Szépség és divat

A szépség földrajza

Hol van a TE szépséged?

Tudtad, hogy a különböző országokban élő lányok a testük más-más részeit tartják a legszebbnek?
Az arab országokban a lányok szemét tartják a legnagyobb kincsnek, amelynek nagynak és sötétnek kell lennie! Ez onnan ered, hogy az ókorban a nők szemeiket sötét szemfestékkel festették körbe, hogy megóvják érzékeny bőrüket a napsugárzástól. Mauritániában, Afrikában csak nevetnek a zsírleszívás ötletén, mert náluk ugratják az iskolában azt, aki sovány. Ehelyett a lányokat “zsír-táborokba” küldik, hogy felhízlalják őket. Dél-Etiópiában a karo lányok vagdosság a bőrüket, hogy hegek legyenek rajta. Néhány balinéz nő a fogait is lereszeli, és fájdalomcsillapítás nélkül!

Ha úgy véljük, hogy a szépség a néző szemében van, akkor hogyan lehetséges, hogy a különböző szemek a szépséget egymással ellentétes dolgokban látják meg? A szépséget nyilvánvalóan azon a szemüvegen át nézzük, amelyet az egyes kultúrák adnak nekünk.
A szépségideálok mögött sokszor áll a háttérben szomorú történet, de ha egy kicsit jobban megértjük a történetüket és a kulturális hátterüket, talán boldogabbak leszünk, hogy azok vagyunk, akik. Az ausztrál lányok nagyra értékelik a napbarnított bőrt, de amikor ellátogattam Kambodzsába, minden lány a vakítóan fehér bőrömet simogatta (Nem tudok lebarnulni, mindig inkább leégek), és azt kérdezgették, hogy vajon ők is szépek és fehérek lennének-e, mint én, ha Ausztráliába költöznének? Nem romboltam le az álmaikat, nem magyaráztam el nekik, hogy csak barnábbak lennének Ausztráliában, de megütköztem azon a tényen, hogy olyan testi jellemzőt szerettek volna, amire én mindig is szépséghibaként tekintettem. Ők azt mondják, hogy a fehér bőr sokkal szebb. Ez a régi időkből származik, amikor a földeken dolgozó nők nagyon barnák voltak, szóval a sötét bőr azt mutatta, hogy egy lány szegény, míg a gazdag lányok, akik egész nap bent tartózkodtak, fehérebbek voltak.
Másrészről a lányok gyakran úgy vélik, hogy fontos eltakaniuk testük különböző részeit.

Ha éppen fürdőznél, és valaki belépne hozzád, mit takarnál el magadon?

A köldöködet?

A nemi szervedet?

A bokádat?

Az arcodat?

A térdedet?

A lábadat?

Biztos azt gondolod, a válasz egyértelmű, de az ócean túloldalán a lányok nagyon különböző választ adnának. Az Egyesült Királyságban egy lány valószínűleg a nemi szervét takarná el, egy szumátrai a térdeit sietne eltakarni, míg Szamoából származó levelezőtársad alaposan elfedné a köldökét.Mindegyikük más részt védene, mert a világon mindegyik kultúrának igen eltérő elképzelése van arról, hogy egy női testnek melyik része szép, és melyik tartozik az ő privát szférájába.

Talán most azt gondolod, hogy: és akkor mi van? De egy kultúrában, amely a szépség megszállottja, és állandóan arra akar rávenni minket, hogy vásároljunk (abban a hitben, hogy ez sokkal szebbé tehet minket), szuper fontos megérteni, hogy miről is szól a szépség valójában! Szinte őrjítő, hogy milyen messzire  vagyunk képesek elmenni, hogy szebbnek érezzük magunkat.

A teljes cikk a nyomtatott Bella Girl Magazinunk első nyári számában olvasható. IDE kattintva az aktuális lapszám megvásárolható és a következő két lapszámunk előfizethető. 

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: