Misszió & Közösség

Találkozás Krakkóban

3 fiatal lány Ferenc pápával

Biztos eszedbe jutott már, milyen jó lenne találkozni egy ismert, híres, akár világhíres emberrel. Milyen lehetne vele időt tölteni, látni, hallani élőben.
Erre volt nemrég lehetősége 2 millió fiatalnak a lengyelországi Krakkóban.

Július végén a világ minden tájáról érkeztek fiatalok Krakkóba, hogy a Katolikus Egyház fejével – Ferenc pápával találkozzanak és megerősítsék egymást hitükben és összetartozásukban. 2 millióan gyűltek össze, köztük 4.000 magyar fiatal.

Az Ifjúsági Világtalálkozó egy olyan nemzetközi esemény, amelyet 2-3 évente rendeznek meg és középpontjában a pápával való találkozás és közös imádság áll.
A történet 1984-ig nyúlik vissza, amikor II. János Pál pápa Rómába hívta a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljenek és készüljenek a Húsvétra. Azóta ebből hagyomány lett.
Minden találkozónak van himnusza, amely a rendező ország nyelvén, és több más nyelven is megszólal. A soron következő helyszínt mindig a záró szentmisében hirdetik ki. Általában egy távoli földrész nagyvárosát mindig egy európai helyszín követi. Így Rio de Janeiro után Krakkóra esett a választás. És Krakkó után legközelebb Panamában lesz.

Ez a meghívás arra ösztönzi a fiatalokat, hogy hitüket egymással megosszák, együtt ünnepeljék, és közösen gondolkozzanak azon a témán, amelyet a pápa minden Ifjúsági Világtalálkozó előtt meghirdet. Idén az irgalmasság volt a központi téma, amit ebben a mottóban fogalmaztak meg:

„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.” (Mt 5,7)

Az előkészületekben a fiatalok még otthon, saját közösségeikben gondolkodnak, beszélgetnek erről. A találkozón pedig mindenkinek a saját anyanyelvén, saját országából érkezett püspök vezetett csoportokban elmélkedéseket, beszélgetéseket, tartott tanításokat.
Mi is az irgalmasság? Hogyan lehet ezt a mindennapjainkban, ebben a világban, ebben a társadalomban, mai fiatalként megélni?

Mert az irgalmasság nem más mint
ingyenes, előzékeny és viszonzást nem váró szeretet-cselekedetek.

 

Az idén az alábbi programok várták és gazdagították az ottlévőket:

  • Ifjúsági Fesztivál
  • Hivatások Expója
  • katekézisek (csoportos beszélgetések, püspöki tanítások)
  • keresztút
  • zarándoklat
  • közös virrasztás
  • misék

Hatalmas ereje van egy ekkora közösségi eseményen megélni azt, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, legyünk bármilyenek. Életreszóló barátságok, kapcsolatok köttetnek a közösen megélt élmények erejével, és életünk legfontosabb kapcsolata – az Úrhoz való tartozásunk olyan megerősítést kap, amely egész életünk át elkísér minket.

MERT KÖZÖSSÉGBEN LENNI JÓ!

Ferenc pápa a találkozót lezáró beszédében ezt mondta a fiataloknak: Isten „mindig szurkol” nekünk, mint a legelszántabb szurkoló!  (A teljes beszédet itt olvashatod el.)

Bár én magam nem voltam Világtalálkozón, de több országos ifjúsági találkozón vettem részt. Egyiket sem felejtem, mind csodás élmény volt. Vannak dolgok, amiket csak így, kiszakadva a mindennapokból, ismeretlenül is ismerős közösségben lehet megtapasztalni.

Írta: B. Hajnal Erzsébet
Forrás: krakko2016.hu

Ifjűsági Világtalálkozó Krakkó 2016 logója

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: