, akkor unalmas lesz az életed. Ha tényleg ez a helyzet, akkor miért van olyan sok magányos, szomorú, depressziós, bizonytalan és szeretetéhes lány?

Isten azért adja a tisztaságra és a szent életre vonatkozó szabályokat, mert Ő tudja, hogy mi a legjobb nekünk. Az igazi örömöt és megelégedettséget nem a barátaid helyeslése által fogod elnyerni, hanem csakis az Istennek való engedelmesség és tisztelet által.

„Boldog, akinek útja szeplőtelen, aki az Úr törvénye szerint él. Boldog, aki követi útmutatásait, s aki egész szívével keresi őt.” (Zsoltárok könyve 119:1-2) 

Tudom, hogy vágysz Isten áldására. Tényleg tudom! Ahelyett, hogy ennek a világnak az üres dicséreteire áhítozol, vágyakozz inkább a mi Urunk mindent kielégítő elismerésére. Akkor leszel a legboldogabb, ha Isten dicsőségére éled az életed. Mint keresztény lányoknak kötelességünk tisztelnünk az Úr akaratát életünk minden területén. A mi felelősségünk, hogy Krisztus képmásai legyünk ebben az elveszett világban.

Csatlakozol hozzám a csábító szelfik trendjének visszautasításában? Nemet mondasz az önmagasztaló képek posztolására, ami minden figyelmet rád irányít?

A világunknak nagyon nagy szüksége van olyan keresztény lányokra, akik képesek kiállni Isten igazságáért azáltal, hogy valami olyanról tesznek tanúbizonyságot, ami sokkal nagyobb náluk.

Tegyük ezt személyessé:

 • Te is beleestél abba a hibába, hogy csábító képeket posztoltál magadról?
 • Ha igen, mi motivált ebben?
 • Kész vagy arra, hogy kérd Isten bocsánatát, amiért nem tükrözted jól az Ő képét? Ha igen, (gyónd) bánd meg, és kérd Istent, hogy adjon neked tiszta és makulátlan szívet!
 • Hogyan jelentkezik még az a kísértés az életedben, hogy Isten helyett magadra irányítsd a figyelmet?

Nagyon örülnék, ha kommentben megírnád, mit gondolsz!

Ha érdekel, ebben a posztban olvashatsz még a cikkhez szorosan kapcsolódó témáról angol nyelven: Why Christian Girls Should Be Beautiful but Not Seductive

Nyilatkozat: A cikkhez tartozó kép nem tartozik az általunk „csábító szelfinek” ítélt fotók közé. Érthető okok miatt úgy döntöttünk, hogy érzéki/csábító lányokról nem adunk közre képet.

A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek.
A GirlDefined azzal a céllal jött létre az USA-ban, hogy a, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.
Fotó: flickr.com | Shandi Lee

2 hozzászólás

 • Azért mert egy nő boldognak érzi magát a bőrében és nőies meg nem jelenti azt hogy feltétlenül azért készít fotókat magáról elcsábítsa a férfiakat egyszerűen csak elfogadta önmagát teljesen és szabad Krisztusban, sajnos ilyen fajta cikkek nagyon rosz benyomást keltenek a nem hívok előtt, attól mert egy nő büszke a szépségere amit Istentől kapott nem kell rosszul éreznie magát, az a lényeg hogy a szíve tisztasagra törekszik nem a külső számít, és amúgy meg nem az én dolgom meg ítélni bárkit is.

  • Kedves Bettina!
   Szerintem fontos észrevenni, hogy a cikk végig csábító, érzéki fotókról beszélt. Nem olyan képekről, amikor egy nő egyszerűen boldog és jól érzi magát a bőrében és csinál magáról egy csinos képet, hanem arról, mikor kitekert pózokban, extra sminkkel, esetleg a kelletténél többet villantva, a világot utánozva készít képeket, hogy aztán a beérkező lájkok százai simogathassák a lelkét.
   Nagyon fontos, hogy egy nő megtanulja elfogadni magát, szeretni a külsejét és a testét amit Istentől kapott (a cikkeink közül sok épp erre bátorít). És valóban a szív tisztaságára kell törekedni. Kristen itt pont olyan képekről ír, amik mögött a szív, a belső motiváció nem tiszta, hanem a csábításról szól, hogy a fiúismerősök csodáljanak, a lányok irigykedjenek, én pedig megmutassam, hogy vagyok olyan szexi mint XY.
   Nem kell rosszul érezned magad, ha szereted a külsődet és szépnek tartod magadat. Én is elégedett vagyok magammal, szeretek csinosan és nőiesen öltözni és szeretem a pozitív visszajelzéreket és bókokat. De fontos, hogy Istent tükrözzük vissza ezzel is, hogy valami tiszta nőiesség sugározzon rólunk és nem világias szexiség. Tényleg hatalmas a nyomás, hogy kövessük a világi trendet; én magam is érzem a kisértést néha, amikor szembe jön egy Olyan kép, hogy én is bepózolhatnék és “Ó de vadító lehetnék én is, ha picit többet mutatnék és szexi-csábító pózban fotózkodnék!” De ilyenkor egy pillanat múlva rájövök, hogy ez nem Isten dicsőségére lenne, hanem a testemére és nem a szívem tisztaságából ered a gondolat.
   Szóval bátorítalak, hogy érezd magad jól a bőrödben, légy büszke a szépségedre és a nőiességedre, de a testeddel is Istent tiszteld! ????

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: