Szépség és divat

A 100 legvonzóbb híresség a film történelemben

Harminc nagyobb filmben szerepelt, Golden Globe-díjat kapott a “Filmvilág kedvence” kategóriában. Elindította saját produkciós vállalatát. A Premiere magazin minden alkalommal a “Legjobb női főszereplő” kategóriára jelölte, az Empire magazin beválogatta a “100 legvonzóbb híresség a film történelemben” listájára. Az Amerikai Filmintézetnek az “50 legnagyszerűbb legenda a vásznon” listáján pedig a 6. helyet foglalta el. Gyönyörű volt, tehetséges, sikeres és úgy tűnt mindene megvolt, amiről egy lány csak álmodhatott. Egyetlen dolgot leszámítva, a boldogságot. 1962. augusztus 5-én élete tragikus véget ért gyógyszer-túladagolás következtében. Mindössze 36 éves volt.

 

Őrült egy gyermekkora volt.

Gladys Pearl harmadik gyermeke Norma Jeane Baker 1926. június 1-jén látta meg a napvilágot Los Angeles egyik megyei kórházában. Soha nem ismerte vér szerinti apját, és nem is volt soha apafigura az életében. Anyját mentális labilitással (dipoláris depresszió – a ford.) kezelték és anyagilag sem volt képes gondoskodni a kis Norma Jeane-ről. Ezért Gladys nevelő szülőknél helyezte el lányát, egészen 7 éves koráig.

Gladys 1933-ban vásárolt egy házat és odavitte Norma Jeane-t is, hogy vele éljen együtt. Pár hónappal a költözés után az anya ismételten hanyatlani kezdett mentálisan, és kényszeríteni kellett, hogy bevonuljon az állami kórházba gyógykezelésre. Norma Jean félt és össze volt zavarodva. Elképzelni is szörnyű, hogy egy ilyen fiatal lánynak ennyi megpróbáltatás jutott.

Norma Jean visszaköltözött a nevelő szülőkhöz, majd őket otthagyva lelencházba került. Feljegyzések szerint, gyermekkorában több alkalommal szexuálisan is molesztálták. Összességében az eddigi élete teljes zűrzavar volt, és még nem töltötte be a 18 éves kort sem.

 

Kipróbálta magát a modell szakmában. Annak érdekében, hogy kimeneküljön a nevelőotthonok és a lelencházak körforgásából, 16 évesen hozzáment egy Jim Dougherty nevű emberhez. Felkeltették kíváncsiságát Hollywood kulissza titkai, és elhatározta, hogy jelentkezik a Blue Book modellügynökséghez. Ott közölték vele, hogy szőke modelleket keresnek. Ezért  barna haját gyorsan kiszőkítette arany szőkére. Ezek után a Blue Book egyik legsikeresebb modellje lett, tucatnyi magazin címlapján szerepelt. Innen felfelé ívelt a karrierje. A filmipar is gyorsan észrevette és hamarosan már szerepet játszott és énekelt. Hihetetlenül sikeres és ismert lett mindenki számára.

Ahogy telt az idő, a karrierjében és a magánéletében is voltak jelentős hullámhegyek és hullámvölgyek. Háromszor házasodott és vált el, illetve ezek között több viszonya is volt. Az egészsége is hanyatlani kezdett, rendszeresen szenvedett álmatlanságtól. Az élete egy nagy káosz volt. A közönség rajongott azért, amit adott nekik, de tudta, hogy őt mint személyt valójában  nem szereti senki . A smink elfedte az arcát, a szőke haja csupán festve volt, a csillogó ruhák pedig csak elfedték, amit igazán érzett legbelül: szomorúságot, szeretethiányt és magányt.

“Tudom, hogy a közönséghez és a világhoz tartozom, és nem azért, mert tehetséges vagyok és gyönyörű, hanem azért, mert soha nem tartoztam semmihez és senkihez.”

– Marilyn Monroe

 

1947-ben Norma Jeane Baker-ből Marilyn Monroe lett.

Ahogy olvastam az életrajzát Wikipédián, teljes szívből sajnáltam őt és azt a működésképtelen életet, amelyet élt. Nyilvánvaló, hogy egész életében a szeretet és a boldogságot kereste, viszont csak csalódás és fájdalom érte.

Marilyn Monroe, ahogy mondják fényűző életet élt, mégis ahogy olvastam az életrajzát és megannyi idézetét, számomra egyértelmű, hogy egyetlen dolgot akart elérni – hogy, igazán szeressék. Ahogy te is, és én is, ő is elszántan kutatta Megmentője szeretetét. Ahogy elolvastam  Marilyn Monroe teljes és egyben szomorú élettörténetét, arra gondoltam hogy lányok és nők ezrei tartják őt példaképnek világszerte. Olyan társadalomban élünk, ahol bálványozzák a híres embereket, a siker és a teljesítmény magas mércéjének tartják őket. Igen, vannak hírességek, akik sok mindent tettek le az asztalra…de, meg kell kérdeznünk magunktól:

  • Azok a dolgok amiket ők elértek az életükben, valódi befektetések voltak az örökké való életben?
  • Vajon tisztelték Istent a tetteikkel?
  • Saját magukra vagy Krisztusra koncentráltak életük során?

Sajnos, a legtöbb híresség az egész életét azzal tölti, hogy keményen azon dolgozzon, hogy a legjobb legyen – a legeslegjobb. Jobb, mint bárki más. A leggyönyörűbb. A leggazdagabb. Ők egyáltalán nem az örökké valóságra vagy Krisztusra fókuszáltak. Nekik ez az “itt és most”-ról és önmagukról szól.

 

Tekinthetünk Marilyn Monroe-ra, mint életünk hősére?

Nekünk, keresztény lányoknak nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy miképpen tekintünk a hírességekre, és a világ férfi és női csillagaira a múltból. Isten iránymutatása a sikerre és a teljesítményre igencsak különbözik a világ szabványaitól. Szükségünk van arra, hogy keresztény szemüvegen keresztül figyeljük ezeket a híres férfiakat és nőket. Ahelyett, hogy bálványainkká és követendő példáinkká tennénk őket, fel kell ismernünk, hogy igazából mennyire elveszett és reménytelen az életük. A legtöbbjük nem tiszteli az Urat és egy túlzottan világi, bűnös életstílust képvisel.

Házasságon kívüli szexuális kapcsolat, droghasználat, abortusz, erkölcstelen öltözködés, kicsapongó viselkedés, kinézet hajhászás stb. Ahelyett, hogy jókora tiszteletet éreznénk a hírességekkel kapcsolatban, inkább szánalmat és szomorúságot kellene, hogy azaz élet, amit élnek teljesen szembehelyezkedik a mi Istenünkkel. Úgy vesznek el, hogy semmi reményük az örökké valóságra. Imádkoznunk kellene az Úrhoz, hogy nyissa fel a szemüket az Ő megváltására és igazságára, arról hogy Ő bővelkedik az életben és a szabadításban.

Vannak olyan híres emberek, akik tisztelik Istent? Persze, hogy vannak! Azonban csak egy pár akad közöttük.

“Hiszen jól tudjátok, hogy egyetlen paráznának, tisztátalannak és nyerészkedőnek, azaz bálványimádónak sincs öröksége Krisztus és Isten országában.” (Efezus 5:5 RÚF) (- a ford.)

 

Amikor egy hírességből bálvány lesz.

Előfordult már, hogy egy hírességet bálványoztál? Ha igen, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Milyen életvitel szerint élnek? Ők valóban olyanok, amilyennek nekem is lennem kell? Tisztelik Isten útmutatását arra vonatkozólag, hogyan kellene az életünket élnünk? Szeretném hallani, hogy mit gondoltok ezzel a témával kapcsolatban! Lehet van egy rövid történeted, amit Isten mutatott ebben a témában, hogy megoszd velünk.

(Változtatott benned valamit ez a blog? Szeretnénk hallani erről is, odalent megírhatod.)

 

Fordító: Madarász Anna

Photo: freeimages.com – Femme Fatale

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: